Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
51746
View
1495
Reply

[Tempatan] Kenapa la tak bincang elok-elok... (siapa sebenar pembuli?), UPDATED : #1454 bicara bermula

[Copy link]

Author: Syd    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 11-8-2019 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Takziah. Tapi dalam kes mahkamah memang banyak kes akan menang pd kaum cina sebab mereka ada peguam dan firma yang hebat dan terkenal untuk mewakili mereka. Kalau apa yang cina tu report tu benar, memang mangsa sengaja cari maut. Sebab tu dilarang jadi pembuli atau samseng jalan raya kerana kita tak tahu ada manusia lainnlebih ganas daripada kita. Aku sedar ramai kalangan orang melayu kita suka memandu secara berbahaya, samseng dan kurang ajar, especially suka buli perempuan. Aku pernah alaminya. Esok tu kakak dan family aku plak kena dengan sorang pak cik melayu, berani buli perempuan lemah saja. Kalau bapak aku ada mampus pak cik tua tu kena sondol. Kaum lain spt cina dan india pun sama juga suka memandu secara bahaya dan samseng,kalau kat lebuh raya penang hati2 la ketika nak pergi lorong bayar touch n go, kang tak pasal2 berlanggar dengan pak cik/mak cik cina yg masuk mengejut lorong anda tanpa sebarang signal secara melulu dan berbahaya. Ni pengalaman aku sendiri banyak kali dah kena. Semoga rakyat kita belajar bersopan dan berhati2 memandu ketika dibjalan raya. Tak guna kalau hidup asyik nak membuli dan bergaduh hingga beginilah akibatnya. Ikut hati mati, ikut rasa binasa.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2019 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
chipsmoremore replied at 11-8-2019 11:04 AM
Sis doa family dia berjuang hingga berjaya..

Kalo betul sepet salah marilah kita rakyat malays ...

Aku melayu, dulu aku juga tak suka cina tapi bukan semua cina jahat, ada yang baik. Kereta aku pernah rosak dan ada cina yang baik hati tolong tolak kereta aku tatkala ramai saja melayu yang lalu lalang hanya melihat saja sampai la cina tu datang bantu aku.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2019 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
chipsmoremore replied at 11-8-2019 10:52 AM
Innalillah..

Harap kes ni selesai dgn seadil adilnya..

Kita tak perlu rasis, aku juga melayu tapi pengalaman aku semua kaum sama saja memang suka bawa ganas dan bahaya. Aku pernah banyak kali jumpa pemandu samseng di kalangan melayu cina dan india especially melayu. Semua kaum sama saja. So hati2 jangan sampai merosakkan perpaduan di malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2019 11:46 AM | Show all posts
dino replied at 11-8-2019 08:43 AM
tambah acah2 ade kuasa skrg... kereta polis pun depa nak tahan...

tp ade melayu babi tonyok yg  ...

btol2...diorg skrg ni besar kepala sungguh...yg tak sangka tu, kawan i masa skolah pun dah berani kutuk2 melayu dlm fb dia...pdhal ramai kawan melayu yg baik dgn dia...ada sekali tu, dia share video yg lelaki melayu marah amoi jual arak (yes, yg ni mmg lelaki melayu tu yg obviously salah)...ada sorang member cina dia siap buat komen, "dont mess with us"...i tak kisah la bab dia nak marah lelaki dlm video tu sbb i pun hangin tgk video tu...tapi ayat "dont mess with us" tu nampak sesuatu sangat...mcm dah lama dok berdendam dgn melayu...patut la vietnam yg negara mundur dulu tu pun hati kering jah halau kaum ni balik...yg psl melayu back up diorg tu, mmg btol pun..try gi tgk fb Kadir Othman..pakcik ni mmg kuat jilat cina keling...apa dia dapat taktau la dok jilat tu...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2019 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 11-8-2019 10:50 AM
Maybe tapi tapi takde bukti physical assault kat cina kecuali he's mentally twisted it

Ape bara ...

