JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
6812
View
180
Reply

Sunscreen Insta Famous, Syafiqah Aina Dikecam Sebab Harga Yahudi Dan ...

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-1-2019 12:22 PM | Show all posts |Read mode





Apabila selebriti membuat sesuatu produk, maka berduyun-duyunlah peminatnya membeli kerana mahukan impak yang sama seperti idola mereka.  Bagi golongan ini, produk tempatan perlu disokong biarpun harganya tersangat mahal berbanding produk lain.


Kecoh di media sosial dengan netizen mempersoalkan produk terbaharu Insta Famous, Syafiqah Aina iaitu Sunscreen bersaiz 15ml dijual dengan harga diluar jangkaan. Malahan lebih memburukkan keadaan dengan pembungkusan yang tidak menepati produk profesional iaitu tidak disertakan bahan-bahan produk ini.


Ramai yang mengatakan produk ini timbang kilo serta mempergunakan kecantikan pengasasnya semata-mata untuk mendapatkan keuntungan berganda. Apa yang menyedihkan ialah ramai pengikutnya merasakan produk ini bagus dan sanggup membelinya kerana mahu menjadi cantik seperti Aina.





Kredit foto: Twitter




"Tak paham betul orang yang beli local product tak certified ni. Dahla modal dia cuma muka cantik pastu "dah dihantar untuk ujian klinikal, harga Yahudi lak tu..."



Memberi contoh produk antarabangsa yang telah menjalani penyelidikan berpuluh tahun sebelum berani membuat produk kecantikan, netizen ini pelik dengan ragam pengasas produk tempatan yang tiba-tiba sahaja mengeluarkan produk. Apatah lagi harganya yang tidak masuk akal berbanding produk berjenama menjelaskan yang pengguna Malaysia mudah tertipu sedangkan pengasasnya sendiri mendapatkan rawatan doktor kulit bukannya memakai produk tersebut.






Kredit fotoarian Internet





Biarpun ramai yang mengutuk perbuatan tidak beretika ini, namun ramai juga yang menyokong dengan alasan barang mahal pun tetap laku keras. Sementelah lagi melihat banyak testimoni yang telah mendapat kesannya, ramai yang menjadi ejen produk sebegini. Namun netizen ini menjelaskan yang ia adalah permainan bisnes biasa di Malaysia iaitu sistem ejen yang akan sedaya upaya menjual produk kepada pengguna. Jika tidak laku sekalipun, kerugian di bawah tanggungan ejen sedangkan pengasas sudah mendapat keuntungan.




Kredit foto: IG




Bengang dengan dakwaan netizen yang mengecam produk tempatan sebagai tipu, ada ejen yang menyatakan itu hanyalah kerana cemburu semata-mata.





Kredit foto: IG




Dan ini jawapan daripada netizen yang membawa persoalan sebenarnya iaitu kandungan dan kesalahan fakta.









Mungkin kerana gaya hidup yang ditonjolkan oleh 'insta famous' sudah mengabui para pengikutnya membuatkan produk mereka terjual keras. Ini membuatkan netizen di Twitter membuat lawak tentang itu.









Kredit foto: IG




Oleh sebab itu, pentingnya pengetahuan supaya tidak tertipu dengan testimoni dan gaya hidup mewah yang dipaparkan oleh pengasas produk di Malaysia. Semoga kita lebih peka dan membuat pilihan bijak. - CARI













Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Gila ke haper 15ml rm60. Ptuiii
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Budak yang bekap dia tu bodoh nak mampus
Umur baru 22, tapi kata yang bash tu budak perempuan..
Padan kena balik {:run
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
cicicumel: Gila ke haper 15ml rm60. Ptuiii

tu namanya pakej bajet. try dulu. sekarang banyak jual.macam tu. syampoo pun sama.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 12:44 PM | Show all posts
harga tak setimpal dgn produk.. masih ada yg beli ke? ada KKM certified?
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Harga yahudi cemana pun ada jah yang akan beli sebab yang kurang cerdik pun masih ramai.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 01:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Harga termasuk kos masuk hosp nak bersalin nanti ke?
persediaan dr skg.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Bodoh nya sape yg beli.. Utk pengetahuan sunscreen shiseido yg dijadikan perbandingan tu mmg sgt bagus. Sape byk duit beli shiseido tu, spf50 pa++++, yg produk budak ini spf50 pa++ jah. Mgkn added value dia kalis api neraka kot sbb sokong produk Muslim katanyeh
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 01:09 PM | Show all posts
Tak minat nak beli barangan yang tah dari mana asalnya
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 01:11 PM | Show all posts
Dah bgtau dah kan, dah mcm2 kempen dah bgtau produk timbang kati jgn dibeli!!!!!! sunscreen dkt guardian or watson ada je jual lg murah. kemon la rakyat malaysia!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
gigahertz: tu namanya pakej bajet. try dulu. sekarang banyak jual.macam tu. syampoo pun sama.

Pakej bajet harga rm59? Dah sama besar dgn eye cream dah
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 01:11 PM | Show all posts
Dah bgtau dah kan, dah mcm2 kempen dah bgtau produk timbang kati jgn dibeli!!!!!! sunscreen dkt guardian or watson ada je jual lg murah. kemon la rakyat malaysia!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Pilihan di tangan pembeli..
For me, NO WAY!
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
gile secoet camtu tepek mana ja cukup?
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Tp sunscreen shiseido tu size 50ml kan.. Still lg murah drpd produk budak ini...
Akak pakai sunscreen since zaman ko pakai pampers lg dek...tetiba ko muncul menjual sunscreen rega yahudi dgn specs yg cikai aje. Bagaimana harus akak mempercayai ko dekk
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 01:26 PM | Show all posts
mahal nau.baik beli clarins.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Bodohnya sape beli. Iols sunscreen beli kat drug store. Biore or hada labo. Iols tak kenal pun insta femes ni sape apatah lagi nak percaya produk dorang. Modal cantik dan kaya tak cukup utk akak perjudikan kulit dan kesihatan utk produk timang kati deme
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 01:37 PM | Show all posts
tahniah.. makin ramai pompuan melayu yg kaya dan menjadi Free woman
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 01:45 PM | Show all posts
pergh mahal
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Modal die muka cantik..tp muka buat treatement...pastu makeup sekati...
Depa langsong tak detail kan ingredient ape.depa guna...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.159499s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list