Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
2184
View
63
Reply

Detective Conan, 'Underrated' Anime? Kisah Detektif Yang Tak Terkenal Di Dunia Nyata

[Copy link]

Author: PDOT777       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-1-2020 12:01 PM | Show all posts |Read mode

Kredit Foto : The return of "Detective Conan" leads to nostalgia, news.cgtn.com






Pernahkah anda menonton Detective Conan? Tak dapat dipastikan sama ada anime bersiri daripada Jepun ini terkenal di Malaysia atau tidak. Pada satu ketika, Detective Conan pernah mendapat sambutan hangat di Malaysia dalam kalangan budak-budak. Episod bersiri anime ini biasa ditayangkan di TV3, berdurasi selama 30 minit. Anime ini juga biasa ditayangkan di Astro Ceria, saluran 611 bagi anda yang melanggan Astro.


Detective Conan mengisahkan tentang seorang pelajar sekolah menengah berusia 17 tahun, Shinichi Kudo yang juga merupakan seorang detektif yang terkenal di Jepun. Pada suatu hari, dia ditimpa malang apabila dia dipaksa untuk menelan sebutir pil, yang diberi nama APTX4869, oleh dua orang lelaki berbaju hitam, yang juga merupakan ahli organisasi baju hitam yang bergerak secara rahsia. Ini mengakibatkan dia bertukar menjadi seorang kanak-kanak berusia 7 tahun. Dia dipukul di kepala sebelum itu, dan dua lelaki tersebut menyangka dia telah mati apabila menelan pil tersebut.





Ahli organisasi baju hitam; dari kiri; Vodka, Vermouth, Gin, Chianti dan Korn, bersama ahli-ahli bawahan organisasi tersebut

Kredit Foto : Black Organization, detectiveconan.fandom.com






Demi menyembunyikan identitinya daripada diketahui oleh organisasi baju hitam tersebut, dia terpaksa menyamar dengan menggunakan nama Conan Edogawa, dan identiti dia dirahsiakan daripada semua orang, termasuk teman wanitanya kini, iaitu Ran Mouri. Hanya segelintir sahaja yang mengetahui identitinya, dan salah seorang ialah profesor yang menetap di sebelah rumahnya, iaitu Profesor Agasa.


Dia terpaksa tinggal bersama Ran dan bapanya, Kogoro Mouri di kediaman mereka. Seiring dengan itu, dia berjaya membantu Kogoro yang juga merupakan seorang detektif persendirian untuk menyelesaikan pelbagai kes, di samping berjaya merungkai sedikit demi sedikit misteri organisasi baju hitam yang diburunya, ahli yang aktif serta objektif sebenar organisasi tersebut.





Conan Edogawa bersama 'kakak angkatnya' yang juga merupakan teman wanitanya sebagai Shinichi Kudo, Ran Mouri bersama watak lain yang membantu menghidupkan jalan cerita anime ini

Kredit Foto : Detective Conan: The Lost Ship in The Sky Manga Release Date, animematch.com






Bagi penulis, karya Detective Conan agak underrated, bermakna orang kurang ambil tahu/menonton/membaca. Tidak kira di televisyen, mahupun komik, melalui manga Case Closed. Hakikatnya, di negara seperti Amerika, Detective Conan kurang diminati oleh kanak-kanak di sana. Kenapa? Sebab culture di dalam anime ini sendiri yang tidak sarat dengan aksi, sebaliknya penuh dengan misteri dan minta penonton atau pembaca untuk berfikir. Kanak-kanak tidak gemar untuk berfikir, sebaliknya inginkan anime yang penuh dengan aksi, superpower, serta wujudnya hero yang baik dan lawan yanga jahat seperti anime Naruto dan Dragon Ball yang cukup terkenal.


Mungkin pendapat orang berbeza, tetapi bagi saya yang sangat mementingkan storyline dalam sesebuah cerita, Detective Conan deserves more. Jalan ceritanya sangat berkualiti. Gosho Aoyama memperkenalkan setiap watak dengan cara yang menarik dan tersusun. Saya cukup tertarik dengan rivalry yang ditunjukkan antara Conan/Shinichi dengan organisasi baju hitam. Walaupun ahli-ahli yang tertinggi dalam organisasi itu sudahpun dikenali seperti Gin, Vodka, Vermouth, Chianti, Korn dan Rum, Conan masih lagi buntu dalam mencari cara untuk membawa mereka ke pihak berkuasa Jepun. Taktik mereka yang sangat licik dalam melakukan jenayah membuatkan mereka tidak dapat dikesan.






