Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3676
View
149
Reply

[Tempatan] Tulisan jawi itu 'perosak fabrik sosial' kecuali.... Bila kami nak duit daripada kamu.

[Copy link]

Author: tobby       Show all posts   Read mode

Post time 3-8-2019 12:14 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 3-8-2019 12:07 PM
yg aku perasan cina ipoh n cina penang yg rasis... yg trg kelate mmg hilang identiti...

org mel ...

Aku x pernah jumpa lagi la mana catitan yg paksa cina masuk islam.. Dari dulu sampai..

Cina2 dap ni x mo terima kenyataan nenek moyang depa mai sbb lari dari kebuluran.. Tak mau terima kenyataan tanah ni dah ada tuan asal.. Tu asyik nak tukar sejarah saja
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 12:17 PM | Show all posts
cop tulisan jawi lepastu claim tu produk keluaran muslim. hakikat nya.,.....
cari la produk muslim yg betul halal..
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 3-8-2019 12:14 PM
Aku x pernah jumpa lagi la mana catitan yg paksa cina masuk islam.. Dari dulu sampai..

Cina2 da ...

kat msia cina naik tocang..  sbb melayu ni sikap die terlalu mengalah.., tak kisah pun sesapa nak dtg... cari makan....,

tgk cina di brunei.. tgk cina di indonesia..., ade cina kena penggal mcm kat indon??

wpun cina kat msia trus cabar melayu mcm2 cara... org msia thp membawang mengutuk je.... so takleh ke hidup harmoni takyah gigih sgt nak jdkan msia mcm milik cina.. perlembangan nak kacau..., nak jdkan msia liberal.. bebas sebar agama lain..., jgn bg peristiwa 13 mei tu berulang..,

nanti yg dikejar tak dpt yg dikendong berciciran.... mcm cina msia ditindas... pdhl bebas buat apa saja
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 3-8-2019 12:35 PM
kat msia cina naik tocang..  sbb melayu ni sikap die terlalu mengalah.., tak kisah pun sesapa nak  ...

Tgk keris sudah berlekuk..sekali tikam.. Zap.. Susah lawan nak sembuh dari tikaman keris.

Tu sebenarnya sifat melayu.. Nampak luar lemah dan sabar.. Tapi bila marah... Susah la nak sembuh dari tikaman keris..
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Enjoy Maldives with F&N
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-8-2019 03:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Tulis jawi bila nak duit org melayu
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 04:00 PM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 3-8-2019 03:41 PM
Tulis jawi bila nak duit org melayu

ahli parlimen dap samakan dgn taik lembu dgn status fb die.., dah blok komen dah...

ni ckp kaduk naik junjung... thanks dap sbb tunjuk wajah sbnr... #sepenggal


https://www.facebook.com/100000503573431/posts/2969536486406441?s=100002377783596&sfns=mo
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 3-8-2019 11:28 AM
Cina yakjuj tapi China dipuja dijunjung

"Wa talak tipu....wa pandai meniaga"-Apek.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 04:54 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 3-8-2019 12:35 PM
kat msia cina naik tocang..  sbb melayu ni sikap die terlalu mengalah.., tak kisah pun sesapa nak  ...

Cina indon dapat hak samarata, hampir semua PM Siam adalah Cina, bigitu juga Pinoy ....
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 3-8-2019 04:54 PM
Cina indon dapat hak samarata, hampir semua PM Siam adalah Cina, bigitu juga Pinoy ....


ade sekolah jenis kebangsaan? ade bebas guna nama cina? ade di msia cina ditindas?

diberi betis nak peha...
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
muka tembok hamba duit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-8-2019 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 3-8-2019 04:00 PM
ahli parlimen dap samakan dgn taik lembu dgn status fb die.., dah blok komen dah...

ni ckp kadu ...

Memang sepenggal. Buat la poll online mcmn pun skrg ni mesti kalah teruk
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 07:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau la aku kaya , nak je aku keluarkan brg2 harian bersih ikut sop muslim . Tp pelik brg2 non muslim sstghnye "sedap" lain mcm .
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Gua dulu ingat teh chap masjid tu org islam punya
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 08:01 PM | Show all posts
pyropura replied at 3-8-2019 11:34 AM
Aku heran napa Mulayu tak malu ngaku2 dan klaim tulisan Arab sebagai warisan depa. Afghan, Paki, Ira ...

urdu pun ada tulisan ala jawi

itulah kepelbagaian dan variasi bahasa

kalau dah faham itu mengapa nak create polemic


kalau dah faham dunia ni pelbagai bangsa

kenapa nak isukan tulisan  jawi

how about ibrani hebrew

u nak belajar ?


Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 08:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila sebut pasal cina, Sinonim dengan keuntungan dan kesenangan sendiri. Nk untung sanggup ketepi maruah dan sanggup guna segala method utk berjaya. Itu kena respect.

At the same time, dorg cuba nak berdiri sama tinggi dengan bumiputera. Biasalah dorg kan second class citizen, mmg dia punya rasa inferior tu tinggi. Dengan tulisan jawi pun takut. Kita bersatu dan tolak sahaja langau2 ni punya permintaan. Abis cerita
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-8-2019 08:24 PM | Show all posts
c===8 replied at 3-8-2019 07:43 PM
Gua dulu ingat teh chap masjid tu org islam punya

aku pun.  sbb guna tulisan jawi.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 3-8-2019 08:01 PM
urdu pun ada tulisan ala jawi

itulah kepelbagaian dan variasi bahasa

Itu tulisan lar, macam kita pakai rumi, takde kaitan dgn budaya warisan. Show me ada tak Paki kata tulisan tu warisan mereka??
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 08:43 PM | Show all posts
pyropura replied at 3-8-2019 12:00 PM
Bab duit Umno sanggop songlap duit rakyat Melayu. Mana teruk?

kamu mengata mahathir kan?  
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 09:32 PM | Show all posts
pyropura replied at 3-8-2019 08:32 PM
Itu tulisan lar, macam kita pakai rumi, takde kaitan dgn budaya warisan. Show me ada tak Paki kata ...


so tulisan ideogram chinese u nak kata bukan sebahagian daripada budaya la?

u nak pisahkan elemen mana yg budaya dan tak budaya ?


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.090806s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list