Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
3028
View
67
Reply

"Pelancong China Buat Hal Lagi, Berak Depan Bangunan Di Sabah. Kenapa Tak Tegur?"

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-7-2019 11:28 AM | Show all posts |Read mode







Bukan sekali dua, tetapi berkali-kali adegan tidak senonoh ini berlaku di Malaysia. Lebih malang lagi kita tidak dapat melakukan apa-apa untuk membanteras kejadian yang sangat biadap ini. Kelakuan pelancong dari Negara China sememangnya diketahui sangat tidak beradab. Di mana-mana pun mereka tidak segan silu untuk membuang air besar seperti yang pernah berlaku sebelum ini iaitu di pantai, di dalam tong sampah di pusat beli belah dan yang terbaharu di Sabah iaitu membuang 'hajat' di dalam longkang di hadapan bangunan.



Adalah sangat memalukan kerana ianya berlaku di khalayak ramai namun tiada apa yang boleh dilakukan kecuali menularkan gambar kejadian itu semata-mata. Seorang warganet, Hannan menulis bahawa sesuatu perlu dilakukan bagi membasmi panorama buruk ini. Mungkin boleh dimulakan oleh mereka yang melihatnya supaya menegur pelancong ini berbanding mengambil gambar lalu mengedarkannya di media sosial.





Kredit foto: Twitter




Bagaimanapun, cadangannya tidak mendapat sambutan. Ini kerana ramai yang pernah cuba menegur situasi tersebut tetapi disambut dengan keadaan terpinga-pinga disebabkan mereka tidak tahu berbahasa Inggeris. Lebih teruk apabila mereka membuat bunyi bising seperti marah tetapi tetap tidak berganjak dari perbuatan 'busuk' tersebut. Seorang warganet pula mencadangkan bahawa teguran tidak lagi berkesan maka golongan ini sepatutnya ditangkap.












Kredit foto: Carian Internet





Ramai warganet turut berkongsi pengalaman mereka mengendalikan ragam pelancong dari tanah besar itu. Antaranya ialah perbuatan tersebut adalah perkara biasa di negara mereka. Ketika berada di pusat beli-belah panorama kanak-kanak kencing berhampiran tong sampah akan disaksikan sekitar 4 hingga 5 jam sekali.



Ada juga pelancong yang kaya hingga boleh menginap hotel lima bintang tetapi berperangai jumud iaitu meludah-ludah di lobi hotel, dengan selamba merokok di dalam pusat beli belah dan banyak lagi.


Ini menyebabkan mereka sudah malas untuk menegur perbuatan yang ibarat mencurah air di daun keladi.









Kredit foto: Carian Internet




Jadi, apa kesudahan perkara ini? Mengenali mentaliti mereka yang berotak kosong seperti tiada jalan penyelesaiannya. Apa yang boleh kita lakukan? Membuat aduan terhadap pihak pengurusan atau membiarkan sahaja perkara tersebut di depan mata? - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 11:58 AM | Show all posts
tak boleh pergi tandas awam ka?
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 12:01 PM | Show all posts
dekat sabah memang ramai puak PRC datang..ingat lagi masa gi island hoping kat public shower leh lak telanjang bulat tme mandi..bayangkan kat pulau tu kan public shower bila msuk dalam sume open boleh bogel sume..

yang paling tak leh blah betina PRC ni bulu pookiess lebat namati hokeyyyhhh..cam keychain bulu2 bulat kat mr DIY tu tau..laki aku pun ckap benda yg sama belah jantan pun jantan2 PRC mandi bogel in public gitu..kemurungan ktorang tgok gelagat bangang PRC ni..
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 12:01 PM | Show all posts
bila tuan rumah kencing merata, tetamu berak merata la

Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak tegur mcmmana kalau baru nak tegur dah kata "i dont understand english" "no no no"..mcmlaa kita nak minta sedekah dibuatnya
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Jgn la tegur..nti sape nk beli minyak sawit msia.
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 12:06 PM | Show all posts
dorg ni tak tau istilah toilet ke?
kalau jalan lengang tepi tepi pokok semata mcm boleh brain la jugak
ni mall kot
amenda kau?
toilet ada kot
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 12:11 PM | Show all posts
chicozinn replied at 11-7-2019 12:01 PM
dekat sabah memang ramai puak PRC datang..ingat lagi masa gi island hoping kat public shower leh lak ...

Rimbun
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Bodohnya lahai... babi mcm ni elok tak pegi negara oranglah! Perangai mcm hanat
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 12:22 PM | Show all posts
Sebab tu di negara mereka ada polis merata terutama ditempat2 tumpuan utama jadi mereka tak berani nak buat perangai buruk cam ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Mana penguatkuasa ? Suruh la pesalah pakai baju bertulis "monyet"
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 12:26 PM | Show all posts
tak ada faedahnya tegur kaum ni. mereka tak rasa perbuatan berak dan kencing merata2 ni satu perbuatan salah. mereka ni kurang sifat malu.
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 12:50 PM | Show all posts
badan2 berwajib buat la rules denda diorang yang buat camni
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan tegur.

Lain kali kalau nampak, kau panggil geng ramai2,
Diri  keliling chinamen takde akal ni, bilang 1,2,3..... dan mula jerit sekuat2 hati sampai nk terkeluar tekak sambil buat aksi mcm org histeria...dgn jari menuding ke arah diorg.

Cuba lah..
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 01:04 PM | Show all posts
maitang replied at 11-7-2019 12:50 PM
badan2 berwajib buat la rules denda diorang yang buat camni

betul yang ni aku setuju

patutnya ejen pelancongan kena bagi warning pada customer mereka
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 01:09 PM | Show all posts
Boomibulat replied at 11-7-2019 12:02 PM
Jgn la tegur..nti sape nk beli minyak sawit msia.

jgn tegur nanti dap saman..
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 01:17 PM | Show all posts
jangan di bagi masuk deme ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 01:18 PM | Show all posts
bezita60 replied at 11-7-2019 12:53 PM
Jangan tegur.

Lain kali kalau nampak, kau panggil geng ramai2,

Panggil la org cina malaysia, tegur kaum dia.
sesama bangsa kut, harap boleh le faham.
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 01:31 PM | Show all posts
amik plastik kt dua belah tgn, pstu amik taik tu, lumur kt muka mak pak dia

taula dia cari tandas pastu
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Nk tegur?
Hari tu keluar statistik China prc ramai berada di sini lebih tempoh tetiba sepet back-up atas sebab tarik pelancong
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.106048s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list