JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
622
View
19
Reply

Tangkal Dalam Tabung Derma, Sedekah Pun Pakai Pelaris Ke Sekarang?

[Copy link]

Author: Lilrose       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-1-2019 03:25 PM | Show all posts |Read mode
Malaysia semakin tenat dengan lambakan peminta sedekah yang semakin hari semakin bertambah menyapa kita. Cakap saja, mereka ada di mana-mana!


Terbaru, satu operasi menangkap pemungut derma di sebuah pasar malam menemui sesuatu yang tidak disangka-sangka.







"Dalam tabung ada tangkal. Berhati-hati bersedekah..." tulis 999 Malaysia di laman Twitternya.














Menerusi gambar yang dikongsikan, terdapat sebentuk cincin dan beberapa gulung wang kertas yang diikat bersama sebungkus plastik mengandungi bahan berwarna putih yang mencurigakan.


Malah, terdapat sebungkus wang kerta dipercayai mata wang Thailand yang diikat dalam bentuk segi tiga.













Selain mengenakan jubah, penemuan itu secara tidak langsung telah mencalarkan imej agama Islam.


Pun begitu, segelintir netizen berpendapat mereka tidak bersalah, sebaliknya, 'kepala' mereka yang harus diburu dan dikenakan tindakan undang-undang!








Dalam masa sama, beberapa netizen menyifatkan penggunaan tangkal itu adalah bertujuan untuk menarik pemberi derma.




Kredit foto: Twitter




Alamak, sedekah pun menggunakan pelaris juga ke sekarang ni? Bahaya betul! - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:29 PM | Show all posts
yihhhh sangat..kengkadang meollss cm xnak derma sbab xnk support child labor cm kes dulu..

hat ni makin melampau lak siap ade tangkal bagai..hmm
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Baik betul rakyat malaysia ni. Dah kantoi pun masih nk sangka baik lg
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 04:38 PM | Show all posts
no wonder la..modus operandi sama je ni mana2 tempat..wa kadang perati apa dia punya informasi kat tabung duit tu...derma untuk madrasah/maahad mana ntah kt thailand..

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
They all slalunyer akan bg salam kalu kita lalu depan, meols jawab salam deyol then deyol said 'bersedekah kak'. Then meols suruh dia pegi keja then duit tu separuh infaq utk donate.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat depan2 bank pon selalu ada... Aku memang x blh nk bersangka baik dah.. Sepanjang thn duduk situ.. Xkan xde time limit nk kutip derma skolah ke masjid ke...fishy sgt
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 01:49 AM | Show all posts
ape orang panggil mende ni, ibu duit eh? tarik duit. khurafat sungguh
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Sindiket la ni
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 11:17 AM | Show all posts
klu bole silalah wat operasi kat klang bus station...rimas wey...ramai gak dak2 yg dtg tadah tangan time tgh berhenti kat lampu isyarat. dah macam negara luar lak malaysia ni skrng. yg peliknya takan lar pguatkuasa tak tau sal semua ni
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 10:54 PM | Show all posts
giyomi replied at 12-1-2019 11:17 AM
klu bole silalah wat operasi kat klang bus station...rimas wey...ramai gak dak2 yg dtg tadah tangan  ...

sebab kepala/ tokan dah bersedekah banyak kat penguatkuasa... hahahaha...
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 10:55 PM | Show all posts
giyomi replied at 12-1-2019 11:17 AM
klu bole silalah wat operasi kat klang bus station...rimas wey...ramai gak dak2 yg dtg tadah tangan  ...

sebab kepala/ tokan dah bersedekah banyak kat penguatkuasa... hahahaha...
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm2 hal skg ni.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 11:30 PM | Show all posts
Baiklah derma gune app Boost.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 10:00 AM | Show all posts
tp ade sesetengah fikir yg ptg dia dah sedekah.. dia tipu ke dia btl ke, itu dia ngn Tuhan.


ak x suke pemikiran yg mcm ni.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 10:11 AM | Show all posts
ok last saturday dekat pasar tani in my area ada lebai collect duit macam ni..then to my suprise, pakcik RELA datang buat inspection n tanya ada surat kebenaran mintak derma tak..n then mmg dia tunjuk la surat tu..surat tu betul2 original or fake not sure lah..n then pakcik RELA tu move to another spot yg ada org minta derma..agensi mana eh yang boleh tangkap organ2 cmni? polis ke? or jabatan agama isle?
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 12:08 PM | Show all posts
kalo kt pasar malam pantai dlm siap ada org kutip derma utk diri sendiri...siap tulis kt board, derma utk diri sendiri...punya la pemalas org sekarang, tp tau plak malu siap pakai face mask
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 01:34 PM | Show all posts
zaman skrg...... janji kita ada niat baik nak menderma, dan membantu yg perlukan bantuan.... sama ada dia ada buat ilmu itam ke tak, ssh la nak tentukan.... tak kan nak check2 kotak derma sblm derma? janggal pula di tengah jalan..... intention counts in this case
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 12:25 PM | Show all posts
eyansss replied at 12-1-2019 10:55 PM
sebab kepala/ tokan dah bersedekah banyak kat penguatkuasa... hahahaha...

yes setuju sgt...klu tak takan tak amik tindakan
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 12:32 PM | Show all posts
coolie83 replied at 14-1-2019 10:11 AM
ok last saturday dekat pasar tani in my area ada lebai collect duit macam ni..then to my suprise, pa ...

polis...  sebab kalau nak menderma kena ada kelulusan...  kalo takde, dah dikira melakukan satu kesalahan/ jenayah...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 12:33 PM | Show all posts
chinta89 replied at 13-1-2019 10:00 AM
tp ade sesetengah fikir yg ptg dia dah sedekah.. dia tipu ke dia btl ke, itu dia ngn Tuhan.

betul...  dia seumpama matpit mintak sedekah pastu kita bagi...  dan kita tau duit tu akan dibuat beli dadah...  macam yang budak2 pengemis ni, kita tau akan dapat kat tokan...

niat tak menghalalkan cara...  kita dah kira bersubahat kalo ada mentaliti cenggitu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.137180s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list