JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
2127
View
55
Reply

"Dekat Traffic Light Saja 10 Minit Terbuang, KL Ni Nak Jadi Apa Sebenarnya?"

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-1-2019 10:51 AM | Show all posts |Read mode






Anda warga Kuala Lumpur (KL)? Mesti anda sudah biasa dengan kesesakan jalan raya yang melanda ibu negara Malaysia ini. Sana sini 'jammed' hinggakan pada waktu kemuncak, situasi menjadi semakin teruk dan akhirnya berlaku kemalangan. Lebih parah apabila pembangunan yang dilakukan oleh pihak berkuasa semakin galak dilaksanakan, seolah-olah tiada tanda untuk berhenti.


Ramai warga KL makan hati namun seakan pasrah dengan situasi tersebut lalu redha menghadap kesesakan sama setiap hari. Namun bagi yang sudah tidak tahan, mereka menyuarakan di media sosial, hanya itu yang mampu dilakukan. Rupa-rupanya ramai warga KL berkongsi pengalaman pahit yang sama. Sampai bilakah tragedi ini akan berakhir?





Kredit foto: Twitter





Kredit foto: Carian Internet




Bagi warga KL ini, pengalaman menghadapi kesesakan semakin menganggu pemikirannya. Manakan tidak, berada di 'traffic light' Park Royal sahaja memakan masa 10 minit. Sangat mengejutkan kerana tidak pernah berlaku sebelum ini. Bayangkan jika minyak kereta hampir kehabisan? Malahan, Kampung Baru yang sudah padat itu pun, pihak berkuasa menaikkan projek kondominium menyebabkan kawasan di situ semakin sesak!






Ia turut dipersetujui oleh warga KL yang turut mengalami pengalaman sama. Sebut sahaja nama daerah di KL ini, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kampung Baru, Ampang dan lain-lain yang sudah padat itu tetap dibangunkan dengan pelbagai projek perumahan, LRT dan sebagainya. Hal ini menyebabkan jalan semakin sesak dan warga KL seperti berada dalam kebingungan.






Kredit foto: Carian Internet




"Masalahnya construction kat KL ni bukan manfaat untuk rakyat Malaysia pun. Naik kondo, naik opis untuk orang luar. Kita yang kena hadap jammed, jalan lubang sana sini!"



Bagi warga KL yang menetap dan bekerja di bandar KL iaitu destinasi ketujuh menjadi pilihan pelancong selepas London, Paris dan Dubai, pastinya Kuala Lumpur semakin sesak dengan perancangan bandar yang tidak sempurna. Ia juga menggambarkan berlakunya keputusan luar jangkaan atau ia memang kehendak pihak berkuasa?





Kredit foto: Carian Internet




"Habis tu, dah kenapa banyak sangat projek pembangunan sampaikan di Cheras, ada 3 mall yang berdekatan, nak jual kat sapa?"



Bagi warga KL, apabila pembangunan dibuat tanpa mengambil kira kepadatan penduduk, ia membuatkan jalan semakin sesak hinggakan jalan cuma tinggal 3 lane sahaja. Contoh terdekat ialah di Cheras.







Kredit foto: Carian Internet





Nampaknya pihak berkuasa tidak menghiraukan bantahan warga KL sehinggakan banyak insiden berlaku pun tidak menginsafkan mereka. Antaranya ialah kren tumbang lalu menghempap kereta di Kampung Baru dan jambatan Mid Valley runtuh sekalipun tidak pernah menghentikan kerakusan mereka membina bangunan. Jadi, apa yang kita nak buat sekarang? - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:09 AM | Show all posts
Challenge Paz hari-hari ni. Dulu setengah jam dah sampai opis. Seakrang sejam.

