JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
3564
View
157
Reply

[Tempatan] Sistem beraja sudah kuno, tidak boleh dipertahan, kata aktivis PH

[Copy link]

Author: Remyda    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 12-1-2019 02:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Tunaikan janji dulu lah hanat baru org purcaya...ni kencing je memanjang mn org nk caya
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Malaysia.Doom at 12-1-2019 01:01 PM
pakjep replied at 12-1-2019 01:21 AM
inilah masalahnya bila fahaman liberal mula bertapak. semuanya atas nama kebebasan.  Kaji balik seja ...


Dah tu suruh la Sultan2 tu buat kerja..fahamkan maksud Conqueror tu

Conqueror apa kalau bebas amalkan budaya, bahasa masing2.

Cuba ko tengok Thailand, Brunei, Jepun , Saudi ada tak bebas mengamalkan budaya dan bahasa selain bahasa dan budaya Raja di negara tersebut tak???

Malaysia ni asas negara bangsanya lebuh kurang republik je...bebas beragama dan berbudaya tu bukan negara yg bercorak monarki.

Jangan nak salahkan rakyat liberal...bebas beragama dan berbudaya tu pon fahaman liberal yg patut ya tak wujud dlm negara monarki.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 12-1-2019 01:00 PM
Dah tu suruh la Sultan2 tu buat kerja..fahamkan maksud Conqueror tu

Conqueror apa kalau beba ...

kat siam dan jepun sana bebas je rakyat2 dia amalkan budaya barat dan cakap english
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
RED 666 replied at 12-1-2019 02:27 PM
kat siam dan jepun sana bebas je rakyat2 dia amalkan budaya barat dan cakap english

Lebih pada faktor ekonomi sahaja...di malaysia siap ada sekolah mengikut bahasa etnik.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
CharlesDera replied at 11-1-2019 08:48 AM
menjadi etis, feminis dan social justice warrior pun dah tak cool dan dianggap penyakit sosial...seb ...

Klu org yg percaya manusia berasal drpd hubungan incest sumbang mahram adik beradik camne plak?
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 12-1-2019 02:30 PM
Lebih pada faktor ekonomi sahaja...di malaysia siap ada sekolah mengikut bahasa etnik.

Itu semua hasil tinggalan penjajah british dulu yg juga mengamalkan sistem beraja smpai skrg
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 02:49 PM | Show all posts
Hmmm dia ni seorang republican yang tak suka sistem beraja. Pi la negara republic macam Indonesia, Singapore, US, South Korea. Alangkan Jepun, Thailand, UK pun mengamalkan lagi sistem beraja ni. Saya bangga jadi rakyat Malaysia yang masih mengamalkan sistem raja berpelembagaan ni.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 02:59 PM From the mobile phone | Show all posts
RED 666 replied at 12-1-2019 02:44 PM
Itu semua hasil tinggalan penjajah british dulu yg juga mengamalkan sistem beraja smpai skrg

Alasan je tinggalan british tu puluhan tahun dh beritish bagi Melayu dan Raja2 Melayu mentadbir...masih nak blame British

Melayu memang takda kebolehan mentadbir sebab tu terima residen British dan perlu kan orang Bugis sebagai angkatan tentera.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 03:01 PM From the mobile phone | Show all posts
honeystar_11 replied at 12-1-2019 02:49 PM
Hmmm dia ni seorang republican yang tak suka sistem beraja. Pi la negara republic macam Indonesia, S ...

Jepun, Thailand , Brunei...sistem beraja dia functional.

Kat Malaysia sistem beraja tak berfungsi...cuba fahamkan apa yg dimaksudkan PENAKLUK.

Penakluk ni dia akan paksa semua rakyat dia anut agama Raja.....tiada istilah Kebebasan agama.

Kebebasan agama dan berbudaya ni amalan Republik.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 03:10 PM | Show all posts
abangbikerz replied at 12-1-2019 02:42 PM
Klu org yg percaya manusia berasal drpd hubungan incest sumbang mahram adik beradik camne plak?

