Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1802
View
19
Reply


'Disable Mother Needs Help'- Kerana Terlalu Lurus Bendul, Rihana Petra Nyaris Ditipu Scammer

[Copy link]

Author: Sang_Pencinta       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-11-2019 12:08 PM | Show all posts |Read mode
Pernah membaca komen di IG mengenai peniaga syiling lama? Akhirnya terdedah bahawa kebanyakan komen tersebut adalah scammer yang cuba menipu wang anda.


Bagaimana pula dengan mesej langsung (direct message) daripada seseorang yang tidak dikenali mengatakan mereka dalam kesusahan dan perlukan bantuan kewangan? Mesej ini datang lengkap dengan pekej kononnya orang tersebut dalam kesusahan, punya anak ramai, ibu tunggal ataupun mengalami kecacatan (OKU).




Kredit foto: IG







Bagi orang yang pandai membaca penipuan, pasti akan sedar lebih awal dan mudah mengenalpasti modus operandi ini. Tetapi kelmarin, Rihana Oksana Petra, mantan isteri kepada Sultan Kelantan hamper tertipu kepada penipuan seperti ini.


Semuanya bermula apabila Rihana memuatnaik status mengatakan beliau mendapat mesej daripada seorang ibu malang.

'Salam, I need your help, I need RM500 to start new life with my kids, hope you can help me' bunyi mesej tersebut.


Kredit foto: IG







Yakin dengan mesej tersebut, Rihana bertanyakan pengikut IGnya bagaimana cara terbaik untuk menolong ibu malang itu. Tetapi pengikut Rihana pantas memberitahunya bahawa mesej itu adalah scammer.


'Oksana, please don't give money, they are scammer, they send this to many people' nasihat salah seorang daripada mereka.


Rihana pada mulanya enggan mempercayai mereka. Beliau mengatakan telah berbual dengan 'ibu malang' itu dan mendapati dia benar-benar berada dalam kesusahan.


'I found out it's not scam, she really is a disable mother and poor with a baby' kata Rihana yakin menjawab komentar pengikut-pengikutnya.


Kredit Foto: IG


Bagaimanapun, semakin ramai yang menasihati beliau untuk berhati-hati.

'Don't give to her, don't trust'

'Please be careful with scammer'

'Many people will take advantage, good that you want to help but this one not ok' kata pengikut-pengikutnya lagi.




Kredit foto: IG







Nasib baik, selepas menerima beratas-ratus komen memberikannya amaran, Rihana mula sedar beliau bakal ditipu dan serta-merta memadam status IG tersebut.




Kredit foto: IG





Ramai membuat spekulasi bahawa insiden kecil ini menunjukkan Rihana seorang wanita lurus bendul yang mudah tertipu dan termakan pujuk rayu.

Semoga beliau lebih berhati-hati di masa depan.- CARI
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Nice rumusan TT
Maybe Msians can forgive her old photo teguk wine
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 01:22 PM | Show all posts
wow iolls baru tau ada mesej scammer style camni pulak
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Bimbo betui queen oks ni...
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Actually ig dia ni sendiri aku tak percaya. Yg respon macam bukan tuan punya badan. Confirm ke ni ig personal beliau?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-11-2019 01:44 PM | Show all posts
yanieray replied at 22-11-2019 01:40 PM
Actually ig dia ni sendiri aku tak percaya. Yg respon macam bukan tuan punya badan. Confirm ke ni ig ...

Dia pernah buat IG Live di kedua dua akaun tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Memang bendul porn,  kalau tak,  tak la termakan kata2 manis mantan suami.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K: Nice rumusan TTMaybe Msians can forgive her old photo teguk wine


I don't see anything wrong with her teguk wain. She was, after all, a non-muslim.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-11-2019 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
CatMiow replied at 22-11-2019 01:52 PM
Memang bendul porn,  kalau tak,  tak la termakan kata2 manis mantan suami.

Itulah mesej yg tersirat hehe
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Ala comelnya naif gitu
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Lurus nya ya tohannnn nsib x jd queen malaysia memalukan jah
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2019 12:42 PM | Show all posts
Kalau sebab sifat lurus bendul, orang kebanyakan pun boleh tipu dia, memang masuk akal kalau orang yang pegang kuasa pun boleh ambil kesempatan.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2019 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
jangan bendul sgt oks..
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2019 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Bodo rupanya oks ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2019 07:47 PM | Show all posts
Oks pembaris made in Russia.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2019 01:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Pandai dia eh. Kenkonon nk orng ingat dia  aik hati dn lurus bendol
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2019 04:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Those yang nasihat Oks that the message is from a scammer. Isn't Oks is doing the same ? Dia pun ala ala scammer jugak. Semua BongOks.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2019 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K: Nice rumusan TTMaybe Msians can forgive her old photo teguk wine
Kan dia non muslim dulu...lagipun org putih lot...xkan nak expect dia minum air zamzam
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2019 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan bendul pun cuma pura2 concern. Seperti QUEEN lagaknya. Hihihihii
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Tu bkn bendul tu bodoh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.106977s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list