JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
123
Return to list New
3238
View
66
Reply

[Politik] Amran Fans shared a post.DAP sedang meratah duit rakyat.

[Copy link]

Author: tobby    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 12-1-2019 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
R2D2 replied at 12-1-2019 12:23 PM
nmpknya ada forumner main reply je
isu nya disini kenapa sekolah private

Sebab ianya adalah SEKOLAH! Sekolah tu tempat menuntut ilmu & membina ketamadunan. Tak kiralah ianya sekolah public maupun private. Sama kes dengan kerajaan DAP Pulau Pinang yg saban tahun bagi peruntukkan untuk maahad2 tahfiz sekitar penang. cina yg jadi majoriti penggundi di penang tak anggap ianya sebagai isu besar. Jika ianya satu isu besar bagi mereka, sudah tentu mereka dah jatuhkan kerajaan DAP penang masa pru sebelum2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Bsrangksli ada cina yg tak sedar.... Yg sek tahfiz yg terima  bantuan tu adalah tahfiz yg berdaftar dan menggunakn silibus kebangsaan.
Btw banyak aja sekolah melayu yg swasta.. Tapi tak dapat peruntukan pun.
Btw kenapa nk bagi sekolah persendirian yg sudah sedia cukup.. Dari segi kelengkapan.. Walhal bsnysk sek keb yg daiff..
Kenapa pula peruntukannya lagi banyak sampai 200k secara puratal.. Walgal sek keb hanya 20k... Beza 180k tu....
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
MarryPottet replied at 12-1-2019 12:26 PM
Lobai in denial

DeniL.. KAH2..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 02:40 PM | Show all posts
cmf_acura replied at 12-1-2019 12:56 PM
Bsrangksli ada cina yg tak sedar.... Yg sek tahfiz yg terima  bantuan tu adalah tahfiz yg berdaftar  ...


isu nya disini kenapa sekolah private
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 03:02 PM | Show all posts
Edited by zjen at 12-1-2019 03:04 PM

iols tak menyesal undi DAP ,   tapi bukan pasal sapot,  cuma tukar kerajaan dulu,  perjalanan belum tamat

PRU akan dtg iols galakan undi calon bebas ...  kalu uols benci DAP,  galakan la Cina India undi calon bebas bangsa deols

boikot 'calon parti'   ...  semua parti politik adalah di-sponsor omputih ( barangkali Yahudi ),    bila dah menang mostly dah pergi focus 'hal dalaman parti' ,   sbb byk rebutan kuasa dlm parti,   mender dlm parti mana ada faedah utk weols rakyat ?

setiap parti pon sama,  ada rebutan kuasa nak jadi presiden parti dan sebagai nye ... mana ada masa asik turun ke tempat dia ...   so calon parti tak boleh kira 'wakil rakyat'   ....  cuma 'wakil parti'

hanya 'calon bebas'  baru boleh kira 'wakil rakyat'  ...   kalu boleh undi la calon yg dok tak jauh dr tempat sendiri,  kecuali masa persidangan parlimen baru gi KL

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 03:24 PM | Show all posts
weols rakyat Malaysia bertuah ada raja-raja Melayu boleh jadi pemimpin,  so undi la calon bebas,  toksa hirau tentang 'pengalaman'

masa merdeka 1957 weols pon start from zero ...  ekceli undi yg kurang berpengalaman barangkali wakil tu akan lebih dengar suara hati rakyat

makin berpengalaman makin pandai rasuah,   dan juga ada pengalamn dia buat mender syaitan,    naper org UMNO ramai muka sombong,  sbb dah terlalu selesa utk menang,  dah yakin sangat tanpa pencabar,  so kang gerenti tak boleh kasi PH jadi BN ke dua,   pon takan undi balik BN

bagi la peluang kat calon bebas ...  juga bermaksud bagi peluang kat uols semua,  anyone boleh naik bertanding

sebalik nye kalu uols nak pakai tiket UMNO atau PAS naik bertanding,  mana ada chan ?    byk pihak uols kene tahu amik hati dia,  kene pandai bodek,  barangkali kene rendahkan diri dgn Yahudi

so biar la bersatu beri sokongan kat calon bebas,   budaya ni bila satu hari nanti dah terbentuk,  barangkali uols ada chan,  atau anak cucu weols ada chan
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 04:12 PM | Show all posts
setuju jugak dengan @zjen
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 04:14 PM | Show all posts
apa ada hal.. ikot kata2 macai yang lurus mcm pembaris... PM tetap melayu ka apa kaa ( wpun mamak kerala spt macai2 dok hina sebelom dia lompat kapal ) ..

