JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
1979
View
73
Reply

[Tempatan] Anak Muda Jawa, Bugis dan Banjar di Selangor Semakin Malu Berbaju MELAYU, Malu mengaku Melayu

[Copy link]

Author: Malaysia.Doom    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-1-2019 04:00 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Malaysia.Doom at 12-1-2019 05:12 PM

SETIAP kali musim sambutan hari raya atau majlis perkahwinan, saya selalu medengar keluhan berbunyi sebegini:" Ahh, tak sukalah pakai baju Melayu/ baju kurung/ baju kebaya sebab panas, melekit, gatal...

Macam-macam lagi sebenarnya alasan yang saya dengar. Persoalannya, malu sangat ke untuk mengenakan pakaian tradisional kita, tak selesa sangat ke? Panas sangat ke? Denim tu tak panas ke? Nampak marhain sangat ke sampai sanggup pakai kemeja T dengan seluar jeans untuk menghadiri majlis perkahwinan?

"Culture is a huge asset to society and private companies have to help preserve it..." kata Andrea Illy, Pengerusi Illycaffe S.p.A

Dan saya ingin menambah, tanggungjawab untuk memelihara budaya itu juga peranan kita bersama untuk memastikan sesuatu budaya itu bertahan hidup dan terus hidup.

Bentuk pakaian Melayu tidak kira untuk lelaki mahupun perempuan adalah suatu bentuk yang sangat mesra dengan tubuh badan kita.

Ia tidak sendat, kecuali kalau sengaja disendatkan potongannya, ada ruang pengudaraan; berbentuk lurus dan memberi ilusi kelangsingan kepada si pemakai.

Menutupi keseluruhan anggota badan lantas juga sangat sesuai untuk perempuan-perempuan yang berhijab. Dari segi rekaan, potongan, keselesaan, baju Melayu lulus kesemua kriteria di atas.

Di mana salahnya, di mana tak kenanya baju Melayu ni sehingga tidak disukai golongan golongan remaja sebegitu rupa?

Kata pereka fesyen ternama dunia. Tom Ford: "Dressing well is a form of good manners."

Saya amat terganggu bila melihat golongan remaja menghadiri majlis perkahwinan (Melayu) memakai pakaian yang tidak sesuai dengan decorum majlis.

Salah seorang tetamu telah mengenakan trench coat, yeah you read that right - trench coat, iaitu helaian musim luruh yang selalu dipakai di negara barat dan negara negara beriklim sejuk.

Adakah kerana berfikir dirinya begitu fashion forward menjadi sebab untuk dia tidak mengendahkan etika berpakaian ketika menghadiri majlis pekahwinan itu?

Atau kita cuba bersangka baik, barangkali juga dia tak sempat pulang kerumah untuk menukar pakaiannya.

Tetapi saat saya terpandang susuk tubuhnya yang bersalutkan trench coat, hati saya berkata dia tidak menghormati majlis.

Kalaupun anda menghadiri majlis perkahwinan bukan Melayu, kod pakaiannya lazimnya dijelaskan iaitu - Formal/lounge suit, bukan trench coat ya!

Budaya merupakan identiti masyarakat dan maruah bangsa. Salah satu komponen budaya adalah pakaian. Daripada pandangan pertama, orang akan mengenali diri kita daripada cara kita berpakaian.

Dan berpakaianlah kena pada tempatnya, jangan sesekali tidak menghormati majlis atau tidak menghormati tuan rumah.

Ketamadunan memakan masa yang lama, beribu tahun untuk menghasilkan budaya budaya yang kita lihat atau kenali sekarang. Berbangga dengan apa yang kita ada sekarang. Budayakan pemakaian baju Melayu.

Dedahkan dan galakkan anak-anak kita dengan baju melayu. Tanamkan sifat bangga diri dalam anak-anak kita sebagai orang Melayu kerana itu adalah salah satu warisan yang akan kita tinggalkan kepada generasi selepas kita kelak.

