Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
3310
View
60
Reply

Emas Jadi Makanan Golongan Kaya Di Dubai! Ada Yang Mampu?

[Copy link]

Author: hussaini4675       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-1-2019 10:40 AM | Show all posts |Read mode
Emas lazimnya dijadikan perhiasan seperti rantai, cincin dan gelang atau disimpan dalam bentuk jongkong.


Lain pula halnya di Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE) kerana emas dijadikan makanan di negara Teluk yang kaya dengan hasil minyak itu.


Memetik laporan Step Feed, walaupun dikritik banyak pihak, tindakan bekas pemain skuad bola sepak kebangsaan Perancis, Franck Ribery memakan stik disalut emas 24 karat bukanlah sesuatu yang luar biasa di Dubai.





Franck Ribery (kiri) dan stik bersalut emas berharga ASD350

Kredit foto: Step Feed



Selain stik berharga ASD350 (RM1,434) itu, ada banyak lagi makanan berasaskan emas ditawarkan kepada mana-mana pelanggan yang mampu membelinya di sana.




Ais krim Black Diamond berharga ASD816 (RM3,344)




Kredit foto: WhatsOn




Hidangan pencuci mulut ini diperkenalkan oleh Scoopi Caf pada 2015. Ia mengandungi ais krim kacang vanilla dari Madagascar, saffron dari Iran, trufel hitam dari Itali serta kepingan dan serbuk emas 23 karat.




Kek cawan Golden Phoenix berharga ASD1000 (RM4,098)




Kredit foto: YouTube / Bloomsbury's




Difahamkan, pelanggan yang mampu dan teringin mencuba makanan ini boleh mendapatkannya di Dubai Mall.


Kopi berharga ASD20 (RM82)


Kredit foto: Facebook Hotel Armani Dubai




Dijual di Hotel Armani di Burj Khalifa. Kopi Arab yang diadun sendiri oleh hotel berkenaan ditabur dengan dedaun emas 23 karat.



Pakej Go for Gold berharga ASD50 (RM205)




Kredit foto: YouTube / Curly Tales




Ketulan ayam dan kentang jejari yang ditabur 30 gram serbuk emas ini dijual di Trophy Room iaitu sebuah bar sukan di Fairmont Dubai.


Kepingan nipis emas atas burger  




Kredit foto: Instagram




Pelanggan di 24 Karat iaitu sebuah restoran Itali di Hotel Marriott Dubai boleh memesan makanan seperti burger, pizza dan salad yang dihidangkan bersama kepingan nipis emas.



Burger Burg Khalifa berharga ASD63 (RM258)




Kredit foto: Instagram




Pada 2017, The Roadery iaitu sebuah syarikat pengendali trak makanan dari United Kingdom (UK) menjual burger yang ditabur dedaun dan serbuk emas pada rotinya ketika pesta Eat The World DXB berlangsung.


Boleh cuba makan kalau anda mampu, tetapi tidak pasti pula sama ada emas akan memberi kesan sampingan terhadap badan manusia atau tidak. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Huntung lah....ramai rakyat makan hati jer sekarang nih
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:33 AM | Show all posts
so tahi nanti warna emas. boleh jual balik tak?
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:33 AM | Show all posts
kesan ke atas kesihatan??
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Dunia akhir zaman. ..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Pelik2....ingatkan emas ni utk perhiasan dan kecantikkan je...rupanya boleh dimakan jugak....
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Untung lah dapat makan emas
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:51 AM | Show all posts
ape kesan jika mkn ...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:54 AM | Show all posts
Bila duit dah terlalu banyak dan dah tak tahu nak buat apa dengannya mulalah ada keinginan nak makan makanan yang pelik dan paling mahal
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:24 PM | Show all posts
alah, korang beli je la gold leaf kat shopee ke lazada bru brape ratus pastu boh la kt atas kek..aku kat klcc dulu da slalu mkan gold leaf..huhhu
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:24 PM | Show all posts
uols ni tu kan makan urban

makanan org highclass

sedangkn emas pn x mampu beli mengaku highclass

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:54 PM | Show all posts
kena beringat kepada orang yang susah
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 04:20 PM | Show all posts
edible gold leaf sekarang ni bersepah. kat lazada pun hade.

tepek sikit makanan terus more than 200% increase price

takde rasa pun anyways.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 05:07 PM | Show all posts
akhirnya keluar menjadi taik hitam legam malah berbau lagi
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 08:49 AM From the mobile phone | Show all posts
xde kesan ke mkn emas ni?
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Err ada rasa kah
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 04:21 PM | Show all posts
arab bodoh lahanat
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 04:23 PM | Show all posts
dh kaya sgt sampai makanan pon buat dari emas pi la tolong negara2 arab miskin tu, bangsat sgt kaum laknatulloh ni, padan muka kena buli dgn isroel
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa replied at 11-1-2019 03:54 AM
Bila duit dah terlalu banyak dan dah tak tahu nak buat apa dengannya mulalah ada keinginan nak makan ...

UAE ni antara jajahan Uthamniah dulu. cuba bayangkan Uthmaniah masih ada.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 05:05 PM From the mobile phone | Show all posts
ChildrenOfBodom replied at 12-1-2019 08:23 AM
dh kaya sgt sampai makanan pon buat dari emas pi la tolong negara2 arab miskin tu, bangsat sgt kaum  ...

Negara arab dah tahu diorang tak boleh bergntung pada minyak lagi.kena cari cara lain.tambah income. best way open country pada negara luar la.Yang datang nanti Kalau tak China mesti US
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.107472s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list