Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6740
View
145
Reply

[Tempatan] Minta Dana RM 4 Juta untuk larian solo, memang mengundang kecaman

[Copy link]

Author: kucingitam    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 11-2-2019 05:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Kerajaan celakalah kalau gigih bagi kt pouan ni membazir
Ramai lagi rakyat yg miskin susah pemalas yg perlu dibantu
Lebih baik bagi anak2 yg makpaknya parasit pemalas atau simply nasib malang tu makan dpd membazir kat sorang ppuan sampah ni

Menyampah
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Ad org ckp..ape slhnya kuarkan 4juta.nnt dia akan kenalkan malaysia pastu akan dpt lbih dr 4juta pulangan..

Aku mls nk bls sbb aku rse bodo lwn ckp ngan dia..
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa dah semakin ramai orang gila yang menonjolkan diri
Mat sabu tu bapak segala gila
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
brego replied at 11-2-2019 01:26 PM
ohw baru perasan dia ni doctor mejar askar.
no wonder mat sabun sokong.

Same dgn doc rushainies mulut jahat tuu no
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Gampang nak berlari pun mintak duit kat orang
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Asdan replied at 11-2-2019 01:58 PM
minta derma itu jika terpaksa aja,  lari itu bukan terpaksa, jangan lari jika tak ada duit, lagipu ...

Kannn.. ini sikit sikit mintak.. baik aku bagi duit kat org susah kat kg aku.. konpom pahala dpt.. dah la susah laki bute.. harap rezeki bini basuh kain jee..
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
menyampahnya minta minta ni ... .
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
lee_sakura replied at 11-2-2019 02:02 PM
die nk 4juta tu utk repair muka die ke apa...mmg ramai budak outdoor marah pasal isu ni dulu sharifa ...

Sbb ni kot title dato tuu kena tarik kot
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 06:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Btol.org malaysia ramai lg yg susah.ni pilihan ko.guna la duit sendiri.tu dh dpt utk tiket dgn penginapan.dah la tu.nak 4juta lg nak buat apa?duit jajan?duit shopping?
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 06:30 PM | Show all posts
takde sapa paksa dia lari konon untuk negara..
ko nak lari, simpan la duit sendiri..
kejadah nak orang sponsor padahal benda tu tak datangkan faedah pun pada yang sponsor..
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 06:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Entah kenapa bila baca ni rasa macam nak marah sangat...entahlah tak tahu kenapa
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia dah cukup terkenal dah satu dunia...tak payah nak tunggu orang yang entah apa niat sebenarnya ni nak berlari.

Kotlah zaman takde teknologi iyelah kot nak kenalkan Malaysia satu dunia.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 06:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Menawan menara? .. Ceihh. Klau ko merangkak memanjat tower tu ala2 spiderman nk gak sponsor.. Stakat msuk lif tekan button smpai naik atas baik xyah..
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak pi lari nape minta duit  kat org ramai

Tanggungla sendiri takde sape suruh pun

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 07:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg layak dikecam...dia ingat US$1M tu skit agaknye..better gunakn utk pembangunan rakyat..

Komen dr anak muda yg sdg dlm jelajah benua dgn berbasikal...tanpa sponsor..

Kredit to : https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2485861304776368&id=1853320951363743


