Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
423
View
16
Reply

[Tempatan] Breaking news: Dewan Rakyat era PH. Ramainya kaki PONTENG

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-11-2019 10:57 AM | Show all posts |Read mode
Berita Harian
@bharianmy
Loceng #DewanRakyat dibunyikan selama seminit pada jam 10.05 pagi kerana korum tidak mencukupi dengan hanya 24 Ahli Parlimen berada di Dewan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-11-2019 11:09 AM | Show all posts
Dewan Rakyat: Sidang bermula dengan tidak cukup korum
November 20, 2019 10:35 MYT

KUALA LUMPUR: Loceng Sidang Dewan Rakyat dibunyikan dua kali pagi ini susulan bilangan Ahli Parlimen yang hadir didapati tidak cukup korum ketika sidang bermula.

Sidang yang dimulakan dengan loceng pertama dihentikan selama dua minit apabila loceng kedua dibunyikan untuk memanggil lebih ramai Ahli Parlimen masuk.

Perkara itu dibangkitkan Abdul Rahman Mohamad (BN-Lipis) yang mula-mula bangun memaklumkan bahawa korum tidak cukup untuk memulakan sidang.

Yang Dipertua Datuk Mohamad Ariff Md Yusof kemudiannya menghitung dan mendapati hanya 24 Ahli Parlimen berada di dalam Dewan.
Beliau kemudiannya mengarahkan loceng dibunyikan.

Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng (BN-Tanjung Piai) kemudian mencukupkan korum dan sidang dewan dimulakan semula.


17 Oktober lalu, situasi sama pernah berlaku apabila jumlah Ahli Parlimen tidak mencukupi sewaktu perbahasan Rang Undang-undang Pembekalan (Belanjawan) 2020.

Timbalan Speaker Nga Kor Ming terpaksa mengarahkan loceng Dewan dibunyikan selama seminit pada pukul 4.06 petang, sewaktu giliran Steven Choong Shiau Yoon (PH-Tebrau) sedang berbahas.

Mengikut Peraturan 13(1) Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat - Cukupbilang bagi Majlis Mesyuarat dan Jawatankuasa sebuah-buah Majlis Mesyuarat hendaklah mengandungi 26 orang ahli dengan tidak termasuk Pengerusi.

Jika siapa-siapa ahli menarik perhatian Pengerusi mengatakan tidak cukup bilang, maka hendaklah dipanggil ahli-ahli di luar Dewan Mesyuarat seolah-olah memanggil ahli kerana hendak diadakan belah bahagian.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:10 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:11 AM | Show all posts
macam dh makin hamlau...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-11-2019 11:20 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-11-2019 11:22 AM | Show all posts
Lack of quorum in Parliament, again
Wednesday, 20 Nov 2019 10:50 AM MYT


KUALA LUMPUR, Nov 20 Dewan Rakyat proceedings halted temporarily this morning shortly after sitting as there were insufficient MPs in the House.

Barisan Nasional lawmaker Datuk Abdul Rahman Mohamad (Lipis) raised the matter just before the first question was posed by Tampin (PH) MP Datuk Hasan Baharom during Question Time.

Yang di Pertua, point of order. Theres not enough quorum in the House, said Abdul Rahman, catching the attention of Speaker Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof.

Mohamad Ariff began counting how many MPs were in the Lower House and was heard to say that there was only 24 MPs out of 222.

Parliamentary Standing Orders states a minimum of 26 MPs must be in the House.


The Speaker rang the bell for a full minute the second time and several MPs, including Deputy Women, Family and Community Development Minister Hannah Yeoh and Port Dickson MP Datuk Seri Anwar Ibrahim, were seen rushing into the House.

Opposition members including its chief, Bera MP Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, and Parit Sulong MP Datuk Noraini Ahmad was also seen walking around Parliament lobby with an amused look on their face while the bell was being rung.

This is the second time that the number of MPs dropped below quorum since the current third meeting of the second session of the Dewan Rakyat started on October 7. The meeting will last until December 5 this year.

On October 17, Deputy Speaker Nga Kor Ming was forced to ring the bell to get MPs into the house after 4pm.

Back then, Ismail Sabri slammed Pakatan Harapan MPs for not taking the Budget speech seriously, calling it a black day for Parliament.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedang tgk dan dgr ni. Hangat sikit masa pasal kete terbang je. Yg lelain tu tenang je...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:26 AM | Show all posts
berapa korum parlimen baru bole bersidang?
oh kat eng news tu ada sebut 26
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Sgt2 longgar rupanya visa kemasukkan pelancung cina dan india ke malysia. Tempoh tggl diextend dari 7 hari ke 15 hari, duit pun di kurangkan dari usd1000 ke usd500 wow sgt malysia meraikan warga cina dan india
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:33 AM | Show all posts
arasham replied at 20-11-2019 11:30 AM
Sgt2 longgar rupanya visa kemasukkan pelancung cina dan india ke malysia. Tempoh tggl diextend dari  ...

yg jadi kepala pun geng2 dorang..meramaikan lagi la
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:38 AM | Show all posts
palmolive replied at 20-11-2019 11:33 AM
yg jadi kepala pun geng2 dorang..meramaikan lagi la

tu yg bawak kete mabuk2 and langgar orang sokmo tu....
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Bubar aja laa parlimen ni...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
marhaen je yg slalu kena kutuk pemalas padahal...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:39 AM | Show all posts
fliphair8 replied at 20-11-2019 11:38 AM
tu yg bawak kete mabuk2 and langgar orang sokmo tu....

dah kantoi kan nak mykad kena bayar ratus2 ribu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-11-2019 11:40 AM | Show all posts
satu kementerian fokus nak tarik pelancong China, India
kementerian satu lagi pening , bila pelancong tinggal lebih tempoh biasanya mesti terlibat jenayah, masalah sosial
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 11:52 AM | Show all posts
untung la dpd 222 yg dtg 26
pastu ko dpt elaun mcm2, ko dpt pencen, ko claim mcm2 lg
jadah betol
rakyat hari2 pegi keja, x dtg keja kena buang
lepas tu PM kata melayu malas

menteri x dtg ade hal la kot
menteri lain tu buat ape???
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-11-2019 02:44 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087466s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list