Sebenarnya ada jenis yang akan marah dan kejar kalau ditunjuk jari tengah. Aku dulu pernah dikejar sorang pak cik melayu hanya sebab aku hon kereta dia yang undur tak lihat aku di belakang. Aku berpendapat lelaki melayu hanya berani kejar jika pemandu tu wanita. Serius aku banyak kali alami kejadian macam ni. Selalu dibuli samseng jalan raya especially melayu. Kakak family aku juga dibuli sorang pak cik melayu tua yg mengamuk sekeh2 side mirror kereta dia sebab dia tak beri pak cik tu lalu padahal kereta sangat banyak dan sibuk masa tu. Nasib tak pecah side mirror tu kalau tak pecah kepala pak cik tu bapak aku kerjakan. Aku juga pernah dibuli tanpa sebab oleh 2 bebudak melayu ditunjuk isyarat lucah ketika naik motor dalam hujan. Tetiba bebudak tu tergolek jatuh tengah jalan raya mungkin kifarah buat benda tak senonoh. Malah pernah dibuli pemandu cina sewaktu nak bayar di lorong touch n go penang. Tetiba saja masuk lorong kita secara mengejut tak signal apa. Banyak kali juga kena. So kesimpulannya semua kaum di malaysia memandu secara samseng dan bahaya. Pemandu malaysia suka jadi pembuli terutama membuli pemandu wanita.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2019 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 11-8-2019 09:53 AM
Kalau ko bukan Syarifah jangan harap la jadi calon menantu.

Elok Pon spesis ni bergaduh dengan  ...

Memang elok pun org benci bugis mcm kau.....
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2019 11:53 AM | Show all posts
rasanya kes ni akan di 'seen' dan di 'kiv' je....sebab kekurangan bukti

harap family arwah bersabar
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2019 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
harizs replied at 11-8-2019 07:12 AM
motokar M1 dipukul dengan kayu besbol oleh M2. M1 takut lalu langgar M2. M2 mati di hospital. Dua2 ...

Tu laporan polis yg dibuat oleh jinjang tu...menurut saksi jinjang tu pukul budak melayu tu sampai mati..biasalah kapir laknat mmg suka putat belit
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2019 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
mrs_salvatore replied at 11-8-2019 10:47 AM
Akak rasa patut ke kalau marah sgt pun sampai bunuh org?  Akak sbg cikgu akak tak patut cakap mcm  ...

Tu lah mungkin itu ajalnya. Sebab tu kita dilarang jadi samseng jalan ray(kalau betul la apa cina tu report) apapun takziah kepada keluarga mangsa. Memang cina tu tak patut ambil tindakan undang2 sendiri tapi mungkinnjuga dia terlalu marah akibat diprovok mangsa so bunuh sampai mati. Memang ada manusia macam tu panas baran tak boleh dikawal. Bila dah jadi baru la rasa menyesal dan bersalah. Semoga ada hukuman setimpal dengan kejahatan dia. Walaupun mangsa ni mungkin provok dia, cina tu patut hanya tumbuk muka dia sebagai pengajaran takde la sampai membunuh. Tapi mungkin dia ni dah aa pengalaman membunuh atau ada kabel kuat so tak takut membunuh. Siapa ada maklumat pasal dia sila sebarkan takut ada orang lain terkena pula. Bahaya manusia jenis ni. Dia rasa ada undang2 dalam genggaman tangan dia, jadi dia tak takut membunuh.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2019 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Sesuai la merepot bangsat2 jalanan ini
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2019 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Tengok vid ni. Sihat lagi arwah time ni.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2019 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 11-8-2019 09:00 AM
Kalau dekat tempat aku, cina suka tukar lorong atau masuk lorong tak bagi signal, main masuk je.. ha ...

Tu mmg cara jinjang bangsat mamandu
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2019 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Itzy replied at 11-8-2019 11:51 AM
Sebenarnya ada jenis yang akan marah dan kejar kalau ditunjuk jari tengah. Aku dulu pernah dikejar ...

