Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
6222
View
181
Reply

[Tempatan] Abg Posmen Kecewa Bonus takde walaupun parcel bertimbun

[Copy link]

Author: YgBenar       Show all posts   Read mode

Post time 18-5-2020 08:49 AM | Show all posts
bukan ke mana mana kampeni pun bonus dibayar pada tahun ini berdasarkan prestasi kampeni pada tahun kewangan yang sebelumnya... ie. untuk bonus tahun 2020..berdasarkn performance kampeni tahun 2019.. kalau tahun ni tak dpt..tahun depan dapat lah.. kalau tk dpt jugak kau berenti jadi rider lazada je lah
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 18-5-2020 08:50 AM | Show all posts
aku punya personal view la kan..
kalau ikut logic aku, poslaju ni antara bisnes yg tak terjejas masa pkp ni..
dia geng foodpanda, zoom meeting etc..
yg rezeki makin mencurah2 sbb pkp ni..
patutnya bagi la bonus walau sikit pun utk dorang yg risk their lives pergi hntr barang berpanas berhujan ni.. kalau tak mampu sgt bahagian management tu takyah bg, sbb duduk opis, dpt gaji basic pun cukup.. tp yg "frontliner" ni patut bagi la.. kesian.. aku rasa dorang keje susah2 mesti sbb excited igt dpt bonus byk sbb pkp bisnes naik mendadak..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 08:52 AM | Show all posts
GigaMom replied at 18-5-2020 08:45 AM
Sukati je nak kata abg posmen tmenung xd bonus
Ntah2 x rehat letih atau snap mana2 posmen motor ros ...

bukan rehat tp terduduk ... cer baca berita selain mengharap news kt forum jer... akak yg share gmbr abg posmen ni lah yg tanye budak posmen tu.. korek cerita nape dia terduduk lepas dpt call dr kwn keje...

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 08:52 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 18-5-2020 05:53 AM
betul tu
pemberian bonus diberi based on financial year
and stp kali nak job hopping, mmg aku x  ...

kalau kita pandai set financial planning, dari situ kita bole generate bonus utk kita sendiri. gaji org atas benda yg kita x bole control, kita hanya bole control apa yg ada ditangan kita. tu sbb bila aku nak pergi kelas menuntut ilmu, aku pantang majikan aku kacau. Jgn berani2 sebut mintak aku tunda kelas.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
clarizsa replied at 18-5-2020 01:26 AM
Masih ada kerja kan
Masih dapat gaji kannn


Ko takkan faham selagi diri ko atau org yg paling ko sayang tak kerja dalam bidang courier..penat lelah cari rumah,turun naik tangga,panas terik hujan ,nak hadap dgn prangai manusia yg jenis tak reti jawab call buat mcm org nak ngorat bila call..sedangkan nak tnya rumah..prangai mcm hanat pastu tau complain kata brg lambat la n bla bla..lagi hanat bila tak hormat masa courier nak kena ikut cakap dorang sedangkan parcel byk lagi nak hantar..nampak mudah tapi yg buat keja sampai tecirit ni driver saja yg tau azab mcm mna..
Tu tak termasuk cstmer yg pandang semacam bila driver2 dah bepeluh buat mcm busuk sgt bagai..
Tak termasuk kereta jem tgh jalan lagi..
Buka berpuasa dalam kereta..
Balik rumah tengah malam..
Kdang kdg cstmer prangai hanat ni sibuk cakap brg tak sampai bila sampai malam buat pura2 tnya takkan kja sampai malam..
Agak2 kalau tak hantar smpai malam,brg semakin skit ke esok tu??
Nak hadap prangai bodoh cstmer bila ada brg COD tapi cakap tak order..
Tak pernah lgsg order la..
Pstu dok kata kita yg courier ni scam la..
Huhhhhh mmg memerlukan kesabaran yg sgt tggi nak hadap dgn org2 pemikiran kelas ke3 (walaupn dalam kerjaya professional)
Bila tak pernah tau better diam..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 08:58 AM | Show all posts
pasa replied at 18-5-2020 01:41 AM
Ktmb sekali beli train Baper bilion. Tu pun Kerajaan PH pergi cancel tren komputer nak beli.

...

