Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5076
View
157
Reply

[Tempatan] Sistem beraja sudah kuno, tidak boleh dipertahan, kata aktivis PH

[Copy link]

Author: Remyda    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 11-1-2019 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Wassap replied at 11-1-2019 09:39 AM
Sekarang ini dah ada raja atau anak raja yg luahkan rasa tak suka pada cara PH handle isu2 berbangki ...

Aku syak PH ni mmg teringin nak jadi kerajaan sepenggal jer. Dorang lupe menang hr tu pun sbb nak tendang najib jer
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 11-1-2019 01:27 PM
Posing kemain..

Posting ko ni mmg kne buh tajuk ker. Pening dah aku nak baca
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
DARSITA replied at 11-1-2019 09:03 AM
Aii tak ada masalah pun dgn sistem beraja ni kalau raja raja memainkan peranan masing masing dan ...

Tak aci....Kak Dar dok kat negara republik yg derhaka pada King british !!

Kih..kih...kih  
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:01 PM | Show all posts
noor2 replied at 11-1-2019 01:47 PM
Mungkin aku silap. ..tapi aku sendiri dengar ceramah ustaz wadi....hanya taraf ulamak yang kekal s ...

sumber ceramah tak pe tapi bukan fatwa dah lah kot
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 11-1-2019 03:01 PM
sumber ceramah tak pe tapi bukan fatwa dah lah kot

Yela. .engkau lagi terer dari ustaz wadi.kannn
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:06 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 11-1-2019 01:39 PM
Dalam islam tak.perlu pun raja2 ni....tapi dalam pembentukan sebuah negara yang bernama Malaysia ni. ...

Sekarang pon dh tak hormat sebab Raja2 Melayu ni bukan Conqueror.

Yg buat busuk nama Melayu tu Raja2 dan Mahathir jugak.

Rebranding jelah nama Melayu tu ke nama lain...contoh Melaju, Memantas, Melabur, dll
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:11 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 11-1-2019 01:47 PM
yg penting bukan mansuhkan tapi satu mekanisme feedback  dan sejarah dah buktikan ini wuud - sila ru ...

Raja Ali Haji tu Bugis aku pon rasa dia tak setuju dengan sistem beraja sekarang kalau masih hidup.

Orang Bugis ni diorg byk guna logik...kalau tak logik dia buang/kudeta je...macam sistem beraja diorg bertukar2 sampai wujud beratus raja untuk lindung kelompok kecil masyarakat.

Berbeza dengan Melayu duduk dlm empayar besar tapi sanggup merafak sembah dan bagi anak dara kampung sebagai ufti...takut menderhaka.

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:18 PM | Show all posts
ye betul zaman dulu istana yg keluarkan duit syiling kerajaan, bebas dari unsur riba tak ada inflasi, bukan di malaysia saja kerajaan seluruh dunia guna duit syiling tak ada duit kertas. selepas british menjajah hampir ke seluruh dunia, mereka memperkenalkan sistem dajal, ada bank pusat di setiap negara dan bank pusat mencetak duit kertas yg tak bernilai. semua orang tak kan terlepas dari sistem dajal.
raja-raja sekarang pun dah banyak mix blood kahwin orang putih, lama-lama hilang ketulenan dna melayu.
lepas tu keraguan pengurniaan pingat secara telus pun ada sebab ada cerita-cerita penjualan pingat (tan sri,dato seri,datuk), dah tentu sprm tak akan siasat pengurniaan pingat.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:31 PM | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 11-1-2019 03:11 PM
Raja Ali Haji tu Bugis aku pon rasa dia tak setuju dengan sistem beraja sekarang kalau masih hidup ...

pada I mekanisme feedback tu wujud dan itu pengiktirafan raja raja

kalau nak compare  zaman ketika beliau dulu dan  sekarang tentunya beza sebab?

siapa hadkan kuasa raja raja?  British lah dan well siap apula yg mengiyakannya  well 1874 ...

so , it is not a simple matter of pointing your fingers

yg nyata  kena balik pada sejarah

Muhammad Al Fateh seorang raja
tapi tak ada siapa pun kata hey you are not relevant because In Islam this  fella said thsi and that

no... sebab character Al fateh itu menjiwai amanah itu ...

so u know...

pada i polemik macam ni like ke mana akhirnya?


Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 11-1-2019 03:31 PM
pada I mekanisme feedback tu wujud dan itu pengiktirafan raja raja

kalau nak compare  zaman ket ...

Simple je sis...siapa yang menerima orang Bugis sebagai bala tentera....siapa yang menerima Residen British sebagai penasihat.

Simple...masa tok nenek moyang Raja Ali Haji datang orang Melayu memang dah berpecah belah dan lemah dr segi politik dan ketenteraan.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:50 PM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 11-1-2019 10:20 AM
MRR: Majlis Raje2

So even Agong pon kene behave kan?  Mamak bendahare sape pulak nak kasi ajor k ...

Itu watok kita rakyat lah kasi hantam itu next piaryu
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:52 PM From the mobile phone | Show all posts
DARSITA replied at 11-1-2019 10:53 AM
Nuar dgn SJ siapa muda siapa tua?

Rasanya xder muda tua dlm istana, mmg semua akan tunduk cium tangan pembesar Bangsa J ni, only Atok yg aku tgk x tunduk....giler btol
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:56 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 11-1-2019 01:39 PM
Dalam islam tak.perlu pun raja2 ni....tapi dalam pembentukan sebuah negara yang bernama Malaysia ni. ...

Kita mmg terima sistem raja berperlembagaan, dan kita junjung prinsip asas rukun negara yg menyatakan dgn jelas KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA....

Tp kita tertanya2 stand PAS dlm isu raja ni, adakah PAS bersetuju dgn konsep raja, dan berhasrat utk mengwmbalikan kuasa mutlak raja, atau PAS sebagai sebuah organisasi ISLAM YG PALING SYUMUL menolak sistem beraja dan meninggikan sistem Khalifah Islamiyyah?
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:59 PM | Show all posts
axl_bach replied at 11-1-2019 03:56 PM
Kita mmg terima sistem raja berperlembagaan, dan kita junjung prinsip asas rukun negara yg menyata ...

tertanya tanya la kau sepuloh kali seperti kau melamar bini kau dulu

sepuloh kali pun masih kena reject

bongok tak tahu deal la kau ni


Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 04:15 PM | Show all posts
Namanya jaa loyar.. tapi sama bodo ngn macai2 & tukang2 sorak... ni bukan kira kuno kaa apa kaa.. dah memang hakikat sejarah ...cikgu ajaq sejarah semua pakat tidoq... la ni pura2 tak tahu atau memang bodo piang sekoq2 ...

Konsep negara ini sundri pun  dah jelas... setiap negeri mempunyai pemerintah masing2 yakni raja2 Melayu... Omputeh mai pun deal ngn nenek moyang raja2 Melayu ni... bukan nenek moyang geng2 loser buta sejarah...

Depa yang bersetuju menyerahkan kuasa utk demokrasi & bentuk negara Malaya waktu ituu... kalo dah benci & nak mansuhkan raja2 Melayu... kasi bubar jer negara ni.. semua balik ke negeri masing2.. kalo tak setuju jawatan YDPA tuu .. ok laa lagi... sampai nak hapuskan raja2 Melayu... hanya orang bodo jaa tak paham sejarah..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
axl_bach replied at 11-1-2019 03:56 PM
Kita mmg terima sistem raja berperlembagaan, dan kita junjung prinsip asas rukun negara yg menyata ...

Setuju dengan axl. .....
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 04:36 PM | Show all posts
bastard semua ni yang suka suki hati hina sultan2 melayu


Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Hidup kentutwanan Sri Ternak, jilat lagi Ho Ah Chai....kah kah kah
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 04:41 PM | Show all posts
axl_bach replied at 11-1-2019 04:39 PM
Hidup kentutwanan Sri Ternak, jilat lagi Ho Ah Chai....kah kah kah

mengelupur babi nampak kau hari ni


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Pantang sebut nama dewa dia Ho Ah Chai, terus menyirap kesentapan.....kah kah kah

#TernakanJinakSriTernakForumCari
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.074938s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list