JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
409
View
9
Reply

Ziarah Kubur Beri Ketenangan Tersendiri Buat Pesakit Kanser Cilik Ini

[Copy link]

Author: eimila       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-2-2019 11:21 AM | Show all posts |Read mode

(Sumber: www.muftiwp.gov.my)




Kubur mungkin bukan tempat yang biasa dikunjungi untuk mencari ketenangan. Bahkan, ia turut mengundang kesedihan dan kerinduan tidak bertepi kepada pengunjungnya.

Tapi, bagi seorang kanak-kanak yang kini tabah berjuang melawan kanser, kubur adalah tempat yang memberi ketenangan dan membuatnya lebih bersedia untuk menghadapi kematian pada usia muda.

Dalam satu hantaran umum oleh pengasas bersama Red Bubbles atau Persatuan Penghibur Kanak-Kanak Buih Merah KL & Selangor iaitu Dr Bubbles atau nama sebenarnya Iskandar Syah Ismail, beliau berkongsi kisah mengenai kanak-kanak bernama Aqib.





(Sumber: Facebook Iskandar Syah Ismail)




Meskipun masih muda, ternyata ketenangan dan persediaan Aqib menyembunyikan sengsara yang ditanggungnya akibat kanser. Berhadapan dengan kematian rakan-rakan lain mungkin antara faktor menyebabkan Aqib tidak berasa asing dengan dunia kematian yang bakal kita semua tempuhi.


Dia juga turut menitipkan pesan kepada ibu bapanya agar "...selalulah datang rumah adik ya. Bersihkan rumah adik. sedekahkan adik Al-Fatihah macam ibu ayah buat untuk datuk."


Siapalah tidak sedih mengenangkan anak yang masih kecil hanya dipinjamkan buat sementara di alam fana ini? Namun, ibu bapa Aqib masih terus menaruh harapan agar pada suatu hari nanti, Adib diberi kesembuhan sepenuhnya serta berjaya di dunia dan akhirat. Realitinya, keadaan sebegini tidak asing dalam kalangan pesakit kanser kanak-kanak dan ahli keluarga mereka.


Disebabkan itulah, Red Bubbles muncul sebagai sinar harapan yang menceriakan pesakit kanser cilik ini agar dapat mengharungi hari dengan lebih ceria meskipun diselubungi kesedihan dan kesakitan.


Berperanan sebagai badut, mereka sering mengunjungi hospital untuk menceriakan kanak-kanak yang berada di wad. Selain itu, sebagai jalan untuk mengumpul dana aktiviti mereka, mereka turut menghasilkan karya yang terinspirasi daripada kisah mereka dengan kanak-kanak bernama Baim.







(Sumber: www.redbubbles.org.my)




Buat adik Aqib, kami doakan adik agar diberi kesembuhan sepenuhnya daripada sebarang penyakit yang dihidapi. Semoga seluruh keluarga adik terus diberikan kekuatan dalam menghadapi ujian ini. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Eloklah tu kurang2 x lupa maut makin menghampir.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 11:26 AM | Show all posts
Lain orang lain caranya ikut minat masing2
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 11:39 AM | Show all posts
kuat dn tabah nya adik ni
kalau jd kat diri sendiri..
ntah lah mcam mana
benda2 kecik pun aku asyik  
tido pun x lena, mkan pun x lalu
lg cpt la mati nya

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2019 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
How irony


Aku pun sama. Aku suka duduk kat tanah perkuburan. Aman. Kalau ziarah kubur bapak. Aku akan duduk menikmati kawasan kubur sepi berangin. Tenang
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2019 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
esbok replied at 17-2-2019 04:27 PM
How irony



Msti rapat dgn bapa kan...bila ziarah kubur terasa ada
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2019 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
esbok replied at 17-2-2019 04:27 PM
How irony



Sah2 ngko ni boleh ngam dengan mahkluk halus. Ngko ja tak sedar. Cer check ntah2 hada roh/spirit yang dok following ngko kulu kilir selama ni.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2019 09:51 PM From the mobile phone | Show all posts
lonso replied at 17-2-2019 05:51 PM
Msti rapat dgn bapa kan...bila ziarah kubur terasa ada

Bapak aku penyayang orangnya. Aku bukan anak yang baik tapi aku cuba lah jadi baik. Buat apa pun ingat kan dia
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2019 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by esbok at 18-2-2019 10:25 PM
dua_chzy replied at 17-2-2019 09:12 PM
Sah2 ngko ni boleh ngam dengan mahkluk halus. Ngko ja tak sedar. Cer check ntah2 hada roh/spirit y ...



Kata member yang mata sixth sense. Katanya kat kubur takdak pun
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2019 11:40 PM From the mobile phone | Show all posts
esbok replied at 17-2-2019 09:56 PM
Kata member yang mata sixth sense. Katanya kat kubur takdak pun biasanya.

nampak kepala melay ...

Ha kan, aku dah agak ngko ni hada sixth sense. Bukan sembarang manusia boley rasa tenang kat tempat orang mati.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.141715s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list