Paz pilih datang awal 6++ dah kat office sebab tak nak jem langsung.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Lame2 org pn xnk beranak sbb mase bnyk hbs kt jln raya nk spend mase dgn anak pn xdan
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:26 AM | Show all posts
bagus la ada org yg suara kan benda ni. hope ada la pak menteri yg perasan
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:30 AM | Show all posts
duduk kl ni, kebanyakkan org setiap hari buang masa 3 -4 jam atas jalan sahaja (untuk pemunya kenderaan).  Itu tak termasuk dengan sikap kekampungan yang dibawa ke KL kalau ada eksiden. Sibuk nak perlahankan jalan sebab nak tengok eksiden yang berlaku kat jalan bertentangan. K bai
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:31 AM | Show all posts
minggu ni sangat2 jem. lebih dr biasa. 2jam perjalanan aku ke ofis. biasanya 45minit ja
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Musim cuti pun jalan sesak
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Memang pun, benci betul I.
Ampang tu especially traffic light kat LRT Station and nak masuk Akleh dulu memang jammed tapi la ni almost everywhere dekat Ampang jammed termasuklah kalau nak pi bukit belacan ke apa.
Benci betul.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:40 AM | Show all posts
Edited by cik_sssara at 11-1-2019 12:20 PM

LOL. Dah nama pun dekat bandar. Pusat bandar pulak tu. Takkan nak macam tu je keadaannya dengan 5/10 tahun dulu. Bangunan naik tu semua investment long term. Nak kerja/menetap dekat bandar tapi taknak hadap consequences of city life. Buka minda, cuba banding dengan ibu negara negara lain, then do the talk.

Kalau nak aman, tinggal/kerja jela dekat luar/pinggir bandar.



Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:49 AM | Show all posts
Ada benarnya sebab tu sekarang makin ramai pilih duduh diluar sikit dari kawasan tengah bandar.  Walaupun nampak cam jauh sikit tapi tak selalu tersekat dalam kesesakan lalu lintas yang teruk melainkan bila masuk ke kawasan tengah bandar.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:04 PM | Show all posts
pundek apa nak stop all contruction...rugilah tauke developer
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Rogue98 at 11-1-2019 12:31 PM

Dah semua nak kerja KL... hadap lah... Shopping pun nak gi KL... Dating pun nak gi KL... Buat biz pun kat KL.. nak cuti pun gi KL... pastu salahkan construction...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:32 PM | Show all posts
nama pun ibu negara..
tu pun mujur office gomen dah dipindahkan ke tempat lain..
kalau tak, fikir la sekarang macam mana..
dengan kemampuan mereka berkereta lagi..
sorang satu kereta masuk pusat bandar..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:56 PM | Show all posts
Jadi macam ni sebab kat msia ni semua pun fikir poket sendiri dan sebab rasuah. Mana ada tanah kosong mesti nak buat bangunan. Flyover berlapis2... jem tetap jem cuma beralih tempat
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Area puchong exit kesas hati bkerja sangkut ham pir setengah jam kalau kluar rumah kul 8. So iols  kuar awal skitla utk elak sakit kepala. Skali dh terkena kena amik inisiatif sendiri la
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:05 PM | Show all posts
ooo nasiblah sy sejenis yg suke simpan kereta dirumah
dan guna pengangkutan awam/grab
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:26 PM | Show all posts
Kesian yg kerja area KL SEl  dll. Aku kerja di Jejawi , rumah pun di Jejawi. Masuk pukul 7.45, pukul 7.30 baru start keta. Kalau x hujan naik moto. Singgah dulu breakfast di Al Sagoff sblh masjid Jawi. Tapi aku keluaq awai sikit la sbb nk bfast.

Kesian .....hangpa. Muka di permudahkkan dan dimurahkkan rezeki semuanya. Member yg duduk Bandar Saujana Putra apa cerita depa?
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:39 PM | Show all posts
missinpiece replied at 11-1-2019 01:18 PM
Area puchong exit kesas hati bkerja sangkut ham pir setengah jam kalau kluar rumah kul 8. So iols  k ...

kan.. dh tau jalan yang hari2 ko lalu tu jem buat alternatif sendiri bangun awal gerak awal pagi konfem jalan clear. Your grumble is nothing to them. selagi ada demand, mmg membiak la construction sana sini.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:52 PM | Show all posts
Keluhan masyarakat perlu diambil kira, masalah traffic ni patutu dijadikan agenda di dalam mana-mana saluran yang berkaitan dengan kerajaan
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:57 PM | Show all posts
Kalau jem di area KL itu mmg ramai yang dah biasa. Tapi bila jem di area kg2 terutama musim perayaan tiba2 penduduk KL menjadi baran seperti tak pernah menempuh jem
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.141343s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list