JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1234Next
Return to list New
2905
View
92
Reply

Lambakan Filem "Remake" Dari Hollywood, Malaysia Bila Lagi?

[Copy link]

Author: Ferr_Remy       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-1-2019 11:57 AM | Show all posts |Read mode
Seperti sudah menjadi trend bukan sahaja di Hollywood, malah di negara-negara jiran, filem klasik lama dari era 50an sehinggalah ke tahun 1990 diolah dan dilayarkan semula samada menjadi sebuah filem baru yang mengekalkan plot dan jalan cerita yang sama mahupun diolah menjadi sebuah karya yang segar dan berbeza tetapi masih menggunakan judul dan watak yang sama. Setakat ini, hanya filem XX RAY dikhabarkan akan dikitar semula menjadi sebuah karya baru.

Lambakan filem Melayu yang acapkali menghidangkan jalan cerita yang berulang-ulang seperti kisah-kisah cinta dua darjat, kisah kehidupan mat motor, rempit, bohsia, gengster, mafia dan sebagainya sangat menjemukan untuk ditonton. Apatah lagi dengan adegan-adegan klise yang kerap kali diguna pakai di dalam filem-filem tempatan.


Sekiranya benar penerbit-penerbit kita semakin ketandusan idea untuk memikirkan jalan cerita yang berkualiti, nah, ini dia senarai filem-filem lama yang mungkin boleh dikitar semula untuk menjadi sebuah karya baru seiring dengan peredaran zaman.




Ali Baba Bujang Lapok




(kredit: Carian Internet)





Pendekar Bujang Lapok




(kredit: Carian Internet)





Batu Belah Batu Bertangkup




(kredit: Carian Internet)





Bawang Putih Bawang Merah




(kredit: Carian Internet)





Pontianak Gua Musang




(kredit: Carian Internet)





Raja Bersiong




(kredit: Carian Internet)





Misteri Rumah Tua




(kredit: Carian Internet)





Puteri Impian




(kredit: Carian Internet)





Main Main Hantu




(kredit: Carian Internet)



Bukan itu saja, terdapat banyak lagi filem-filem Melayu lama yang boleh dikitar semula untuk menjadi karya baru. Pasti ramai yang akan ke pawagam untuk menontonnya kerana kebiasaannya filem-filem ini sudah mempunyai pengikut mereka yang tersendiri. Lihat saja karya terbaru dari Indonesia, Bernafas Dalam Kubur yang merupakan remake kepada filem-filem seram lakonan Suzanna yang mencatatkan kutipan box office yang sangat tinggi! -CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 12:12 PM | Show all posts
nak Ali Setan remake
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebut pasal filem FFM dah lepas ke ye? Tak perasan plak.
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 12:30 PM | Show all posts
hollywood boleh la buat remake sis...
ini setakat negara miskin dunia ketiga ekonomi merundum nk dpt berapa banyak sgt kutipannya tu?

yg munafik 2 tu pun kemain lg mereka dh anggap kutipan 42 juta tu byk... padahal di hollywood $10 million tu baru budget utk buat filem jah.. itu pun dlm kategori budget filem paling cikai... belum kira kutipan lagi
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Puteri Impian pleasee! Tapi akaq still nak Amy Mastura! Buat dia smpai laa ni masih stuggle dalam kehidupan gitttewww
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 12:55 PM | Show all posts
mohon pengarah yang nk buat remake tu biarla serious sikit buat keje..remake tu biar betul2 remake yang berbaloi penonton nak bayar tengok..ini janganla citer ntah apa2 syok sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
SissySembah replied at 4-1-2019 12:30 PM
hollywood boleh la buat remake sis...
ini setakat negara miskin dunia ketiga ekonomi merundum nk d ...

Kann.. yg munafik tu ntah apa2 cerita boleh juta2.. buta hati betul yg tengok..
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 01:15 PM | Show all posts
tak payah buat....msti hasilnya nnt buwuk
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku nak astro shaw buat remake A Star Is Born berdasarkan kisah centa tak menjadi antara Zamani & Siti. Kisah a star is born tu ala2 kisah centa diorg je.. sorg tgh kemuncak ke alam kejatuhan...sorg baru nak naik.
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 01:28 PM | Show all posts
Buat Remake filem Bara je lah,nak tahu apa kesudahan cerita cinta Ziman dan Arni,ke jinjang pelamin atau tidak...hehe..yang penting mesti Abg Adek @ Zamani yang berlakon,yg heroin carilah yang sesuai kalau Arni Nazira yg lakonkan balik pun okay gak..
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
lovelytouch: Puteri Impian pleasee! Tapi akaq still nak Amy Mastura! Buat dia smpai laa ni masih stuggle dalam kehidupan gitttewww


