JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
657
View
9
Reply

Pelvic inflammatory disease (PID) @ Radang Pelvis

[Copy link]

Author: introuble       Show all posts   Read mode

Author
Post time 28-1-2019 09:55 AM | Show all posts |Read mode
Edited by introuble at 28-1-2019 10:00 AM

Salam,


Betul ke PID @ radang pelvis tak boleh di ubati kalau dibiarkan?
Akan sakit pelvic sampai bila2? dan melalui rawatan Laparoscopy, Dr akan buang lekatan2 dari organ badan?



So far yang i tahu, PID boleh berlaku melalui STDs/STI yang left untreated, IUI insertation, Hystreocopy & biopsy, Misscarriage/Abortion, surgery, bakteria yang ada dalam vagina, douching/meruang etc


Symptoms PID adalah lebih kurang sama macam endometriosis dan ramai Dr yang misdiagnosed antara dua penyakit ni.
( I join community for endo & pelvic pain ramai ladies yang sebenarnya ada endo, tapi Dr diagnosed PID , second lap baru jumpa endo )


I think i might have PID - tapi dua orang Dr cakap I tak ada PID, mereka ckp kalau i ada PID, I akan sakit dan menjerit jika mereka exam I guna tranvagina ultrasound, akan sakit jika mereka tekan2 perut dan dalam scan tak ada any fluids... betul ke?

Symptoms i, lower abdominal pain sahaja. pinching pain. constantly
What happend kalau I tak buat laparoscopy? sebab takut akan menjadi bertambah teruk sakitnya. dah ambil antibiotic, tapi x hilang jugak sakitnya

Susah nak dapat info dari Malaysia ( melalui pengalaman real human, bukan info copy paste )
Info yang dapat pun PID ada lah dari STD/STI & sex rambang tu je laaa yang kita di Malaysia di dedahkan.


atau mungkinkah
Endometriosis?

Tq for your time reading





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2019 01:50 PM | Show all posts
ye in
memang PID kena treat
nanti lifelong pain la, abscess la
msicarriage la, low fertility la
jugak tubal pregnancy dan sgt sgt byk symptiom syg very unpleasant

ye endometriosis, ovarian cysts, chronic cystitis ie bladder infection semua ni boleh cloud the diagnoses

beritahu lah kat doctor yg mula2 tu, that they diagnosed you incorrectly

biarlah depa wat pelvic laparoscopic exploration
baru tahu Dx apa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-2-2019 10:11 AM | Show all posts
Edited by introuble at 7-2-2019 10:13 AM

Dr,

I rasa i will go for MRI dulu.. nak check apa sakit kat bawah perut ni..kot2 endo ke PID ke..
ultrascan semua x nampak apa, tekan2 perut semua x sakit...

pastu baru buat pelvic laparoscopic exploration

tak berani nak buat surgery...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 03:20 PM | Show all posts
Edited by zuliana29 at 18-2-2019 02:49 PM

Saya pernah nk buat laparoscopic utk ovarian drilling sbb saya ada PCOS. skali masa buat laparoscopic tu, dr. detect saya ada PID. doc cuma ceraikan organ2 dalaman yg melekat2 tu. ovarian drilling x diteruskan.

Saya pun x ada masalah sakit2 bila ditekan di bawah abdomen, sakit sewaktu bersama atau apa2 simptom utk PID tu.. masa scan TVS sebelum2 tu pun xkesan PID tu kecuali semasa operation laparoscopic  dibuat.
saya buat kt hospital gomen je.
Treatment selepas laparoscopic tu, doc bagi antibiotik je. luka pun xsakit sgt pon. boleh la bergerak perlahan2 drive sendiri. dpt MC 2minggu utk rehat.

Jangan takut, jangan tangguh utk buat rawatan specially wanita mcm kita ni. kat dalam tu kita x nmpk keadaan dia.. luaran kita nmpk ok je...

Mohon doakan saya dpt baby k.. 8tahun masih menanti.
jumpa doc.hamid, dia cadang utk buat laparoscopic semula utk tgk sama ada masih ada PID, kalau ok, boleh buat ovarian drilling. doakan urusan saya dipermudahkan. harap preggy sebelum laparoscopic dibuat. seram mengenang perasaan nk masuk OT tu.. huhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2019 02:11 AM | Show all posts
zuliana29 replied at 14-2-2019 03:20 PM
Saya pernah nk buat laparoscopic utk ovarian drilling sbb saya ada PCOS. skali masa buat laparoscopi ...

As Salam,
Ya allah. Terima kasih sebab reply posting saya, appreciate sangat2
susah nak jumpa org Malaysia yang ada PID, ada tak kenal siapa2 yang ada masalah yang sama?

erm, awak memang tak ada symptoms apa2 ek? sakit2 bawah abdomen ke?
Maaf, PID awak di sebabkan apa ya? kalau boleh saya tau


Selepas surgery awak ada rasa sakit2? atau awak rasa normal jugak?


Saya pun Dr cakap ada PCOS, tapi tak buat test apa lagi, just tgk dari scan


terima kasih

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2019 02:13 AM | Show all posts
zuliana29 replied at 14-2-2019 03:20 PM
Saya pernah nk buat laparoscopic utk ovarian drilling sbb saya ada PCOS. skali masa buat laparoscopi ...

Saya doakan baby dust untuk awak dan suami!AMIN semoga allah murahkan rezeki awak  kesihatan yang baik



doakan kesihatan saya ya



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2019 09:53 AM | Show all posts
introuble replied at 17-2-2019 02:11 AM
As Salam,
Ya allah. Terima kasih sebab reply posting saya, appreciate sangat2
susah nak jumpa or ...

amin... terima kasih atas doanya..

ya saya mmg tak ada apa-apa simptom. cuma period mmg tak regular & disahkan PCOS. kene makan pil utk turunkan period.
saya pun tak pasti PID saya disebabkan apa. lepas surgery, tak rasa apa2 pun. luka surgery pun senang jaga sbb tebuk je kan.

buatla laparoscopy, then baru tau apa masalah dalam rahim kita. dari luar mmg kita tak nmpk pun masalah dalaman kita. huhu...


semoga dipermudahkan urusan awak nanti & diberikan kesihatan yang baik..


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2019 11:57 AM | Show all posts
zuliana29 replied at 18-2-2019 09:53 AM
amin... terima kasih atas doanya..

ya saya mmg tak ada apa-apa simptom. cuma period mmg tak reg ...

Salam,

next 2 week i schedule untuk MRI

hopefully dapat sortedkan apa masalah i


Awak ada tak terbaca pasal PID ni kat negara kita? nak jugak tau, susah nak cari info...


Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2019 08:57 AM | Show all posts
introuble replied at 19-2-2019 11:57 AM
Salam,

next 2 week i schedule untuk MRI

tak pernah baca pun.. kurang yang berkongsi masalah PID kt Malaysia ni.

macam saya, tak ada sakit2 simptom2 PID, alih2 dikesan PID masa nk buat procedur lain..

semoga dipermudahkan urusan awak nanti ya... Harap tak ada apa2 yang serius..





Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-2-2019 04:50 PM | Show all posts
AMIN AMIN AMIN...

you sangat lucky tak ada symptoms apa2.. alhamulillah

doakan saya sihat ya?

i want my life back
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.122207s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list