Rivalry Antara Conan Edogawa/Shinichi Kudo dengan  Organisasi Baju Hitam (The Black Organization)

Kredit Foto : Detective Conan - Detective Conan Image (27935419), fanpop.com










Kita sudah masuk tahun 2020, dan Detective Conan sudah pun mempunyai 965 episod, 1036 chapter untuk komik/manga, dan mempunyai 23 buah filem secara keseluruhan. Bagi anda yang sudah lama tidak menonton Detective Conan, saya cadangkan anda untuk menontonnya semula. Jalan ceritanya semakin lama semakin menarik, semakin banyak konflik dan semakin banyak misteri. Conan sudah dapat meneka identiti bos kepada organisasi hitam ini, dan bersedia untuk satu perhitungan terakhir. Jangan lepaskan peluang anda! - CARI
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 8-1-2020 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
dulu minat.. sekarang malas nak layan..
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Fav part

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
pinklepie replied at 8-1-2020 12:43 PM
Fav part

Time kecil follow jgk..slalu beli komik je..tp dh makin besar..makin bz..xsempat lah nk tgok..lmbt plak nk ending..

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
kaoru44 replied at 8-1-2020 04:45 AM
Time kecil follow jgk..slalu beli komik je..tp dh makin besar..makin bz..xsempat lah nk tgok..lmbt ...

Saya pun follow juga cerita ni, tp kt tv jerla saya suka part case closed bila pak cik kogoro mori tido dan conan ambil alih dalam membuat kesimpulan setiap kes yg mereka kendalikan. Walaupun kadang-kadang nampak mustahil tp masih boleh diterima akal kesimpulan yg dibuat.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
pinklepie replied at 8-1-2020 12:54 PM
Saya pun follow juga cerita ni, tp kt tv jerla saya suka part case closed bila pak cik kogoro  ...

Kannn...tp byk sgt episod tuh.
.xtkejar..part ada bdk magic kaito kid ke apa tu..dh xphm dh..mmg tinggal terus..bz dgn life..prefer tgok movie anime pndek je skrg..
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
kaoru44 replied at 8-1-2020 04:57 AM
Kannn...tp byk sgt episod tuh.
.xtkejar..part ada bdk magic kaito kid ke apa tu..dh xphm dh..mmg  ...

Sama la kita, sejak dah kerja ni, memang dah tak terikut dah semua series Detective Conan, dan semua anime lain, tv pun dah tak pandang dah, balik kerja teringat katil jer  Kadang-kadang kalau rindu nak tengok cari kt YouTube jerla
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru nk restart balik collection komik Conan yg terhenti sebab tora aman publisher gulung tikar...anime dia dh x mampu nk follow...x tahu dh sampai mana Conan bjaya jejak black organisation,dyorg x nak wat movie versilife action ke??
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
ni pun boleh buat berita ke
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 03:02 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
iolss minat sgt.. tp, biasa tgk kt tv jer sblm ni..
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu selalu jugak layan di tv3,sejak dah x disiarkan memang dah xtengok dahla.bagus citer conan ni,bagi kita banyak berfikir,semua orang boleh jadi suspek utama sesuatu kes..
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 09:33 PM | Show all posts
saya peminat jazz..saya minat muzik dlm katun ni....tapi setiap kali saya tengok masa ditayangkan di tv dulu...asyik2 kes bunuh....tak dak kes lain ka??? wakakakakakakakkakakaka
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Time kecik aku mmg suka betol baca dec conan ni. Tp tiap kali baca aku mesti tido. Pas bangun main2 nanti baca balik. Pastu tetido. Tapaham la
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Penyiasat kindaichi pun besttt
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2020 12:32 AM | Show all posts
zuuu replied at 8-1-2020 05:24 AM
Baru nk restart balik collection komik Conan yg terhenti sebab tora aman publisher gulung tikar...an ...

live action ada bang..cuba cari
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2020 12:34 AM | Show all posts
setori_mori replied at 8-1-2020 02:39 PM
Time kecik aku mmg suka betol baca dec conan ni. Tp tiap kali baca aku mesti tido. Pas bangun main2  ...

detective conan minta kita bnyak gunakan otak utk berfikir..sbb tu tak semua boleh hadam...klau dari segi humor pun not bad...tpi action tak bnyak la sbb dia based on kehidupan manusia didunia realiti
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2020 12:34 AM | Show all posts
JohnnySins replied at 8-1-2020 01:33 PM
saya peminat jazz..saya minat muzik dlm katun ni....tapi setiap kali saya tengok masa ditayangkan di ...

ada bang...kes culik...kes curi (Kaitou Kid)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2020 12:35 AM | Show all posts
kaoru44 replied at 8-1-2020 04:45 AM
Time kecil follow jgk..slalu beli komik je..tp dh makin besar..makin bz..xsempat lah nk tgok..lmbt ...

love it
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2020 12:36 AM | Show all posts
violetungu replied at 8-1-2020 11:52 AM
Dulu selalu jugak layan di tv3,sejak dah x disiarkan memang dah xtengok dahla.bagus citer conan ni,b ...

takpa boss....klau nk baca komik kt mangareader pun ada....kalau anime kt kissanime.ac ataupun soulanime
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list