JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
409
View
4
Reply

Betul ke air kelapa lebih baik dari ubat?

[Copy link]

Author: orgsepang    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-2-2019 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Nak tanya pada para porumer cari yang bijaksana, betul ke kalau makan ubat kita tidak boleh minum air kelapa kerana air kelapa berperanan menjadi penawar pada racun dalam badan kita.
Orang dahulu kalau demam atau sakit perut minum air kelapa begitu sahaja atau dibakar terlebih dahulu.
Jadi mana yang lebih baik?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Qwerty007 at 6-2-2019 05:15 PM


Husband iols minum je air kelapa, walaupun dia mkn ubat.

Pernah baca article yg air kelapa ni kaya dgn potassium. Bagus utk org yg ada hypertension. Tapi xboleh consume byk2 takut tekanan darah terlalu rendah.

Lepas tu bagus utk perempuan yg kaki bengkak time pregnant (water retention) untuk hilangkan bengkak kaki tu. Ada yg kata masalah water retention ni akan berkurang kalau lagi byk minum air.

Tapi ape2 pun, kena consult doctor dulu sebelum nak ambik apa2 makan tambahan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-2-2019 06:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Terima kasih atas perkongsian. Itulah sebabnya akak tanya ni suami akak suka minum air kelapa walaupun makan ubat sedangkan akak dari kecil diberitahu tidak boleh minum air kelapa bila makan ubat kerana sifat air kelapa sebagai penawar racun. Jadi berlakulah selisih pendapat tapi dia tetap dengan kesukaannya itu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2019 08:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Boleh je minum kalau ikutkan. Orang tua dulu tak bagi minum dikatanya takut tawarkan ubat.
Actually air kelapa kaya dgn mineral, konsepnya dia sama je dgn IV, utk bagi nutrients pada badan dgn cepat bila tak sihat.
Ayah i kaki sembab sakit jantung + buah pinggang, nak minum air banyak tak boleh kan, so doc dia suggest minum air kelapa utk kurangkan bengkak kaki & cuci kidney katanya. and its works really well jgk, tak bgantung pda ubat je.
Bila kena gout pun dia akan minum air kelapa jgk, kurangla skit sakit tu lps minum.  
Jgn makan isi kelapa tu pulak, yang tu tinggi kalori

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-2-2019 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Terima kasih. Lega rasanya dapat maklumat begini jadi tak perlu risau lagi bila suami minum air kelapa sewaktu ambil ubat juga untuk beri air kelapa pada anak2 yang demam atau sakit perut.
Sebenarnya akak ada tanya doktor pasal air kelapa tu dan doktor memang jawab boleh je minum tapi oleh kerana sejak kecil dah diberitahu begitu memang susah sikit nak percaya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.119793s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list