JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1499
View
58
Reply

Kemurungan

[Copy link]

Author: Syd       Show all posts   Read mode

Post time 6-2-2019 06:05 AM | Show all posts
Syd replied at 1-2-2019 10:19 PM
Yang ni sbb accident. Mungkin cedera kat kepala.

Yang lepas bersalin tu pun murung gak kan

thank you syd for the thread
sgt penting utk diketahui pasal depression ini
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-2-2019 06:07 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 6-2-2019 06:05 AM
thank you syd for the thread
sgt penting utk diketahui pasal depression ini

Murung ke i?

Tgh2 malam bangun makan. Haha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-2-2019 06:08 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 6-2-2019 06:05 AM
thank you syd for the thread
sgt penting utk diketahui pasal depression ini

Ramai pilih bunuh diri kan?
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 06:09 AM | Show all posts

geriatric depression agak berbeza
ia memerlukan psychiatrist of old age utk detect, approach dan diagnose lalu treat
old age psychiatry now ni semakin membesar subspeciality nya
kita kini dah sgt ramai yg geriatrics

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-2-2019 06:19 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 6-2-2019 06:09 AM
geriatric depression agak berbeza
ia memerlukan psychiatrist of old age utk detect, approach dan  ...

Actually warga emas ni dia perlukan teman yang seusia dengan nya ker?
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini bukan pandangan profesional tetapi lebih kepada pengalaman.
Ramai kaum wanita menghadapi kemurungan berbanding kaum lelaki kerana sifat wanita yang lembut, pemalu dan sentiasa mahu yang terbaik buat diri dan keluarganya.
Malu jika gagal membuat wanita lebih menerima kesan apalagi jika kegagalan itu menjadi buah mulut orang. Dengan fizikal yang kelihatan sihat normal kebanyakkan keluarga dan masyarakat tidak memahami bahawa kemurungan boleh memburuk menjadi penyakit yang memakan diri. Setelah tubuh menunjukkan ciri2 sakit baru rawatan dicari dan biasanya ia sudah terlewat.
Cara setiap orang menghadapi ujian itu berbeza.  Ada orang putus cinta berulang kali masih ceria mencari cinta baru. Ada orang hanya kecewa cinta monyet terus murung sepanjang hayat.
Ada orang anak hisap dadah, jadi penjenayah malah membunuh masih mampu buat macam biasa namun ada yang anak tak lulus periksa murung dan akhirnya sakit yang kelihatan sihat.
Peranan keluarga amat penting untuk memastikan jika ada ahli keluarga yang kemurungan perhatian dan rawatan awal dapat menyelamatkannya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 11:37 AM | Show all posts
Diablo replied at 2-2-2019 12:03 AM
Perubahan sikap.

Sebenarnya saya tak tau. Tapi saja nak reply awak

awak sungguh gedik... mungkin kemurungan?
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 11:40 AM | Show all posts
ipes2 replied at 6-2-2019 06:02 AM
thanks neo
tag awak tu tak menjadi
cuba tukar setting phone / pc

doc, just wondering. kalau perempuan dlm pantang kan selalunya meroyan. itu kategori kemurungan jugak kan? and boleh berlarutan ke? i mean, smp dia dah habis pantang? or smp dia dah tua?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 12:37 PM | Show all posts
salam Doc @ipes2, @ipes2 .. bulan lepas adik sy mengaku dia pegi hosp universiti dia cos dia over stress dan continuous suicidal thoughts.. then dia decide utk jumpa Dr. then Dr diagnos dia with depression.. saya ada tanya dia apa yg trigger benda tu..then dia ckp sbb study and family.. persoalan sy, mcmana saya bole bantu dia? dan bagaimana sepatutnya sy react? sbb dia cakap dlm family saya sahaja yg dia bgtau..selain beberapa org rakan baiknya. mohon nasihat Dr.. terima kasih

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
osheenz replied at 7-2-2019 11:37 AM
awak sungguh gedik... mungkin kemurungan?

Salahkah saya gedik dengan awak? Saya murung kalau awak tak layan


Kejap lagi kena split. Ok gubaiii
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 04:35 AM | Show all posts
ipes2 replied at 6-2-2019 06:02 AM
thanks neo
tag awak tu tak menjadi
cuba tukar setting phone / pc

nah nak bagi summary: @neo_5050

depression and gender
ratio F:M = 2:1
most important factors:
1) hormonal status (eg pregnancy, menopausal status)
2) more prone to emotional fluctuation
3) more serious on issues eg finances, relationship etc
4) seeks medical help earlier therefore recorded cases are more
5) different social responsibilities eg to partner, children, household
6) (in modern times) more exposur to new environment (women working as taxi drivers, construction workers, military personnel, in trades and businesses are relatively new tau.. go back 1999, not as many as today)

dapatkan close friends, cerita masaalah bersama
ruminating over issues is not very good

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2019 01:33 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2019 01:34 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2019 01:35 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2019 01:36 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 12:09 AM | Show all posts
anish911 replied at 7-2-2019 12:37 PM
salam Doc @ipes2, @ipes2 .. bulan lepas adik sy mengaku dia pegi hosp universiti dia cos dia over st ...

maaf lambat reply. thank you for your tag. harap awak tak putus asa mentag sy, sy will reply.

ok, sy bukanlah psychiatrist tapi kami tahulah how they work dan how certain things are managed.

mula2 skali, if nak membantu, it is very important utk pegang amanah pesakit ie to get a good rapport dan to gain trust.

kerana study: this is much more common that what people want to admit. bagus lah dia admit. ingatkan pada dia bahawa fleeting thoughts of suicide adalah suatu yg common. jika dia mula ruminate about it, mula tulis nota ke dlm diary ke etc, maka ianya lebih serious.

kerana family: ini you really boleh bantu, esp dgn menjadi org tengah atau dgn hanya mendengar keluhan adik you. jika u really can help physically, even better.

if the psychs put her on meds, kena make sure lah dia ambil meds itu

summary:
1) gain trust
2) jgn pecah amanah
3) pantau suicide ideations dia tu
4) jadi org tgh isu family tu
5) meds- if given, dia kena amik

update me

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 12:10 AM | Show all posts

Thank you syd
thank you @seribulan  kerana beri credit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-2-2019 05:43 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 14-2-2019 12:10 AM
Thank you syd
thank you @seribulan  kerana beri credit

Terima kasih daun keladi.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2019 06:06 AM | Show all posts
Syd replied at 14-2-2019 05:43 AM
Terima kasih daun keladi.

hmmmm
teringat makan dengan ubi keladi masa kecik
sedap
semua nmpk ungu ungu je
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2019 02:23 PM | Show all posts
osheenz replied at 7-2-2019 03:40 AM
doc, just wondering. kalau perempuan dlm pantang kan selalunya meroyan. itu kategori kemurungan ju ...

tolong jawabkanyap dalam kategori murung - portpartum depression (PPD)
boleh melarat sampai bila2 kalau tak dirawat
kalau buat treatment, makan ubat dan dapat support insyaAlllah boleh baik
sebab memang ada kes.... pesakit sembuh
tapi anak2 pun dah besar
dia kena PPD masa bersalin anak last

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.106857s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list