Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3697
View
149
Reply

[Tempatan] Tulisan jawi itu 'perosak fabrik sosial' kecuali.... Bila kami nak duit daripada kamu.

[Copy link]

Author: tobby       Show all posts   Read mode

Post time 4-8-2019 07:36 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 3-8-2019 08:59 AM
Aku la ni sebelum beli barang aku google dulu... Hat sapa punya keluaran.. Buy bumiputera 1st.. Lps  ...

Baguih hang kan sarah?  Fomfuan mayu terakhir gitew

Sarah bli qu puteh..pamoga sme tu tak?
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 07:49 AM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 3-8-2019 11:08 PM
Sapa pun yg Umno

Kecoh satu Malaya isu tulisan jawi. Yg ak tk leh hadam knp barang2 jualan keluaran kaum Cina guna tulisan jawi. Cer tgk tepung gandum, minyak masak, bihun eh mcm2 lg lah. Knp tkde protes pun. Owh lupa kalo bab nak kaburi mata org Melayu beli sanggup plak guna tulisan jawi. Dasar hanat
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 08:01 AM From the mobile phone | Show all posts
ajinomotonosuga replied at 4-8-2019 07:36 AM
Baguih hang kan sarah?  Fomfuan mayu terakhir gitew

Sarah bli qu puteh..pamoga sme tu tak?

Tak abg aji.. Dah cukup gebu dah
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 09:48 AM From the mobile phone | Show all posts
@dino kalau buat bihun cap tokong ker cap gereja ker cina pun tak beli hehehe hehehe hehehe khinzir pun tak lalu nak mkn harommmm penunggang agama betollll hehehe hehehe hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
arnauld replied at 4-8-2019 09:48 AM
@dino kalau buat bihun cap tokong ker cap gereja ker cina pun tak beli hehehe hehehe hehehe khinzir  ...

cinq tunggang agama takde melayu kutuk kan haha
hipokrit.... yg over gile trigger ni cina dap rasis... tp org melayu gak slh..., haha

bagus gak sbnrnya... wajah sbnr dap makin terserlah... org melayu talibarut munafik cam dodolgemok je la sokong pun haha
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:16 AM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 4-8-2019 06:49 AM
amenda ko merepek.. takyah nak konar baring le... be realistik

So, ko kata melayu bodoh lah ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:19 AM From the mobile phone | Show all posts
harizs replied at 4-8-2019 07:49 AM
Kecoh satu Malaya isu tulisan jawi. Yg ak tk leh hadam knp barang2 jualan keluaran kaum Cina guna  ...

Again, napa bodoh nau banding paket barang dgn merojak kan art dgn sylabus linguistik? Kamon lah i thot  u can do much better
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 4-8-2019 10:19 AM
Again, napa bodoh nau banding paket barang dgn merojak kan art dgn sylabus linguistik? Kamon lah i ...

ko tu yg bodoh tp perasan cerdik..
org cite konteks jawi tu sendiri yg dap meroyan cam babi tu kenapa...  tp dlm bab nak duit melayu elok je guna jawi...

nmpk tak? ke masih bodoh tak faham2...
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:22 AM From the mobile phone | Show all posts
lagi satu takyah sembang kari.. menda dah final... che det kata proceed haha
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:29 AM | Show all posts
dino replied at 4-8-2019 10:22 AM
lagi satu takyah sembang kari.. menda dah final... che det kata proceed haha

sendiri main wayang, last2 sendiri jadi hero.   
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 4-8-2019 06:14 AM
oh anda selalu menggunakan frasa penunggang agama, tapi kali ni saya lihat anda amat amat cuba div ...

Firstly, kan mudah saangat nak identify sesuatu company dizaman ni. Kan nama company tu terpampang luas kat packaging. Kalau Melayu tak tau jugak, jelaslah samada Mulayu bodoh atau Melayu pemalas tak pro aktif, even nak carik simple info gitu pun tak mampu.
...Secondly, pemakaian brand sesuatu barang tu purely marketing, jadah apa Cina selet nak tunggang agama, depa sendiri pun belum tentu ada igama
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:31 AM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 4-8-2019 10:22 AM
lagi satu takyah sembang kari.. menda dah final... che det kata proceed haha

Laaahhh, kata Madey dikontrol oleh DAPig... Mana satu nih
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
harizs replied at 4-8-2019 10:29 AM
sendiri main wayang, last2 sendiri jadi hero.

So cerita DAPig kuasai.gomen.tu pitenah lah kan
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:33 AM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 4-8-2019 10:21 AM
ko tu yg bodoh tp perasan cerdik..
org cite konteks jawi tu sendiri yg dap meroyan cam babi tu ke ...

