JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
747
View
20
Reply


Jangan Guna Duit Ini!-Enggan Terima Angpau Dari Tauke Jual Babi, Peniaga Dikecam

[Copy link]

Author: Sang_Pencinta       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-2-2019 12:08 PM | Show all posts |Read mode
Sempena Tahun Baru Cina ini, menjadi tradisi kaum Cina untuk memberikan sampul merah berisi wang tunai atau angpau kepada anak-anak dan sanak saudara terdekat mereka.



Kredit foto: Facebook



Amalan ini kemudiannya berkembang dan pemberian angpau bukan lagi terhad kepada saudara mara tetapi juga kepada pekerja dan rakan perniagaan termasuklah yang bukan berketurunan Cina. Bagaimanapun, masih ada golongan yang tertanya-tanya apakah dibolehkan menerima angpau bagi perayaan Tahun Baru Cina, apa lagi bagi perniagaan yang dikatakan haram?





Kredit foto: Today Online



Baru-baru ini seorang peniaga mencetuskan perbahasan hangat apabila memuat naik sekeping gambar menunjukkan angpau yang baru diterimanya.


Menurut tulisan dalam gambar itu, dia menerima angpau daripada seorang peniaga daging babi dan berniat untuk memberikan wang itu kepada rakannya yang bukan muslim.


Sebilangan netizen berpendapat ianya adalah rezeki yang boleh diterima kerana datang dengan cara yang baik bukannya dicuri atau kegiatan jenayah. Ada yang menyatakan duit itu adalah antara peniaga tersebut dengan tauke daging babi.







Kredit foto: Facebook



Tambah panas, seorang netizen berkata tidak sepatutnya perkara tersebut dipersoalkan kerana tauke itu memberi dengan ikhlas. 'Seperti menerima darah di hospital, kita tidak mempersoalkan sama ada darah itu milik Cina atau kaum lain,' tambahnya.







Kredit foto: Facebook



Menyedari keresahan peniaga tersebut, ada yang berseloroh menawarkan diri untuk 'menerima bagi pihak' sekiranya peniaga itu benar-benar ragu akan angpau tersebut.





Kredit foto: Facebook



Kes  ini jauh berbeza dengan status menggelikan hati yang dimuatkan oleh pendakwah Firdaus Wong Wai Hung di Facebooknya yang dengan senang hati menerima angpau dalam sarung babi daripada kakaknya.




Nampaknya isu ini masih lagi menghantui sesetengah orang bukan Cina yang menerima angpau daripada rakan Cina mereka. Apa kata anda? Pernahkah anda menerima angpau dari rakan-rakan Cina? -CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 12:17 PM | Show all posts
cerdik sgt
pergila samak duit tuuu
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 12:22 PM | Show all posts
kah kah kah..

meols dulu kerja kat sebuah islamic bank,  relax jaa taukeh kedai daging salai bukak current acc & FD dengan kitorang..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Babi betul. Hina sungguh babi.. x nak.bagi aku je duit tu babi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2019 12:25 PM | Show all posts
Bagi aku je lah duit tu bang
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 12:31 PM | Show all posts
belajar agama x habis lps tu sibuk halal ke tak nk buat belanja duit hasil tauke babi. eh geram aku. org mcm ni yg rosakkan agama silam, yg buat islam ni nmpk 'susah'
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 12:55 PM | Show all posts
aarr meh bagi aku

jangan nak beria sgt life tu boleh?

habis selama ni duit2 ko tu tau ke dari mana?


Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 01:52 PM | Show all posts
harap-harap bukan kak hasanah yang mengarang..
tapi kalau kisah benar, sememangnya bodoh la orang tu..
duit yang ko pegang hari-hari tu pun ko tak tau dari mana..
tu pun sedap ko cium-cium letak dalam baju seluar bagai..
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 02:29 PM | Show all posts
Sebab tu belajar kena sampai habis kalau tak habis cam tu ler jadinya
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 02:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa lah salahnya terima duit dari cina jual babi, lain lah kalau jual arak,jual da ma cai. X paham melayu punya konsep halal haram ni
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 02:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa sampai mcm ni perangai melayu ni?
Diri tu suci sgt ke...habis semua libatkan babi.jadi haram?
Tp yg kerap sebut babi ni..mencarut..org melayu gak.
Tiba2 part ni..part jual patung babi..lalu kedai babi..semua haram.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 02:48 PM | Show all posts
jangan kata babi, meollss jual tshirt gmbar snoopy tetiba ade acik meleis ni ckap kat meollss kan xelok sbb anjing kn haram..I was like eh helllloo bukan aku selotep anjing sekor kat tshirt tu pon smpai gmbar snoopy jahhh pun da jatuh haram..what a nonsense!!
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Susah nk percaya dlm dunia skrg masih ada org camni,biasanya kalo dpt duit org pakat ambik je...aq OK je dpt angpao dari bos...
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni la jadinya if dalam femili ngkorang suma Melayu dan Islaaaaam saje.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 05:20 PM | Show all posts
duit rasuah pemimpin ko hadap pulak ye
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni namanya bodoh x boleh diajar, pandai x boleh diikut! Sangap.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 07:52 AM | Show all posts
nak terima atau tak, itu hak kau tapi perlu ke kau nak viralkan? Babi je perangai
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 09:15 AM | Show all posts
rasanya xperlulh die nk viralkan...klu rs xnk bg jelah kt sape2 kwn non muslim die...pernah terjadi kat I dlu kwn chinese die bg coklat dr jepun...i rasa was2...opis I dekat dgn sekolah...ade budak2 chinese lalu dpn opis I, I bagi diorg..kemain happy dieorg....ble kwn I tanye I ckp sedap coklat tu tipu utk ambk hati xsalahkan
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
typical meleis ..apa2 berkaitan babi semuaaaa haram.pantang tok nenek..tapi tang rasuah,duit tepi depan belakang semua pejam mata, tutup mulut..tak masuk lagi pakcik2 pakai kopiah duk beratur beli no ekor

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2019 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Rasuah tak busuk sis tp babi busuk katanya...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.135250s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list