JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1234
Return to list New
3621
View
78
Reply

[Jenayah] Sultan Agung Melayu Hanya Membazirkan Wang Cukai Yang Kami Bayar 每 (Sandy Ooi)

[Copy link]

Author: shark       Show all posts   Read mode

Post time 12-1-2019 02:07 PM | Show all posts
cmf_king_kong replied at 12-1-2019 12:36 AM
Aku tak sokong tindakan ahsoh ni but lets be real, she speaks on behalf of many of us.

terbukti pun. sentimen begini ada datang dari semua bangsa.
as usual geng2 UMNO akan first bagi racial twist, then politikkan....


Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 02:10 PM | Show all posts
yang kaki hina sultan ni, manusia2 bodoh

yang defend si bodoh2 ni, double bodoh

yg kata anjing kompem tak berpeluh plak, triple bodoh

bahahaha







Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 02:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cHimo at 12-1-2019 02:34 PM

Berkaki ayam pijak bara api sakit ohh... tapi tuh laa terkadang baik diam daripada bersuara..
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 03:00 PM | Show all posts
Apa sebenarnya yg dia mau?

yg mana satukah yang buat dia rasa tak berbaloi bayar tax, tak suka kejadian raja kawin bekas ratu cnatik dirussia kah atau tak suka royal dan mahu institusi ini dihapuskan

kalau pasal kawin it's unfair lah sbb kawin dgn siapa dan berapa perbelanjaan ini bebas, kawin ini cuma sekali atau dua kali sj bukan hari2,  tak ada detail perbelanjaan perkawinan dtg dari duit tax atau duit sendiri.. based on assumption shj. orang melayu marah sbb kawin ni tunjuk multiple personalities yg melibatkan kepercayaan dan imej, tak sama dgn sbb amoi ni marah.

kalau pasal tak mahu ada institusi royal, dia bebas untuk bayar tax dinegara mana yg dia nak bayar. sistemnya suda begitu, who are yuss. Sebab tak suka royal terus kata tak ada benefit untuk rakyat. royal tak bayar duit tax kah atas bisnes2 mereka? siapa yang lgi banyak bayar, amoi ni kah atau royal. Lagi pun duit tax bukan untuk rakyat shj, duit tax itu juga ada allocation untuk badan pemerintah, allocation kan sudah diputuskan menteri semua...patut amoi ni tuntut dgn menteri berapa sepatutnya allocation yg benar memberikan kebahagiaan kpdnya.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 03:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak belajar dari org lain ke
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 12:59 PM | Show all posts
bonggo replied at 10-1-2019 05:16 PM
Apsal kaum dia selalu rasa dia je yg byr cukai. Siap ade yg tulis 90% cukai dibayar kaum dia. Mana d ...

Napa dia tanak balik Tiongsan bayar cukai kat negara generasi pertama dia? Untung2 boleh bukak kedai Bak Kut Teh kat Lanzhou
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 09:42 AM | Show all posts
Edited by Bedah.Cun at 14-1-2019 01:44 PM


It irritates me like hell to read the comments in the social media that the Malays would still be living in trees and would still be eating tapioca (ubi kayu) if the Chinese had not come to Malaya in the 1800s to help develop the country. Malaysia is what it is today because of the Chinese, they keep telling the Malays.

That is not true. First of all, Malays are a seafaring race who never lived in trees. Secondly, the Chinese may have developed the towns by building bangunan batu. But that was possible only because the Malays gave the Chinese the land to build them on. If not, the Chinese would have had to build their homes and shops on stilts in water like at Pulau Ketam.
More importantly, the Chinese came to Malaya in the 1800s not to do the Malays a favour by helping to develop the country (countries). It is because of the 1810, 1811, 1846, 1849, 1850-1875, 1876-1879, 1896-1897 and 1907-1911 famines that took 115 million lives.

Yes, 115 million Chinese starved to death over 100 years from 1810 to 1911, which was why the Chinese migrated to Malaya where there was plenty of food to eat. So, it is not true that if the Chinese had not come to Malaya the Malays would not have been able to eat. Hence please stop displaying your ignorance by posting nonsense.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.091933s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list