Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3678
View
149
Reply

[Tempatan] Tulisan jawi itu 'perosak fabrik sosial' kecuali.... Bila kami nak duit daripada kamu.

[Copy link]

Author: tobby    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 4-8-2019 10:46 AM | Show all posts
pyropura replied at 4-8-2019 10:31 AM
Laaahhh, kata Madey dikontrol oleh DAPig... Mana satu nih

sendiri bikin isu.....lepas teruk kena kecam last minute sendiri jadi hero.  
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:48 AM | Show all posts
tobby replied at 4-8-2019 10:46 AM
sendiri bikin isu.....lepas teruk kena kecam last minute sendiri jadi hero.

hahaha... kan dah cakap

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 4-8-2019 10:43 AM
apa ko ingat che det tu bodoh?
disaat org dok benci dap.. guna akai skit

Oh sah lah lobaicai bodohkan orang kata DAPig kontrol Madey
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 4-8-2019 10:45 AM
klu buat bihun cap gereja dlm seminggu jer bankrap kilang bihun tu.  tu yg gigih pakai tulisan jaw ...

Kacang Menglembu cap Dewa Cina tu (lupa namanya) elok je laku. Again nampak nau ko bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:55 AM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 4-8-2019 10:46 AM
sendiri bikin isu.....lepas teruk kena kecam last minute sendiri jadi hero.

Laaahhh kan DAPig kontrol Madey, cemana boleh dia jadi hero, dia dah dicengkam
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 4-8-2019 10:40 AM
kenapa pilih cap masjid satu icon bersabit dengan rumah ibadat dan sinonim dengan budaya Islam Mel ...

For your info banyak je produk Cina dgn paket Cina totok, laku je, ni contohnya, selain kacang Menglembu yg gambar Dewa Cina tuh. Bodo
@harizs



https://guardian.com.my/media/catalog/product/cache/1/thumbnail/500x/17f82f742ffe127f42dca9de82fb58b1/1/7/17424.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-8-2019 11:08 AM | Show all posts
pyropura replied at 4-8-2019 10:55 AM
Laaahhh kan DAPig kontrol Madey, cemana boleh dia jadi hero, dia dah dicengkam

sendiri bikin havoc.....ujung2 sendiri jadi hero.  
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
dia punya spin tu alahai haha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-8-2019 11:10 AM | Show all posts
pyropura replied at 4-8-2019 11:01 AM
For your info banyak je produk Cina dgn paket Cina totok, laku je, ni contohnya, selain kacang Men ...

kesian gigih cari gambar.  so far 47 org dah vote against kiasu anti tulisan jawi, tapi bab duit sanggup perguna jawi.  pergi la kempen geng kamu vote utk menangkan diri sendiri.  try la buat poll.    
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 11:14 AM From the mobile phone | Show all posts
sah2 produk mcm ubat batuk cap tu formula tradisi masyarakat cina... minyak yu yee cap limau.. pil chi kit te aun...

nak promote perubatan cina nak buh tulisan jawi apa hal... bljr marketing la skit samdol....

ni la akibat terlalu taksub politik.., akai jd bengap.., taknak terima pndpt org.. wpun menda dah terang lg bersuluh...

ckp dgn org mcm nj takde guna... mmg die pusing cite lain
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 11:23 AM | Show all posts
pyropura replied at 4-8-2019 10:54 AM
Kacang Menglembu cap Dewa Cina tu (lupa namanya) elok je laku. Again nampak nau ko bodoh

hahahahahahahah

Nigel oh Nigel

punyalah nak jawab sampai ke kacang mengelembu

actually what does  mengelembu mean ya?

kacang mengelembu? hahahaha

tu dia sampai kacang kau kaut ye kat shelf ????


kalau kacang mengelembu tu  boleh guna cap tangan nganyin contohnya dia guna cap tangan cap pagoda
ka

awat  : SOALAN SAYA AWAT pi guna icon cap masjid dan tulisna jawi sedangkan u sendiri bagi jawapan - elok aje produk makanan lain yg  guna icon lain dan tulisan biasa awat exploit jawi? bila kat sini okay pulak  guna jawi, ye?


SOALAN I , bukan namakan produk yg lain yg tak guna icon masjid dan tulisan jawi
soalan i :
kenapa guna icon yg sinonim denga budaya melayu Islam dan tulisna jawi??

kat sini okay pulak?
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 11:44 AM | Show all posts
pyropura replied at 4-8-2019 11:01 AM
For your info banyak je produk Cina dgn paket Cina totok, laku je, ni contohnya, selain kacang Men ...

kenape tak ambil contoh godiva? hahahaa sebab takut feminist marah ke exploit lambang wanita tak tutup aurat naik kuda sebagai logo company?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-8-2019 01:44 PM | Show all posts
duit Malaysia Baru  



Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Jawi is only okay for business ja depa ni. Dok kata melayu tunggang agama, cina pun sibuk nak tunggang agama jugak. Bukan agama sendiri, agama orang lain pulak tu..walao LOL
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 02:06 AM From the mobile phone | Show all posts
harizs replied at 3-8-2019 09:19 AM
kerana duit sanggup apa saja.... bihun cap muslimah la.  siap tulisan jawi

Cina takde masalah tulisan jawi. Yg jadi isu subject kesenian (khat) dimasukkan dalam syllabus  linguistik. Paham?
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 02:12 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 4-8-2019 11:23 AM
hahahahahahahah

Nigel oh Nigel

Kacang dari satu species dipanggil Menglembu groundnut, sebab kita dah register patent copyright nya, sama macam Champagne must be produced using a specific grape species from France. Ada brand kacang Menglembu from China, Thailand and Indon sebab depa guna kacang dari species itu.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 02:14 AM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 4-8-2019 11:10 AM
kesian gigih cari gambar.  so far 47 org dah vote against kiasu anti tulisan jawi, tapi bab duit s ...

Sebab depa tak dipaksa belajar Jawi utk paket barang tuh. Tak paham lagi kaa? Buat lah analogi yg lebih tepat, ngok
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 02:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Konahhh replied at 4-8-2019 10:37 PM
Jawi is only okay for business ja depa ni. Dok kata melayu tunggang agama, cina pun sibuk nak tungga ...

Sejak bila Jawi tu jadi agama?
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 02:21 AM From the mobile phone | Show all posts
zull4rs replied at 3-8-2019 08:10 PM
Bila sebut pasal cina, Sinonim dengan keuntungan dan kesenangan sendiri. Nk untung sanggup ketepi ma ...

Cina tu minoriti, wajar je depa takut segala hal. Tapi yg tak tahan Melayu bangsa Najoriti  dibodohkan dengan momokan banyak ancaman dari.Cina bangsa Minoriti
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 02:24 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 3-8-2019 09:32 PM
so tulisan ideogram chinese u nak kata bukan sebahagian daripada budaya la?

u nak pisahkan el ...

Tulisan chinese tu memang ciptaan cina sendiri. Tulisan Arab tu mulayu yg cipta kaaa???? Hadoiii fail lagi comparison lu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.081848s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list