Depa amek kesempatan jaa .. kalo buleh nak tabur sebanyak mungkin kerna depa tak rasa mampu menang next PRU or dapat sokongan majoriti orang Melayu.. selagi ada kuasa, gunakan habis habisan ..

Sama kes masa umngok diharamkan suatu ketika dahulu... Presiden MCA jadi acting PM sat ... habis kontrak2 dilambakkan pada puak2 sundri kerna dia tahu tak lama sangat dapat buat lagu tu... padan muka melayu2 bodo yang kununnn nak "perubahan" ...
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru pergi mting sklh anak...dgn berlapiknya cigu cakap thn ni ibu bapa diharap dpt sumbang lebih..thn ni tak mcm thn2 sebelum ni ye..sekarang ni dpt sikit je..tu pun cikgu tu takut2 nk ckp..sedih pulak dengar..bumiputra melukut di negara sendiri..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
pumpkingirl replied at 12-1-2019 06:02 PM
Baru pergi mting sklh anak...dgn berlapiknya cigu cakap thn ni ibu bapa diharap dpt sumbang lebih..t ...

Peruntukan byk.. Tapi salur ke benda lain. So sekolah kena cari duit sendiri. Bila minta duit kat ibu bapa ..kata sekolah mkn duit
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 08:03 PM From the mobile phone | Show all posts
pumpkingirl replied at 12-1-2019 06:02 PM
Baru pergi mting sklh anak...dgn berlapiknya cigu cakap thn ni ibu bapa diharap dpt sumbang lebih..t ...

Tak abeh2 dengan bumiputra melukut kat negara sendiri la, jadi hamba kat negara sendiri la...

enough la with all these bullshits.

Kalau bagi peruntukan satu sekolah kebangsaan 10 juta ringgit setahun pun still akan ada orang komplen tak cukup.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Otaku85 replied at 11-1-2019 12:23 AM
Mereka berhak dpt peruntukan lebih sbb 90% cukai dtg dari mereka. Melayu kerja mkn gaji berapa sen s ...

siapa ckp..berapa.org ja penduduk chinese ni...5%?
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 10:22 AM | Show all posts
biarla...duit cina pembayar cukai terbesar di malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa private cina dpt sebegitu byk peruntukan?  Private tu..  Celaka lah kamu Dap
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 10:27 AM | Show all posts
eizarz replied at 10-1-2019 10:03 PM
korang la yang salah..korang yg undi PH...bongok

kita lbh belajar dgn pengalaman sdri
berbanding 'teori'
lebih baik.

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Kena ada formula bagi sumbangan kepada private educational institution mcm ni, x kiralah tahfiz ka, pondok ka, sekolah cina ka..bukan main seluk je poket kerajaan.

Bagi sekolah luar bandar pula, kerajaan patut bagi subsidi asrama ke feri/bas sekolah ke kepada murid ke sekolah yg lengkap kemudahannya...takkanlah kita nak invest juta2 kat sekolah yg jumlah murid setakat 50-60 org je??

Kerajaan PH mmg tak inovatif, so far tak ada lagi dasar2 baru yg bernas...semua sekadar baik pulih dasar BN. Shame.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_king_kong replied at 11-1-2019 12:18 AM
Survey tahun 2010-2011 menunjukkan lebih kurang 55 ribu anak-anak melayu bersekolah di sjkc dan stat ...


SJKC tempat aiol dah tamau terima pelajar yang mak paknya tak reti cakap or baca Mandarin bermula tahun ini. Meka juga terang-terangan kata akan dahulukan kemasukan anak2 Cina seblom kaum laen.

Akademik pon meka tak tengok. Anak kawan ai nombo 1 kat tadika Cina kalahkan bebudak Cina, still tak diterima masuk SJKC tu karna kawan ai ngan wifenya bukan Cina dan lansung tak reti Mandarin.

Tempat ai hada satu jah SJKC, memang warga bumis berebut2 masukkan anak ke sana tiap tahun. If nak kontrol kemasukan disebabkan takda tempat ai boleh terima but at least lehat la academic perfomance.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.105241s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list