good question from your brilliant mind...jawapan dia ada dua...hang nak ikut moral ka agama? kalau hang nak ikut moral....semasa di fasa awai penciptaan manusia itu hanya ada beberapa manusia sahaja yang wujud dan mempunyai fitrah untuk seks dan membiak...pada waktu itu tidak pun ada masalah moral untuk membiak sesama adik beradik...moral bahawa incest itu being immoral adalah pada zaman penemuan moral manusia mahupun pengwahyuan moral kepada manusia....kalau hang nak ikut agama pulak hang mai tunjuk dalil atau religious texts tak kira dari apa ja jenih agama yang kata membiak adik beradik itu pada waktu awal penciptaan manusia itu adalah berdosa seksa masuk neraka....tapi kalau hang teruih nak jadi evolutionist teruihkan....tetapi ingatlah bahawa evolusi itu hanya satu TEORI SAINS dan bukti SAINS...sebab manusia itu adalah species yang istimewa dan tiada kaitannya dengan binatang walaupun DNA sequencing dengan chimpanzee beruk itu dekat2 nak sama....tapi kalau nak percaya jugak..hang dipersilakan cari chimpanzee betina dan hang mengawan dengan dia...ada hasil nanti bak mai tunjuk sini..wkakakakkakakakakakak
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 03:17 PM From the mobile phone | Show all posts
CharlesDera replied at 12-1-2019 03:10 PM
good question from your brilliant mind...jawapan dia ada dua...hang nak ikut moral ka agama? kalau ...

Ohhhh so hang sudi le menoron kakak atau adik perempuan ko kalau keadaan tahap genting yerrr hahahahaha euwwwwww
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 03:19 PM | Show all posts
abangbikerz replied at 12-1-2019 03:17 PM
Ohhhh so hang sudi le menoron kakak atau adik perempuan ko kalau keadaan tahap genting yerrr hahah ...

la hang nak trap saya ka..penat saya jawab betui2...agama saya tak bagi mengahwini saudara kandung...tapi mungkin hang sudi menutuh lubang duboq binatang...wakakakakakkaka
jijik bowdow...penutuh lubang duboq binatang..tak dapat lubang duboq binatang lubang duboq orang pun hang lanyak...wakakakakakakkaka
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 03:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Ph munafiq
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Dari cerita raja tak relevan sampai ke toron adik-beradik dan tibai jubo binatang.

Nais. I like where this thread is heading.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
CharlesDera replied at 12-1-2019 03:19 PM
la hang nak trap saya ka..penat saya jawab betui2...agama saya tak bagi mengahwini saudara kandung ...

Euwwww adik beradik sendiri pon jadi kau ni. Sama level dgn haiwan je. Ko tau tak anjing tu adik beradik sendiri pon die tutoh
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 03:39 PM | Show all posts
Masih banyak lah negara kuno seluruh dunia ni, termasuk uk, denmark,etc..
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 03:41 PM | Show all posts
abangbikerz replied at 12-1-2019 03:33 PM
Euwwww adik beradik sendiri pon jadi kau ni. Sama level dgn haiwan je. Ko tau tak anjing tu adik b ...

hang pulak memang keturunan beruk...wakakakakkakaka
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 03:53 PM From the mobile phone | Show all posts
CharlesDera replied at 12-1-2019 03:41 PM
hang pulak memang keturunan beruk...wakakakakkakaka

Hang keturunan sumbang mahram hahahaha euwwwwww
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 03:56 PM | Show all posts
abangbikerz replied at 12-1-2019 03:53 PM
Hang keturunan sumbang mahram hahahaha euwwwwww

hang keturunan beruk...suka menutuh binatang...wakakakakakkakaka
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 12-1-2019 02:59 PM
Alasan je tinggalan british tu puluhan tahun dh beritish bagi Melayu dan Raja2 Melayu mentadbir... ...

Terpaksa utk jaga keharmonian kaum semasa malaya mula2 merdeka
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 12-1-2019 03:01 PM
Jepun, Thailand , Brunei...sistem beraja dia functional.

Kat Malaysia sistem beraja tak berfung ...

Kat siam dan jepun ramai je penganut agama lain mcm kristian tu malah budaya barat yg lebih terserlah diamalkan di sana
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 12:03 AM | Show all posts
fadiah ni berapa kali dah kena angkut dek kerana kelantangan beliau
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts
RED 666 replied at 12-1-2019 11:28 PM
Kat siam dan jepun ramai je penganut agama lain mcm kristian tu malah budaya barat yg lebih terser ...

Sebab tu Raja Thailand takut kena guling.

Cuba ko tengok Arab Saudi punya budaya camne...Jepun pulak camne.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
RED 666 replied at 12-1-2019 11:27 PM
Terpaksa utk jaga keharmonian kaum semasa malaya mula2 merdeka

Propa je tu....padahal lemah...berperang pon minta tolong askar Jawa dan Bugis
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.104692s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list