We find it hilarious apabila membaca tentang tuntutan-tuntutan budaya yang dibuat olih negara jiran kita.

Cendol dia punyalah, rojak buah, sate, nasi ayam, asam pedas, bubur cha cha dan sebagainya.

Tapi hakikatnya ini adalah serius. Ini adalah ancaman terhadap budaya dan warisan kita. Jangan pulak satu hari nanti kita berdepan dengan tuntutan negara jiran bahawa baju Melayu pun mereka yang punya!

Perkara itu tidak mustahil untuk berlaku kerana mereka tidak mempunyai apa-apa keaslian yang boleh dituntut sebagai berasal dari negara mereka.

Lalu, nasihat saya, jagalah, peliharalah apa yang kita telah warisi. Pakailah dan berbanggalah dengan baju Melayu.

Orang Bugis
IMG_5139.JPG

Orang Jawa
Pakaian-Jawa-Jawi-Jangkep.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 04:03 PM | Show all posts
iols plg rengsa tgok ummah meleis pakai baju melayu slim fit la hapa tu suma !!! geli hurkeh !!!

meleis yg sebok nak berkurta di pagi hari raya pun iols rengsekkkk sama... semua motif nak tayang kesadoan jah..
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 04:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Orang pakai baju lengkap gi shalat biasa ya stok2 jarang gi mesjid..bawak phone dan berbunyi lagu i am barbie girl time tahyat awal..pakai songkok.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 04:10 PM | Show all posts
Baguih laa.. sedaq diri tu bukan melayu pun.. paling baguihh malu nak guna tongkat Melayu seperti uitm kaa apa kaa ..

dalam forum hina melayu ke hulu ke hilir... ujung2 hadap tongkat melayu macam uitm ... lagi ramai malu lagi bguih.... senang real Melayu jaa akan menikmati hak2 istimewa ..
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 04:29 PM From the mobile phone | Show all posts
famri7 replied at 12-1-2019 04:04 PM
Orang pakai baju lengkap gi shalat biasa ya stok2 jarang gi mesjid..bawak phone dan berbunyi lagu i  ...

Jantan pun ringtone barbie girl
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 05:10 PM From the mobile phone | Show all posts
silencekiller replied at 12-1-2019 04:10 PM
Baguih laa.. sedaq diri tu bukan melayu pun.. paling baguihh malu nak guna tongkat Melayu seperti ui ...

Bugis , Jawa , Banjar tu Bumiputera jugak...cuma bukan Melayu je.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 05:19 PM | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 12-1-2019 05:10 PM
Bugis , Jawa , Banjar tu Bumiputera jugak...cuma bukan Melayu je.

aikk... kelentong apa hang ni?? bumiputera kununnnn.. mai bagi bukti skitt... dah di "melayu" kan... pastu ada hati nak self proclaimed bumiputera... padahal pendatang dari tanah asing ..

takpaa laa.. mulot jaa malu mengaku Melayu... tapi hak2 istimewa seperti masok uitm tetap nak rembat
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 05:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Keengganan dan penolakan mereka boleh diterima akal sehat kerana mereka sebenarnya bukan Melayu.... Kesadaran anak muda yang menolak definisi Melayu carut marut selama ini di Malaysia.   
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Kan lebih baik mdngukut arab.  Berjubah seeban pahala pun dapat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
silencekiller replied at 12-1-2019 05:19 PM
aikk... kelentong apa hang ni?? bumiputera kununnnn.. mai bagi bukti skitt... dah di "melayu" kan. ...

Bumiputera la...biasa la pindah randah sana sini belayar. Nama pon bangsa Austronesia. (bangsa kepulauan).
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 05:32 PM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 12-1-2019 05:27 PM
Kan lebih baik mdngukut arab.  Berjubah seeban pahala pun dapat

Jawa tu pakai Serban la...yang Bugis tu pakai songkok.