Berkenaan dengan isu Dr. Suwaibah yang memerlukan dana sebanyak USD1 Juta itu, aku sendiri terpanggil untuk bersuara untuk menyatakan ketidak puas hatian aku dalam hal tersebut. Aku tak sangka juga suara aku itu mendapat perhatian dari netizen yang sama-sama juga tidak berpuas hati dengan isu berkenaan.
.
Isu utama yang aku persoalkan adalah jumlah dana sebanyak USD1 Juta yang diperlukan dalam misi beliau. Pada pandangan aku, kos sebanyak USD1 Juta itu adalah satu jumlah yang terlalu besar dan tidak masuk akal. Apakah keperluan yang diperlukan sehingga kos misi tersebut mencecah sehingga USD1 Juta? Itu persoalan utama dalam fikiran aku.
.
Keduanya, walaupun beliau belum mendapat dana yang mencukupi, tetapi tindakan meminta sumbangan untuk menjayakan misi tersebut bagi aku adalah satu perbuatan yang tidak sepatutnya dilakukan. Walaupun beliau orang yang ternama, pernah mencipta beberapa rekod, mungkin ada pihak yang sudi memberikan sumbangan dan tajaan kepada beliau. Tetapi ianya perlulah dilakukan melalui saluran yang betul dengan melakukan kertas kerja yang 'proper', bukan dengan meminta sumbangan daripada orang ramai. Walaubagaimanapun berbalik kepada isu yang pertama, jumlah itu sangat lah besar dan tidak masuk akal. Sumbangan itu boleh disalurkan kepada perkara-perkara yang lebih berfaedah untuk tujuan kebajikan, pembangunan masyarakat dan sebagainya daripada menghantar beliau untuk melakukan misi yang belum tentu dapat memberikan pulangan yang berfaedah.
.
Ketiganya, perlukah kita memberikan sumbangan kepada beliau semata-mata untuk membayar penerbangan beliau, membayar hotel beliau dan lain-lain? Sepertinya kita melaburkan wang kita untuk menghantar beliau bercuti dan melihat dunia, tetapi apakah pulangan atau faedah yang boleh kita dapati dari beliau?
.
Keempat, berkenaan dengan misi kemanusiaan yang dibawa oleh beliau, apakah misi yang dibawakan tersebut? Adakah dengan sumbangan dan pelaburan yang diberikan kepada beliau akan menjanjikan misi kemanusiaan tersebut tercapai?
.
Kelima, sekiranya beliau ingin mengharumkan nama negara, aku tidak rasa cara ini adalah cara yang sesuai untuk mengharumkan nama negara. Melalui pengalaman pengembaraan aku, Malaysia ni sudah cukup terkenal di serata dunia. Ramai orang di luar yang mengenali Malaysia dan kagum dengan Malaysia. Tidak perlu lagi untuk melakukan perkara-perkara seperti ini dengan alasan membawa nama Malaysia.
.
Kalau korang fikir aku cemburu dengan rezeki beliau dimana ada pihak yang menaja tiket penerbangan beliau dan sudi memberi sumbangan untuk menjayakan misi beliau, cuba bagi tahu aku siapa yang tak cemburu bila kau dapat tiket percuma untuk pergi melancong? Aku pun nak juga!
.
Kalau korang rasa aku lantang bersuara dalam isu ini kerana aku juga mengharapkan bantuan, sumbangan, atau tajaan dalam misi yang sedang aku jalankan ini terpulang kepada korang untuk menilai. Sejujurnya aku tidak pernah mengharapkan sebarang bantuan, sumbangan, atau tajaan sejak dari awal lagi kerana ini adalah misi peribadi dan aku tidak suka perbuatan meminta-minta untuk tujuan peribadi. Pernah nampak ke aku meminta sumbangan atau memaparkan nombor akaun dalam posting-posting di Facebook aku? Tidak kan? Aku pun tidak pernah membuat sebarang kertas kerja untuk memohon tajaan dari pihak kerajaan atau syarikat-syarikat ternama. 100% duit poket sendiri.
.
Dalam isu Dr. Suwaibah ni, aku ada tengok satu video di YouTube, beliau telah ditemubual oleh Selamat Pagi Malaysia di RTM pada tahun 2016, beliau mengharapkan sumbangan orang ramai untuk menjayakan misi tersebut dengan mengumumkan nombor akaun untuk sumbangan tersebut dimasukkan. Reaksi aku dalam hal ini, seperti kata orang putih, "What the he**!!!" Boleh tengok video tersebut di sini : https://youtu.be/6LCTKQ5BPX0
.
Aku lantang bersuara dalam isu ini disebabkan aku tidak gemar dengan perbuatan meminta-minta sumbangan demi menjayakan misi peribadi ni. Ianya sudah menjadi trend masa kini dengan berbagai-bagai alasan yang tidak masuk akal sebagai contoh alasan untuk mencabar kemampuan diri, membuktikan semangat Malaysia Boleh, mengharumkan nama negara dan sebagainya. Macam mana nak membuktikan kemampuan diri sedangkan korang sendiri pun tidak mampu dan meminta-minta sumbangan daripada orang ramai? Deyyyy! Marah betul aku! Ni 'begpackers' level dewa-dewa ni. Tahu pulak korang marah backpackers Eropah yang buat street performance, jual barang kat tepi jalan sebab nak membiayai pengembaraan mereka.
.
Bab meminta tajaan dari syarikat-syarikat dengan mengemukakan kertas kerja yang 'proper', bagi aku itu bukan menjadi masalah yang besar. Pada pandangan aku, itu merupakan satu hubungan yang aku anggap sebagai 'business relationship' dan mendatangkan keuntungan kepada kedua-dua pihak. Tetapi kalau nak minta tajaan sehingga USD1 juta, masih juga bagi aku tidak masuk akal dan melampau. Sikit-sikit sudah lah.
.
Sejujurnya aku melihat misi beliau ini adalah satu misi peribadi dimana beliau ingin memecahkan rekod peribadi. Perbuatan meminta sumbangan untuk membiayai misi beliau ini adalah satu perbuatan yang ... korang sambung lah. Aku malas nak membebel lagi sebab aku nak sambung kayuh ni. Insyaallah kami akan tiba di Almaty, Kazakhstan dalam beberapa hari lagi.
.
.
.
.
.
Jangan lupa untuk LIKE page ini untuk mengikuti kisah perjalanan kami dari United Kingdom pulang ke Malaysia.
.
Follow Instagram (@amir_arsad) untuk melihat gambar-gambar menarik sepanjang perjalanan dan follow 2 rakan yang lain dalam ekspedisi ini (@_mashigerex_) dan (@iggy.mlq).
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 07:26 PM | Show all posts
Mej Kehormat pun nak guna jugak title?
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 07:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Lari keliling Lake Garden cukup lahh...

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
elnor_81 replied at 11-2-2019 05:20 PM
Ad org ckp..ape slhnya kuarkan 4juta.nnt dia akan kenalkan malaysia pastu akan dpt lbih dr 4juta pul ...

Ayat ni sebijik mcm masa sewa panda najib. Maintenance juta2 sebulan dikhabarkan akan dpt pulangan dr pelancong ke zoo
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni kira dia cuti tanpa gaji ke cmne ni? Huntunglaa leh g melawat negara sana sini x pyh pi koje
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 07:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Ukur la baju kt bdn tu. Kalau da xmampu tu xyah la gigih ko nk berlari makcik. Ko yg nk berlari kami pulak kene bg duit. Hawau. Meminta2 mcm ni utk hal peribadi xde malu ke. Maknenye xmampu la tu ape susah sgt otak ko nk pk. Marah pulak aku haih
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077252s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list