Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5075
View
157
Reply

[Tempatan] Sistem beraja sudah kuno, tidak boleh dipertahan, kata aktivis PH

[Copy link]

Author: Remyda    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 11-1-2019 12:14 PM | Show all posts

Depe Ade DNA Trace Sume Raje2

Edited by tumpanglalu74 at 11-1-2019 12:21 PM
Malaysia.Doom replied at 11-1-2019 12:00 PM
Wateve sis.

Raja2 Melayu sendir takda kekuatan so called conqueror tu.



Masak la..  There will be more.  Cam magik je kan boleh trace?  Ooo..  I can bet ramai yang dok gigel..

https://www.dailymail.co.uk/news/article-6417223/Welsh-Carmarthenshire-coal-worker-Keith-Williams-son-33rd-Sultan-Perak-Malaysia.html

* Skip part2 bengong fakta tak betol dalam news ni.  Korang tau la sendiri yang mana.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 11-1-2019 12:14 PM
Masak la..  There will be more.  Cam magik je kan boleh trace?  Ooo..  I can bet ramai yang dok  ...

Benda camni memang banyak...hanya dikalangan Raja2 Melayu perempuan dijadikan ufti.

Aku ada buat kajian kenapa sistem Beraja Melayu tak sama dengan sistem Beraja Bugis dulu2.

Bila aku kaji Raja2 Melayu amal konsep bayangan Tuhan...sebab mereka anut Hindu dan Buddha Mahayana dr Empayar Sriwijaya dan Majapahit...seks antara sebahagan dr ajaran Mahayana.

Sedangan orang Bugis anut agama nenek moyang mereka dan guna kitab agama sendiri yg dipanggil Sureq La Galigo...dlm kitab tu pon sebut konsep Insaniah...dan Raja2 pon boleh buat salah dan digulingkan atau akibatnya seluruh Sulawesi akan musnah,penuh peperangan dan dihapuskan Tuhan Tunggal (Tuhan Sebuah) akibat murka.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Belanda dan British datang ke Kepulauan Asia Tenggara ni diorg tak takut pon dengan Melayu atau Jawa.

Diorg paling takut dengan Bugis dan Aceh.

Perempuan Melayu dan Jawa lelaki Portugis, Belanda dan British boleh dapat senang2 je........tapi Kalau perempuan Aceh atau Bugis belum tentu Portugis, Belanda dan British boleh dapat.

Benda ni semua ada dlm catatan British dan Belanda.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:33 PM | Show all posts

Bak Sini Bukti

Malaysia.Doom replied at 11-1-2019 12:30 PM
Belanda dan British datang ke Kepulauan Asia Tenggara ni diorg tak takut pon dengan Melayu atau Jawa ...
Siked pon takde ke?  Macam nonton sinetron jah bace post ko ni..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Malaysia.Doom at 11-1-2019 01:13 PM
Malaysia.Doom replied at 11-1-2019 12:30 PM
Belanda dan British datang ke Kepulauan Asia Tenggara ni diorg tak takut pon dengan Melayu atau Jawa ...


Sis boleh baca pasal Cut Kumala Hayati dari Aceh

Opu Daeng Risadju dari Bugis


Dalam lintas sejarah, wanita Bugis Makassar mendapat rasa kagum dari Thomas Standford Raffles yang tertuang pada salah satu bab tentang Celebes di dalam bukunya yang berjudul History of Java (1817).

Raffles menuliskan bahwa perempuan Bugis Makassar menempati posisi yang lebih terhormat daripada yang disangkakan, mereka tidak mengalami kekerasan, pelanggaran privacy atau dipekerjakan paksa sehingga membatasi aktifitas mereka, dibanding yang dialami kaumnya di belahan dunia lain.