Akak lagi biasa bagi middle fingers siap maki 'pemandu bodoh', kena merepek bagai bab-bab keselamatan diri jangan buat main
Takde lagi yang follow, turun kereta.
Awak jangan nampak harmless sangat, biar kete buruk tapi maki tu biar ada composure
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2019 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Modngengade replied at 11-8-2019 03:40 AM
Tunggu saksi utama  pakcik baju biru utk tampil..

Dgr citer jinjang tu dah putar belitkan fakta s ...

Moga 302 bersama Pak cik tu
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2019 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam takziah pd keluarga arwah. Rakyat msia ni lain mcm bika kat atas jln raya. Mcm kena rasuk saka
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2019 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Dok sahle rasis sgt le.
Kalau 2 2 mengalah atau salah 1 mengalah takkan jadi.
Hok video bwh ni mcm mana pulok?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2019 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Vokuro replied at 11-8-2019 12:00 PM
Sesuai la merepot bangsat2 jalanan ini

No Al-fatihah?
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2019 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Si mati dah mati...takde kat tempat die tuk pertahankan pendakwaan....roda2 kehidopan..harap lepas ni manusia atas muka bumi ni ingat pada janji2 Tuhan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2019 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Provokasi jadi punca...

MyMetroUtama


Nurul Hidayah Bahaudin
nurul.hidayah@hmetro.com.my


MANGSA yang meninggal dunia ketika menerima rawatan selepas terbabit dalam kemalangan di Kilometer 239 Lebuhraya Kuala Lumpur-Seremban berhampiran susur keluar Bangi, di sini, semalam dipercayai dirempuh kenderaan suspek akibat berlaku provokasi hingga mencetuskan pergaduhan antara mereka.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor Senior Asisten Komisioner Fadzil Ahmat berkata, siasatan awal mendapati kejadian itu berlaku berpunca daripada kemalangan kecil antara mangsa dan suspek berusia 40 tahun selepas Plaza Tol Sungai Besi menghala ke selatan.

Difahamkan kereta mangsa berusia 29 tahun itu melanggar bahagian belakang kereta suspek menyebabkan berlaku kejar mengejar dan cabar mencabar sehingga kenderaan mereka berhenti selepas persimpangan Bandar Baru Bangi.


Selepas itu, berlaku pergaduhan antara suspek dan mangsa menyebabkan beberapa pemandu lain turut berhenti dan menenangkan mereka sebelum kembali ke kereta masing-masing, katanya dalam kenyataan, hari ini.

Fadzil berkata, mangsa yang tidak berpuas hati kemudian keluar dari keretanya dengan membawa kayu besbol dan terus memukul bahagian hadapan kereta suspek.

Suspek kemudian memandu kereta ke hadapan dalam keadaan tergesa-gesa dan terlanggar mangsa.

Kejadian itu menyebabkan mangsa tersepit di antara kereta suspek dan penghadang jalan, katanya.

Beliau berkata, mangsa dibawa ke Nilai Medical Centre dan disahkan meninggal dunia ketika dirawat.

Ekoran itu, polis menahan suspek serta isterinya berusia 36 tahun untuk membantu siasatan kes berkenaan yang disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.

Suami isteri itu direman tujuh hari bermula hari ini hingga 17 Ogos ini untuk siasatan lanjut, katanya.

Katanya, kejadian itu adalah berpunca daripada isu kemalangan jalan raya dan tiada kena mengena dengan isu perkauman seperti ditularkan.

Terdahulu, Harian Metro melaporkan mangsa meninggal dunia selepas berlaku pergelutan dengan suspek dalam kejadian jam 1.40 petang, semalam.

Berita berkaitan

Kenapa la tak bincang elok-elok...

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 11 Ogos 2019 @ 12:26 PM
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2019 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Dua2 pun boddo.satu mati sayu masuk penjara
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.082133s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list