JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
964
View
22
Reply

Hal kencing lagi : Kencing tak lawas

[Copy link]

Author: OttoVonBismark       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-1-2019 02:51 AM | Show all posts |Read mode
Doktor,

saya asyik nak kencing je, dan lately saya kerap minom kopi dalam tin tu. wonda kopi original. pastu bila saya kencing nanti bau kopi. normal ke atau penyakit ? kadang kadang perasan kalau minom air minerel banyak nanti kencing ok balik tapi tetap asyik keje nak gi jamban je kencing. susah aa gini. macam mana nak atasi tu dokter.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2019 05:02 AM | Show all posts
otto, coffee ada caffeine, tea ada tannin (dan tea jugak ada caffeine).
caffeine ni is a diuretic, ie buat kita kencing dan dehydrated.

so, minum kopi byk byk, akan buat kita kencing byk dan jadi dehydrated (tannin dalam tea pulak ada kesan relaxing sikit, jadi calm dan rested).
byk kopi byk la kencing.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2019 10:02 AM | Show all posts
ipes2 replied at 23-1-2019 05:02 AM
otto, coffee ada caffeine, tea ada tannin (dan tea jugak ada caffeine).
caffeine ni is a diuretic,  ...

sori kalau tanya ni bukan nk melucah ke ape..

kenapa bila minum nescafe, bila kencing bau mcm nescafe. kenapa x larut je dlm badan? maksud sy sepatutnya xde la bau bila buang air kecil tp sebaliknya ada.

sb kalau mkn buah wangi bila buang air kecil takde lak keluar bau wangi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2019 01:54 PM | Show all posts
i paling nyampah kalau mkn nasi lemak lauk sambal sotong kering...
sat g buang air bau sotong kering...
lagi teruk  dari bau lps mkn petai...
tapi sambal sotong kering  sedap yg amatssss....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2019 02:33 PM | Show all posts
Salam,

I kalau minum Brocca pun kencing jadi warna kuning Brocca hehe, kadang2 bau oren..
hermm Yes, i pun kalau minum cofffe kencing bau coffee jugak, maybe normal kot!
Skrang ni i makan pill herba, kencing pun bau herba..

kalau kencing x lawas, boleh try minum Ural (google) .
Hari tu i warded, pastu Dr bg beberapa sachet Ural powder ( boleh google )-atas pastic ubat tu tertulis utk kencing lawas... pelik gak kenapa Dr bagi ubat tu...
tapi i tak minum pun sebab kencing i lawas je ( derhaka sikit kat Dr )

Get well!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2019 07:09 PM | Show all posts
trimasss kepada semua yang reply///
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2019 07:10 PM | Show all posts
ipes2 replied at 23-1-2019 05:02 AM
otto, coffee ada caffeine, tea ada tannin (dan tea jugak ada caffeine).
caffeine ni is a diuretic,  ...

so lepas ni aku minom teh la pulak. lebih relax kan. dulu dulu aku minom teh. tapi sekarang teh ais kedai sebelah ni pahit. tak sedap. terpak sa la aku beli kopi o selalu.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2019 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku hanya minum one mug coffee every morning...the rest plain water all day...tapi aku suka chew on ice...so far urin ok..takde kaler2 yg indicate any sickness BUT i kerap rasa nak kencing and bila dah sudah still ade rasa macam x habis....so bila try kencing lagi ade sikit....but the feeling is super annoying...took a lot of my time just to make sure im totally emptied my bladder...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2019 02:56 AM | Show all posts
fliphair8 replied at 26-1-2019 10:28 AM
Aku hanya minum one mug coffee every morning...the rest plain water all day...tapi aku suka chew on  ...

nothing serious tu
kunyah ice eh?
ada pica kah saudara
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2019 02:57 AM | Show all posts
OttoVonBismark replied at 23-1-2019 07:10 PM
so lepas ni aku minom teh la pulak. lebih relax kan. dulu dulu aku minom teh. tapi sekarang teh ai ...

oh sy minum teh dan kopi tanpa sugar tanpa susu
gitu2 je
sgt tak sedap kata org
tapi sy dah biasa
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2019 02:59 AM | Show all posts
monreyes replied at 23-1-2019 01:54 PM
i paling nyampah kalau mkn nasi lemak lauk sambal sotong kering...
sat g buang air bau sotong kerin ...

tapi bau kencing kita memang di ubah oleh food kita mon
sy pernah jwb pasal ni somewhere
eh, ke dlm kuiz sy..lupa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2019 02:59 AM | Show all posts
introuble replied at 23-1-2019 02:33 PM
Salam,

I kalau minum Brocca pun kencing jadi warna kuning Brocca hehe, kadang2 bau oren..

warna dan bau urine kita mmg bergantung pada what we took in

apa2 pon, ngapa warded ari tu
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2019 09:31 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 4-2-2019 02:56 AM
nothing serious tu
kunyah ice eh?
ada pica kah saudara

Yup...i would prefer ice than coffee in the morning....and of coz anytime of the day....hehehheh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-2-2019 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 3-2-2019 06:57 PM
oh sy minum teh dan kopi tanpa sugar tanpa susu
gitu2 je
sgt tak sedap kata org

tak sedap kenapa minom ? hilang nekmat dunia.
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 06:44 AM | Show all posts
fliphair8 replied at 4-2-2019 09:31 AM
Yup...i would prefer ice than coffee in the morning....and of coz anytime of the day....hehehheh

ha ha
taste yg agak not bad
kerana, ice cubes tu, air lah kan
Pica tu tak tepat lah utk diagnosis you
Pica ialah org yg suka chew things yg takde nutrition eg org yg suka chew kayu repot, or chew tanah liat

Org chew ice tu ada term dia tau, ''pagophgia'' org panggil
Pagophagics ni selalu nye adalah org yg tak cukup Iron
Bila depa ni kunyah Ice tu, somehow depa become more alert
(org yg low Iron, boleh dapat anaemia, yg buat mereka jadi less alert, ngantuk, tak perform kat school etc)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 06:46 AM | Show all posts
OttoVonBismark replied at 4-2-2019 10:59 AM
tak sedap kenapa minom ? hilang nekmat dunia.

''sgt tak sedap'' kata orang
sy sendiri suka

Q1:
dari segi perubatan, apa yg paling minat or paling rasa intrigued or ingin tahu?
Q2:
dari segi perubatan, apa yg u rasa u paling tahu?
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 01:47 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 6-2-2019 06:44 AM
ha ha
taste yg agak not bad
kerana, ice cubes tu, air lah kan

Ya Allah betul sangat.....tak function kalo tak chew ice ...pepagi bangun minum air segelas penuh dgn ice pastu chew the ice....then starts all my activity for the day...i dont have skin problem...my skin considered well moistured bak kata promoter makeup counter. ..hahahhah
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 09:07 PM | Show all posts
ipes2 replied at 4-2-2019 02:59 AM
warna dan bau urine kita mmg bergantung pada what we took in

apa2 pon, ngapa warded ari tu

Buang polyps Dr
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Normal tu bau kopi kalau kencing.. Sama gak mcm org makan petai tu.. Berbau jugak. Nothing serious.. Dun worry.. Cuma caffeine tu kene hadkan pengambilan la.. Sebab dia naikkn heart rate..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 4-2-2019 02:57 AM
oh sy minum teh dan kopi tanpa sugar tanpa susu
gitu2 je
sgt tak sedap kata org

I suka letak low fat milk. Hehe.. Klu order kedai baru mintak nes/kopi o kosong
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.127811s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list