tu kira sequel dah tu you.. kalau remake ni exactly the same movie
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
tak payah la remake2.. hollywood tu pun sebab takde idea dah..
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 02:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by putehkundor at 4-1-2019 02:09 PM

mak teh dari tahun 1981 lagi tunggu sambungan filem anita dunia ajaib....kemain masa ending kak aznah hamid terbang ke angkasa katanya tunggu sambungan anita dunia ajaib bhg 2... dah hampir 40 tahun dah pun tunggu...nan hadooo

*berbalik kpd topic, mak teh harap ada remake filem seram perjanjian syaiton lakonan arwah kak yan
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 02:58 PM | Show all posts
Aku bukan apa agak sceptic sikit klu Malaysia buat remake maybe aku leh setuju klu Aziz M Osman yang direct

Ambik contoh Adik Manja Remake ya Allah... mual aku menonton nya..
Filem komedi P.Ramlee tolong jgn remake aku confirm hancusss

Filem2 seram seperti Misteri Rumah Tua / Rahsia tu ok la klu nak remake

Puteri Impian masih relevan hokay tak yah nak ngengada remake begitu juga bintag hati

Ali Setan yesss tolong remake dan jgan modernize kan sangat...
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 03:32 PM | Show all posts
mostly remake cerita malaysia hauk yach. takda satu pon lg yg betul2 berkesan. gaya pengarahan, penceritaan n hasil akhir semua masih tersekat di zaman masing2 gitew!
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 03:40 PM | Show all posts
hollywood remake di tambah teknologi2 terkini, kebaboom CGI.
filem kita remake aku takut kompang je lebih tp sendu nanti.
tapi kalau buat jadi drama, ok jugak
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 04:04 PM | Show all posts
bestnye puteri impian

nak tengok balik lar, esok cuti
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 04:04 PM | Show all posts
Edited by AshkieLa at 7-1-2019 01:41 PM

hollywood punya remake pun byk yg tak best...
contohnya total recall, jumanji, judge dredd,...etc
remake yang best sikit pun the italian job..

so kalu msia buat remake ali setan ke.. seniman bujang lapok ke.. lagi aku tak nak tengok..
nanti jadi ala2 lagu raya yg berapa kali diperbaharui melodi nya.. dan macam2 artis baru nyanyi..
tetap jugak cari dan nak dengar yg original version...
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 04:09 PM | Show all posts
plsssss jgn buat remake filem p.ramlee. x sanggup rasanya nak rosakkan memori indah tgk filem p.ramlee. tkt nnt lepas tgk remake, terus x nak tgk dah citer p.ramlee
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 04:18 PM | Show all posts
MiaQaisarah replied at 4-1-2019 01:28 PM
Buat Remake filem Bara je lah,nak tahu apa kesudahan cerita cinta Ziman dan Arni,ke jinjang pelamin  ...

meollss harap abg adek kalu nk berlakon balik biar la fizikal dia sihat cm dedulu..la ni meollss xsmpai hati nk tatap lelama muka dia tkot meollss terkutuk rupa mat pot pon leh jadi hero yachh..heheh
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 04:20 PM From the mobile phone | Show all posts
putehkundor replied at 4-1-2019 02:06 PM
mak teh dari tahun 1981 lagi tunggu sambungan filem anita dunia ajaib....kemain masa ending kak azna ...

Bukan ke filem Khurafat Perjanjian Syaitan tu loosely remake dr filem Penjanjian Syaitan kak yan?
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Filem p. Ramlee mohon jgn remake pls.. Kalu remake sure diorg amek pelakon drpd barisan pelawak bodoh yg menjengkelkan.rasa nk bakor je pawagam bila tgk filem legend begitu dirosakkan
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu dh remake filem azura jahboobies belakon hauk jah. Trauma nk tgk filem remake tanah air
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak payah la remake. Teringat filem azura remake by jahlop n shah jaszle.. hauk bukan main
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2019 04:40 PM | Show all posts
takut pulak dengar remake cerita p.ramlee

kalau hancus, confirm pengarah, pelakon semua kena kecam, bash dan banned terus
harap2 la jangan usik cerita-cerita p.ramlee
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.121612s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list