Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3695
View
149
Reply

[Tempatan] Tulisan jawi itu 'perosak fabrik sosial' kecuali.... Bila kami nak duit daripada kamu.

[Copy link]

Author: tobby    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 5-8-2019 02:28 AM From the mobile phone | Show all posts
duradanis replied at 3-8-2019 12:17 PM
cop tulisan jawi lepastu claim tu produk keluaran muslim. hakikat nya.,.....
cari la produk muslim  ...

Tak penah pun Cina tu ngaku produk Melayu. Jelas2 depa letak nama company kat paket barang tuh. Yg kata itu produk Melayu org Melayu sendiri yg bodoh tak buat homework terus je ingat melayu punya.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 02:32 AM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 3-8-2019 08:24 PM
aku pun.  sbb guna tulisan jawi.

Bodoh nya kau nampak jawi je terus ingat melayu. Ko tak tengok ka paket brg tu ada tulis nama company semua. Patut lah sel as lu buat pitenah ja, hehe tanpa disedari ko ngaku bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 02:35 AM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 4-8-2019 04:00 AM
Sama la. Mmpus pi la. Dpn dioarang mmg aku baik. Belakang mmg aku benci. Klau ada penghapusan etni ...

Bangga ko ngaku bacul. Typical.Umngok depan Cina lembut kote dari lidah sebab nak.duit Cina
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 02:37 AM From the mobile phone | Show all posts
harizs replied at 4-8-2019 07:49 AM
Kecoh satu Malaya isu tulisan jawi. Yg ak tk leh hadam knp barang2 jualan keluaran kaum Cina guna  ...

Org bodo macam ko ye merasa diri dikaburi.
Maklumat nama company semua ada kat paket barang tuh. Ke buta hurop tak reti.baca?
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 02:39 AM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 4-8-2019 10:44 AM
apek2 DAP ingat seni khat jawi itu adalah Quran. punya la benci puak ni dgn islam.

Memang ler depa ingat tu khat tu Koran sebab tulisan tu Arab punya . Doiii
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 07:39 AM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 5-8-2019 02:35 AM
Bangga ko ngaku bacul. Typical.Umngok depan Cina lembut kote dari lidah sebab nak.duit Cina

Haha mcm la cina kaya sgt. Melayu penuh dgn adab sopan, bkn mcm cina babi. Dpn2 mengutuk tp jenis bacul jgk. Sbb kutuk dlm bhsa cina. Kenapa xberani kutuk dlm bahasa?? Haha dah la kote pendek xde telur
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 5-8-2019 07:39 AM
Haha mcm la cina kaya sgt. Melayu penuh dgn adab sopan, bkn mcm cina babi. Dpn2 mengutuk tp jenis  ...

Mende ko rapu nih? Asal ngokngek jah
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 11:58 AM From the mobile phone | Show all posts
All about business
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Id singapore relax je ada nama jawi utk org melayu, satu benefit utk bangsa lain, klu tulisan jawi diperkenalkan kt skola, nnti budak melayu nk carut bangsa lain dlm jawi dh x boleh dh yela korg ingat hati rkyat msia ni baik2, kekadang bangsa lain nk carut bngsa lain ckp le bhs sendiri sesama.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 05:16 PM | Show all posts
Dulu ok Seri Murni..tapi sekarang baik beli Minyak Saji....tolong jgk Felda.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-8-2019 05:28 PM | Show all posts
all about money.  mereka bertuhankan duit.  pasal duit semua pun boleh.  
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 3-8-2019 10:29 AM
Cina dulu2 mmg suka bagi anak depa melayu bela.. Melayu jaga elok.. Hahaha.. Kenyataan.. Dulu kala ...

My grandpa pun cina. Kahwin dgn my nenek. Alhamdullilah. Being a gud muslim... I love him so much. Tp my dad dipelihara oleh seorg nenek brketurunan jawa. Dan nenek ni ambil lg 2 org anak cina perempuan sbb cina dulu2 mmg x nak anak perempuan suruh melayu bela. Allah,.putih melepaknya mak2 sedara cina ai... dan being a gud muslim also.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 3-8-2019 11:58 AM
Tadi ko kata cina suka bagi anak melayu bela, bila dah kantoi aku bagi fakta, ang pusing kata bang ...

Lah, memanglah suka bagi. Tak suka takkanlah dorang bagi. Sbb dorang x mau anak perempuan cina. Jadi bagilah org melayu yg bela. Aku ada 2 mak cik anak cina adopted. Bapak aku pun anak cina kacukan melayu.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
abadi84 replied at 14-8-2019 07:36 PM
My grandpa pun cina. Kahwin dgn my nenek. Alhamdullilah. Being a gud muslim... I love him so much. ...

Mama sy cina.. Mak dia siam.. Yg bela dia adalah seorg melayu.. Arwah tok sy.. Alhamdulillah.. Kami terhutang budi pada both arwah tokwan dan tok.
Putih..mmg putih melepak
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 3-8-2019 06:48 PM
Memang sepenggal. Buat la poll online mcmn pun skrg ni mesti kalah teruk

Sepenggal sudah. Nak peluang dah diberi. Tp tak brtambah baik pun. Tak sabar2 nak tunggu PRU...harapnye tiba lebih awal
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 14-8-2019 07:43 PM
Mama sy cina.. Mak dia siam.. Yg bela dia adalah seorg melayu.. Arwah tok sy.. Alhamdulillah.. Kam ...

Tapi my dad ikut genetik my nenek hahaha..genetik cina x berapa sampai..cuma satu yg bagus mmg betul, bangsa cina ni mmg bangsa yg kuat berusaha. Tu yg nenek ai trpikat kot.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 07:48 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 4-8-2019 10:00 AM
cinq tunggang agama takde melayu kutuk kan haha
hipokrit.... yg over gile trigger ni cina dap ras ...

Inilah masanya org2 melayu brsatu. Trbukti melayu dlm PH ni layu dan lesu
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
abadi84 replied at 14-8-2019 07:47 PM
Tapi my dad ikut genetik my nenek hahaha..genetik cina x berapa sampai..cuma satu yg bagus mmg bet ...

Tu tak dapat dinafikan mmg sy akui depa kuat berusaha.. Kena tempias juga la kuat usaha tu.. Hahah.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 4-8-2019 01:44 PM
duit Malaysia Baru

Errr.Nauzubillah
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2019 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 14-8-2019 07:54 PM
Tu tak dapat dinafikan mmg sy akui depa kuat berusaha.. Kena tempias juga la kuat usaha tu.. Hahah ...

Yes alhamdullilah. Arwah atuk ai even cina, pandai masak nasi kandar hahhahha gitu. Depa bukak resto. Nenek ai ajar arwah atuk masak...smp skrg my dad pun suka masak.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.079888s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list