Pembahagian harta pusaka orang bugis juga sama rata tanpa mengira jantina... Anak lelaki akan dapat sama banyak dengan anak perempuan Bugis berdasarkan catatan kitab undang2 Bugis wajo iaitu Lontara Sukunna Wajo....keluarga kami kat Selangor pon masih guna Law ini

16020080963_fd435d4588_b.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:14 PM | Show all posts
Pariah ni dalam senarai menunggu.  Nanti banyak sgt bunyi mendapat lah kau.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:27 PM | Show all posts

Amboi Bang

Malaysia.Doom replied at 11-1-2019 01:07 PM
Sis boleh baca pasal Cut Kumala Hayati dari Aceh

Opu Daeng Risadju dari Bugis

Posing kemain..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Dalam islam tak.perlu pun raja2 ni....tapi dalam pembentukan sebuah negara yang bernama Malaysia ni...ianya salah satu rukun negara. ..yang pada akak melambangkan tunjang kekuatan dan kehormatan kaum Melayu...lenyap sistem beraja maka bangsa lain bertambah2 tidak akan menghormati bangsa Melayu. ..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:42 PM | Show all posts
Wassap replied at 11-1-2019 09:19 AM
Madey pun kebal dari undang2 dgn kuasa AG hingga boleh kebalkan kroni2 tapi aktivis tak komplain pun ...

tau takpe.2x5 je.sudah2la polimik berpanjangan.isu ekonomi yg paling penting.itu yg rakyat nak sebenarnya
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:42 PM | Show all posts
jengkoil replied at 11-1-2019 10:12 AM
sis ni tim yg kalah bar council election haritu ke?

bar council dah diterajui kuasa lain dah, bukan mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:44 PM | Show all posts
noor2 replied at 11-1-2019 01:39 PM
Dalam islam tak.perlu pun raja2 ni....tapi dalam pembentukan sebuah negara yang bernama Malaysia ni. ...

islam mengiktiraf raja sebagai pemerintah.

dalam islam yg penting ada emerintah yg menanungi sebab tu ada sistem khalifah.

so, pada Islam pemerintah peranan dia sangat besar.


Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:47 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 11-1-2019 01:44 PM
islam mengiktiraf raja sebagai pemerintah.

dalam islam yg penting ada emerintah yg menanungi se ...

Mungkin aku silap. ..tapi aku sendiri dengar ceramah ustaz wadi....hanya taraf ulamak yang kekal sampai ke syurga....taraf raja semua tu tuhan tak.pandang pun...ada dalam.satu surah ...aku pun lupa..kena tengok utube semula. ..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:47 PM | Show all posts
yg penting bukan mansuhkan tapi satu mekanisme feedback  dan sejarah dah buktikan ini wuud - sila rujuk karya Raja Ali  Haji.

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:50 PM | Show all posts

Entahnye

alesandra replied at 11-1-2019 01:42 PM
tau takpe.2x5 je.sudah2la polimik berpanjangan.isu ekonomi yg paling penting.itu yg rakyat nak seb ...

Ekceli rakyat memang apa pon tatau..  Depe tau sekse je manjang idop ni.  Terpakai letrik lebih, kene bayar lebeh..  Termandi lama pon bil ayor naik.  So macam2 derite la yang nak ditanggung.  Whereas at the opposite end of the spectrum wujud pulak manusia yang berbahagia & senang-lenang unlike them.  Tapi pepatah melayu dah ajor cukop2, "Di mana bumi dipijak di situ langit dijunjong.."  So yang bermasalah orang2 yang nak rebel jah.

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:58 PM | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 11-1-2019 01:50 PM
Ekceli rakyat memang apa pon tatau..  Depe tau sekse je manjang idop ni.  Terpakai letrik lebih, k ...

aku sendiri pun tak sokong monarki.kesah la pulak org nak kata.tapi ini la terjadi sejak zaman bn lagi..isu nak alih perhatian atas kegagalan sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pun tak berapa berkenan banh non siap cium tgn bagai.Mcm terlampau hormat plk tapi knp smpai nak buang raja plk...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Dodol nak senyum jah. Lebih2 karang kena gi jel.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:12 PM | Show all posts
amendaaaaa la pomot bugis jawa neh.berpinar bijik mata aku
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:14 PM | Show all posts

The Very Fact That

monsterwife replied at 11-1-2019 02:01 PM
Aku pun tak berapa berkenan banh non siap cium tgn bagai.Mcm terlampau hormat plk tapi knp smpai nak ...
They or their loyalists are striking back using these akta2 with not a squeak coming from them about having an open discussion about this whole thing sure speaks volumes..

When there's discord U don't go brandishing the laws against the defenseless and try to walk free juz becoz U can.  That is called.. ape ke namenye, start dengan hurof 'b'..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
dodolgemok replied at 11-1-2019 02:06 PM
Dodol nak senyum jah. Lebih2 karang kena gi jel.

Akak juga merasakan apa yang kak dodol rasa. ...diam . sajalah. ....hehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.078921s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list