DAPig monopoli business bihun kaa??
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:36 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 4-8-2019 10:41 AM

Bahasa Jawi dan Pelbagai Bangsa

sumber :


https://www.facebook.com/klasika ... =ARDkNYAay3y_tKfmVn

Tahukah anda bahawa Ilmu Bahasa Jawi dipelajari oleh pelbagai bangsa?

Ini disebabkan, Jawi bukan semata-mata tulisan, bahkan ia itulah ilmu. Sepertimana bahasa Arab, Inggeris, Cina, Tamil, Parsi dan lain-lain.

Jawi ialah bahasa, Melayu pada perkataan dan binaan ayatnya dan Arab dari segi hurufnya.

Sejak beberapa ratus tahun dahulu, bahasa Jawi dipelajari dan dikuasai bukan sahaja oleh orang Melayu, bahkan oleh orang pelbagai bangsa. Misalnya:

- pada tahun 1901, RJ Wilkinson seorang tokoh pengkaji Jawi berbangsa Inggeris telah menerbitkan sebuah qamus Jawi-Inggeris yang berwibawa yang dinamakan A Malay English Dictionary. Qamusnya menghimpunkan lebih 2000 patah perkataan Jawi dan diberikan mana dalam bahasa Inggeris serta sumber-sumber perkataan tersebut. Akademi Jawi Malaysia - Klasika Media telah menerbitkan semula qamus ini pada tahun 2017.

- pada tahun 2011 hingga 2015, Akademi Jawi Malaysia - Klasika Media telah bekerjasama dengan Center for Intergrated Area Studies (CIAS), Kyoto University, Jepun dalam menghasilkan perumian 228 edisi majalah Qalam, sebuah majalah yang kaya dengan sumber sejarah yang diterbitkan di Singapura dan Malaysia dari tahun 1951-1969. Hasil projek perumian kami telah dipersembahkan dalam bentuk arkib digital yang canggih dan boleh diakses secara percuma di sini: www.majalahqalam.kyoto.jp

- pada tahun 2015, Akademi Jawi Malaysia - Klasika Media telah menerbitkan sebuah kajian ilmiyyah Jawi yang diberi nama Pengantar Ilmu Jawi yang dikarang bersama oleh Profesor dari Korea, Dr. Kang Kyeoung Seok dan Muhammad Syukri Rosli.

- Akademi Jawi Malaysia - Klasika Media juga bergiat mengadakan pengajian Bahasa Jawi yang mana dihadiri oleh peserta pelbagai bangsa yang ingin mempelajari bahasa Jawi dengan lebih teratur dan berkesan.

Terdapat lebih banyak lagi usaha untuk menghidupkan ilmu Bahasa Jawi ini yang disertai oleh pelbagai bangsa.

Yang menghairankan kita ialah ada segelintir pihak yang berasa fobia atau "ketakutan ketidaktahuanpuncahala" terhadap salah satu warithan penting negara.

Anda boleh dapatkan naskhah terbitan Jawi hasil buah fikiran pelbagai bangsa daripada kami.

https://www.facebook.com/klasikamedia/?

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:40 AM | Show all posts
pyropura replied at 4-8-2019 10:30 AM
Firstly, kan mudah saangat nak identify sesuatu company dizaman ni. Kan nama company tu terpampang ...

kenapa pilih cap masjid satu icon bersabit dengan rumah ibadat dan sinonim dengan budaya Islam Melayu?kenaa pilih tulisan jawi?

dan matlamat akhir barangan produk dan keuntungan


tak payah  back ups laaa Nigel

people can seeeee
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 4-8-2019 10:33 AM
DAPig monopoli business bihun kaa??

tu je mampu komen? konar baring.. hipokrit gila
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 4-8-2019 10:31 AM
Laaahhh, kata Madey dikontrol oleh DAPig... Mana satu nih

apa ko ingat che det tu bodoh?
disaat org dok benci dap.. guna akai skit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-8-2019 10:44 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 4-8-2019 10:36 AM
Bahasa Jawi dan Pelbagai Bangsa

sumber :

apek2 DAP ingat seni khat jawi itu adalah Quran. punya la benci puak ni dgn islam.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-8-2019 10:45 AM | Show all posts
arnauld replied at 4-8-2019 09:48 AM
@dino kalau buat bihun cap tokong ker cap gereja ker cina pun tak beli hehehe hehehe hehehe khinzir  ...

klu buat bihun cap gereja dlm seminggu jer bankrap kilang bihun tu.  tu yg gigih pakai tulisan jawi.....klu bab nakkan duit pembeli melayu sanggup apa jua.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.076392s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list