Lepastu pakai kain...boleh terus gi solat dapat pahala.

Huhu
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 05:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku suke tengok lelaki pakai baju melayu, ngan jeans or slack.. Tapi kain cotton lah selesa 7 casual sikit. Baju kaler dark.

Nape tak komersialkan baju melayu ni. Gunalah kain tshirt tu ke. Selesa sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 12-1-2019 04:03 PM
iols plg rengsa tgok ummah meleis pakai baju melayu slim fit la hapa tu suma !!! geli hurkeh !!!

...

Ketat bantat pastu tiak lecak.. Euww..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
mizzmimi replied at 12-1-2019 05:32 PM
Aku suke tengok lelaki pakai baju melayu, ngan jeans or slack.. Tapi kain cotton lah selesa 7 casual ...

Baju Melayu yang betul lobos...sebab ada pesak.

Kalau takda Pesak tu bukan baju Melayu tu baju kurta pendek...tak kesah la cekak musang atau teluk Belanga

Bugis lagi tahu pasal Baju Melayu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 05:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Melayu tolong pahamkan 2 benda Alah ni


Pesak_dan_kekek_pada_baju_Melayu.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Lelaki je yg mmg taknak pakai baju kebangsaan. Pegi kenduri pakai jersi seluar jeans koyak kkyak mcm mat rempit pun tu biasa.
Perempuan ye free hair pun tetap pakai baju kebangsaan kalau gi kenduri ke tempat keje.
So blame the men la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
pokaibanktokyo replied at 12-1-2019 05:35 PM
Tunggu apa lagi? Mengaku indon la cepat


Aku orang Malaysia la....ni negara Malaysia dah...salah kan Tunku Abdul Rahman la kalau nak marah pon.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Ai thot semua dah beralih kpd ala2 arab dan pakistan...    yakni kpd jubah dan kurta..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 12-1-2019 05:37 PM
Lelaki je yg mmg taknak pakai baju kebangsaan. Pegi kenduri pakai jersi seluar jeans koyak kkyak mcm ...


Hari tu aku tengok geng Jawa Sabak Bernam kahwin...diorg pakai baju Kemeja Batik Jawa. Cantikkk...sedondon semua.

Nanti aku kahwin nak buat Baju Kemeja Kain Bugis sedondon.

Baju Kemeja Kain Bugis
IMG_20170820_160810_scaled.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
silencekiller replied at 12-1-2019 08:10 AM
Baguih laa.. sedaq diri tu bukan melayu pun.. paling baguihh malu nak guna tongkat Melayu seperti ui ...

Tongkat cina tetap tak boleh lebih dari tongkat indon yang dimelayukan
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
famri7 replied at 12-1-2019 04:04 PM
Orang pakai baju lengkap gi shalat biasa ya stok2 jarang gi mesjid..bawak phone dan berbunyi lagu i  ...

Takpon sean kingston.. 911 kahkah
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 12-1-2019 05:35 PM
Baju Melayu yang betul lobos...sebab ada pesak.

Kalau takda Pesak tu bukan baju Melayu tu baju  ...

Lobos lah selesa. Ade perut moncet pon gigih tahan nafas pakai kurta slim fit. Siap nampak bekas lubang pusat. Euwww
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 12-1-2019 09:37 AM
Aku orang Malaysia la....ni negara Malaysia dah...salah kan Tunku Abdul Rahman la kalau nak mara ...

Mana ada marah . Aku cuma cadangkan korang petisyen kerajaan buat subetnik asing untuk korang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 05:45 PM From the mobile phone | Show all posts
ohnoLia replied at 12-1-2019 05:39 PM
Ai thot semua dah beralih kpd ala2 arab dan pakistan...    yakni kpd jubah dan kurta..

Kalau takda pesak dan kekek tu memang serupa sarung kurta  je lah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 05:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Trench coat. Wtf
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.138102s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list