JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
3936
View
157
Reply

[Tempatan] Sistem beraja sudah kuno, tidak boleh dipertahan, kata aktivis PH

[Copy link]

Author: Remyda    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 11-1-2019 10:17 AM | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 11-1-2019 10:01 AM
Sudah dibuktikan baru2 ini itu yang kita takuti..

Per the MV kes (yang for whatever reason belaka ...

MV dan MRR tu apa sebenarnya?

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:18 AM | Show all posts
Lima Prinsip Rukun Negara

• Kepercayaan Kepada Tuhan

• Kesetiaan Kepada Raja dan Negara

• Keluhuran Perlembagaan

• Kedaulatan Undang-undang

• Kesopanan dan Kesusilaan
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:20 AM | Show all posts

Mamat V

insulin replied at 11-1-2019 10:17 AM
MV dan MRR tu apa sebenarnya?
MRR: Majlis Raje2

So even Agong pon kene behave kan?  Mamak bendahare sape pulak nak kasi ajor kalo buat salah??
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:33 AM | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 11-1-2019 10:20 AM
MRR: Majlis Raje2

So even Agong pon kene behave kan?  Mamak bendahare sape pulak nak kasi ajor k ...

Ok. Thanks.




Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:37 AM | Show all posts
Ko siapa nak pertikaikan prinsip rukun negara???....sembang boleh laa...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Remyda replied at 11-1-2019 09:32 AM
Iyo lah

Pemimpin kesayangan depa anwar tunduk  cium tangan sultan  johor. Maka sistem perlu diha ...

Tun jumpe SJ dia xde cium tngan bile salam
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
belutcute replied at 11-1-2019 10:18 AM
Lima Prinsip Rukun Negara

Kepercayaan Kepada Tuhan

Tp untok melayu hanya bole percaya kpd tuhan aswj mazhab syafie saje.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 11-1-2019 10:44 AM
Tun jumpe SJ dia xde cium tngan bile salam

Sorang tunduk sorang mendada
Hat mendada tu paling bahaya

IMG_2401.PNG
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:53 AM | Show all posts
Remyda replied at 10-1-2019 06:50 PM
Sorang tunduk sorang mendada
Hat mendada tu paling bahaya



Nuar dgn SJ siapa muda siapa tua?


Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Ak rasa nk mansuh kan sistem beraja kt malaysia ni..tlalu lg perjalanan..

Baik aktivist ni fokus kt yg lebih praktikal....spt beberapa komen kt atas tu..

PM pun dah ala2 mcm raja2 ..cuma x leh warisi keturunan..

Time pm ke-4 hampir duit negara rm100b lebur....so aktivist patut pikir apa yg perlu dibuat utk pastikan ianya tidak berlaku lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Malaysia.Doom at 11-1-2019 11:17 AM

Memang betul...sistem feudal ni asalnya untuk melindung rakyat...so rakyat akan berjuang untuk back up raja yg adil dan melindungi rakyat terutama masyarkat agrarian.

Kalau tengok sistem monarki Malaysia dah tak berfungsi sejak penerimaan Residen British lagi.

Start dari situ sistem beraja Melayu dah tak releven sebab dia dah tak berjaya pertahankan agama, budaya dan bahasa.

Sepatutnya sebagai Raja dia boleh halang penyebaran budaya, bahasa dan agama bukan dr kelompok raja itu.

Raja2 Melayu ni suatu yg tak releven disebabkan kegagalan mereka sendiri kerana gagal menakluk seluruh anutan budaya, agama dan pertuturan keseluruhan ras rakyatnya.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Malaysia.Doom at 11-1-2019 11:22 AM

Raja2 Melayu ni sendiri gagal untuk Conquer keseluruhan Ras bangsa yg wujud dlm negeri mereka mengikut agama, bahasa dan budaya mereka.

Macam mana nak kata Raja2 Melayu ni kekal lama.

Point nya kat sini  "RELEVENT"...Dimana letaknya releven institusi beraja Melayu sebagai seorang CONQUEROR?
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tumpanglalu74 at 11-1-2019 11:26 AM
Malaysia.Doom replied at 11-1-2019 11:11 AM
Memang betul...sistem feudal ni asalnya untuk melindung rakyat...so rakyat akan berjuang untuk back  ...


Konfem ko ni subjek Sejarah fail..

JWW Birch dibunoh sebab ceroboh jamban si Putum tu ka ko ingat?  Dia nak berak dulu si Putum sakit ati sebab dah nak tercirit?

Mat Kilau tu sape?  Ummah Borneo pon ade Rentap.  Ooo tetibe je depe nak bunoh omputih tu sume ye?
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebenar nya yg patut dibuat adalah camne nak buang kekebalan mamak bendahara yg bizi meratib melayu malas.

Eh cikki ni jurucakap mamak bendahara ke
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 11-1-2019 11:24 AM
Konfem ko ni subjek Sejarah fail..

JWW Birch dibunoh sebab ceroboh jamban si Putum tu ka ko i ...

Yang ko cerita tu semua negeri yg terima Residen Inggeris.

Raja2 Melayu pon talam 2 muka depan pembesar mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Seawal 25 Syawal 1439H Fadiah Nadwa sudah paham bahwa membazir itu amalan syaiton
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 11-1-2019 11:32 AM
Yang ko cerita tu semua negeri yg terima Residen Inggeris.

Raja2 Melayu pon talam 2 muka depan  ...

Sape ponah bace buku lama yang omputih tulih cerite yang kat Perak je around 400 young girls were kidnapped?  So this alone buat omputih tu rase cam sivik duty sangat masok campor urusan istane.  Sori I can't recall the book.  Orang kampong dok mengadu la kat omputih2 ni.  Then ape jadi?  Pembesar istane yang dok juey fugi anak dara kat raje tu la menggelupor nak British ni berambos.

See, again the mamak bendahare character kan?
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:58 AM | Show all posts
lawyer bukan bijak mana pun .acah2 open minded liberal padahal bodoh. sesuai lah jadi khadam dap.sanggup jadi baruah.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Malaysia.Doom at 11-1-2019 12:09 PM
tumpanglalu74 replied at 11-1-2019 11:38 AM
Sape ponah bace buku lama yang omputih tulih cerite yang kat Perak je around 400 young girls were  ...


Wateve sis.

Raja2 Melayu sendir takda kekuatan so called conqueror tu.

Yang aku pernah dengar Bangsa Omputih kata Bugis yang paling bertamadun yg menguasai ketenteraan....bukan Melayu

Kalau orang Bugis diorg rilek je guling raja kalau raja tu tak main peranan....diorg akan buat mogok kat istana zaman dulu2.

Ratusan tahun dahulu orang Bugis dah gulingkan raja dan berdemo mogok.

Ratusan tahun dahulu Melayu, ketua kampung Melayu masih beri pugi anak perempuan pada raja sebagai ufti.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
A B S U R D I T A S ???the fuckkkk

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.132892s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list