JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
1405
View
24
Reply

Main Kutu Cara Hipster, Ada Caranya... Dah Tak Perlu Pening Bila Ada Ahli Tak Bayar

[Copy link]

Author: polluxsstar       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-1-2019 12:49 PM | Show all posts |Read mode

Foto: Google


Seorang pengguna twitter bernama Faiz Wahab @faizwahab baru-baru ini telah berkongsi satu teknik pengurusan kewangan yang sangat mengujakan dan rasanya ramai lagi yang tak tahu cara Main Kutu Cara Hipster ini.



Seperti yang semua orang tahu bermain kutu ini selalunya memerlukan beberapa orang ahli dan kemudian duit yang terkumpul setiap bulan akan diberikan kepada ahli mengikut giliran.



Tapi cara hipster ini hanya perlu 'bermain sendiri' sahaja tanpa perlu mengumpul beberapa orang ahli untuk menjayakannya.



Pengguna twitter tersebut mengatakan yang dia sebenarnya menyukai system kutu ini cuma dia tak suka beberapa risiko dalam kutu:

1. Ada orang tak bayar

2. Orang pecah amanah

3. Kena cabut undi bila kita nak dapat



Bagi mengatasi masalah ni, Faiz telah berkongsi tutorial dimana ada satu features yang cool di Maybank2u. Jadi pengguna Maybank2u boleh lah mencubanya selepas ini ya.

Memang superb!
Caranya adalah menggunakan
Goal Saving Plan
dalam Maybank2u.



Setakat ini katanya kita perlu menggunakan di laman web Maybank2u memandangkan di apalikasi telefon belum lagi tersedia.



Bagi tutorial ni Faiz telah buat untuk kutu tabung korban.
Dia menjangkakan bulan 7 nanti dah penuh tabungannya.



Ini caranya:

  
Lepas login Maybank2u, terus tekan pada create goal +





Satu menu akan muncul pada skrin


Isi butiran macam mana yang anda mahu. Untuk tabung korban Faiz, dia buat untuk 7 bulan sahaja.

Lepas tu akan muncul di skrin untuk comfirmation. Semak balik dan pastikan semuanya betul.


Tekan sahaja comfirm bila semua maklumat yang diisi adalah betul.


Dah siap tabung kutu korban anda.


Kalau anda nak buat tabung untuk raya ke, tabung travel atau tabung nak buat suprise birthday semuanya boleh.



Tak perlu pening dan
risau, nak hadap semua dengan ahli-ahli kutu yang bermacam ragam.



Kalau nak buat tabung untuk road tax dengan insurans/takaful kereta pun boleh. -CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Aritu dh ada forummers share tips ni..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:33 PM | Show all posts
mana nak click // goal +// tu ?
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Curious nak tahu macam mana main kutu sorang-sorang Rupanya nama je fancy, dah jenuh orang dok buat dah cara ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:30 PM | Show all posts
ni dia auto dedecut dari acc kita ke?
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:33 PM | Show all posts
kutu ni kena pest control x?
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:40 PM | Show all posts
Thanx for the tips! Aku baru je buat ni ha utk aim korban raya tahun ni. Alhamdulillah ada cara ni xdela TERguna je kan duitnya
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:28 PM | Show all posts
so far aku dah buat 3 goals utk tempoh 1tahun ni. harap2 sempat sampai ke hujung masa.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 05:19 PM | Show all posts
MAYBANK JE KAN?
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols still x paham benda ni auto deduct ke kena masukkan sendiri. Kalau auto mmg vass la idea tu. Then boleh keluar half way ke
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Ya, auto deduct.

Bila dah sampai tarikh akhir goal tu, duit tu pindah masuk balik dlm saving account yg asal tu.

Kalau katakan nak stop, for any reason, just click cancel sahaja. Nanti duit yg dah terkumpul tu akan pindah masuk saving account juga.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 12:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Dh few times jgk kn org share psl ni...
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 07:09 AM | Show all posts
Main kutu sorang sorang ni, deduct duit sendiri on hold

Macam mana nak selesaikan amsalah dia atas tu?
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts
maybank je ke?bank lain xleh?
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 11:40 AM | Show all posts
aku tak paham mentaliti org yg main kutu ni. Daripda main kutu, baik simpan asb bulanan. Ada jugak dividen
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 01:18 PM From the mobile phone | Show all posts
dia tolak tiap2 bln ke camna?

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by chentadearhati at 13-1-2019 08:53 PM
b_n_c replied at 13-1-2019 01:18 PM
dia tolak tiap2 bln ke camna?


Ya...Kita yg settings Sendiri berapa Hari bln NK deduct . Mcm ak buat..pilih tarikh dpt gaji..sonang...Ada duit..terus tolak...setiap bln smpi tarikh akhir goal  Kita .

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
EncikRhoma replied at 13-1-2019 11:40 AM
aku tak paham mentaliti org yg main kutu ni. Daripda main kutu, baik simpan asb bulanan. Ada jugak d ...

Kutu utk short term Saja...mcm ak..duit kutu khas utk renew insurance shj..
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
mawar_pink replied at 12-1-2019 08:47 AM
maybank je ke?bank lain xleh?

Setakat ini...Maybank shj
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
chentadearhati replied at 13-1-2019 08:52 PM
Setakat ini...Maybank shj

oo...ok..tq
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.142191s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list