Punya marah kat PH sampai eja komuter jadi komputer.ko sekolah tak???
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 09:04 AM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 18-5-2020 12:23 AM
Haha company mulayu isele naya pekerja melayu sendiri

Selalunya mcam tu la. Non Isle pon kenakan orng Isle. Orng Isle bertekak bergaduh bg keling kaya. Gaduh sesama sndiri psal tutup ghambot.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 09:05 AM From the mobile phone | Show all posts
clarizsa replied at 18-5-2020 12:26 AM
Masih ada kerja kan
Masih dapat gaji kannn


Kalau selalu ada bonus raya, patut skrng lg ada sbab biznes mendadak naik dn penjimatan minyak yakmat. Bukan dia merungut xtentu pasal.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 09:16 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 18-5-2020 01:28 AM
Poslaju tak bayar bonus.. Mmg aku suruh seller aku beli barang guna courier lain.. Maybe aku order x ...

Uols iols marah sama sopi kerna 16hb tiba kos shipping semua jd mahal.
Asik terkena jaa iols ni, nyesal pun ada sbb tak check out last mlm 15hb tu tup2 esoknya nak check out tgk kos shipping RM22-34 gilaa kau.
Dapat diskaun pun RM5.20 je so just tolak rm5.20 je tetap mahal gak nk bayo.
Dahla suka wat sale hanya time gomen gaji.
Tak jadi iols nak beli lepas tgk shipping mahal.
Rasanya kalau dah lepas sale hari gomen gaji pun kos shipping selalunya dlm rm3.80 ja walopun dh tak free dah.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 18-5-2020 09:16 AM
Uols iols marah sama sopi kerna 16hb tiba kos shipping semua jd mahal.
Asik terkena jaa iols ni, ...

Rm22 kos shipping? Shopee mmg gila... Huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 09:19 AM | Show all posts
Edited by tripleid at 18-5-2020 10:42 AM

sbb tu la org x persoal pun bonus 500 yg gomen bagi staff kjaan tu akan jana ekonomi..yg org dok persoalnya knp zaman2 susah gini staff gomen yg gaji jalan x terjejas apa2 tu je gomen bagi bonus bagai.gred  50 above yg gaji dah ribu riban pun dapat?apoo??sedangkan golongan berpendapatan rendah mcm ni diabaikan..better kalo peruntukan utk gred 40 keatas tu disalur kpd yg berpendapatan rendah mcm pekerja kilang,posmen,makcik jual nasi lemak dll..

bonus yg staff gomen dapat tu bkanya semua dibelanjakan pun..meols pn keje gomen,gaji bulan lepas pun blom abis lagi..so sah2 la bonus 500 tu masuk asb jah.bukanya buat belanja raya pn time2 covid nih
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 09:25 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 18-5-2020 09:17 AM
Rm22 kos shipping? Shopee mmg gila... Huhuhu

Obersi uolss tp iols selalu ja beli ngn seller tu sblm ni biasa mmg dapat free la kos shipping lepas tolak guna kupon rm19 tu kan.
Tp ni mahal sgt kos nya sedih iols, ke sbb brg tu berat tahla.
Dahla iols dpt kupon rm10 dr selller tu tp cam sesia gak sbb kos shipping mahal.

Hati ni dhla sakit bila bg rate elok2 kat seller pun jarang dapat coin.
Kalau kat fb tu selalu je seller merempan kalau dapat rate rendah siap nk ban buyer sbb nnt depa kena denda ngn sopi kalau dapat rate rendah.
Bila kita rate 5 star siap gigih amik gambo brg takde pun dapat coin. Berlalu begitu jaaa.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 09:28 AM From the mobile phone | Show all posts
binipopeye replied at 18-5-2020 08:29 AM
mungkin syed mohktar dh lama neglect pos malaysia.... yg bermaharaja lela si kroni2 dlm top manage ...

Ye ke. Setannya. Tapi takkan owner tu tak ambil tahu langsung. Melampau la sampai sekarang ni, poslaju tengah banyak parcels tak mampu bagi bonus.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
binipopeye replied at 18-5-2020 08:52 AM
bukan rehat tp terduduk ... cer baca berita selain mengharap news kt forum jer... akak yg share gm ...

Haah lagi satu ade posmen pun dah tulis luahan hati kat fb mintak rakyat malaysia tolong bersuara bagi pihak dorang.
Adik ipar iols kije kurier pos laju ni gak emm takde bonus la beliau tahun ni nampaknya.
Dia ikutkan tak nak kije tu sbb risiko kan kije atas jln raya ni tp takde pilihan lepas benti kije tempat lama nk cari kije lain susah nk dapat last kije jela pos laju tu.
Tp tula gaji dah sikit, bonus pun tade adoi..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 09:30 AM From the mobile phone | Show all posts
GigaMom replied at 18-5-2020 08:45 AM
Sukati je nak kata abg posmen tmenung xd bonus
Ntah2 x rehat letih atau snap mana2 posmen motor ros ...

Gelojoh menghencap tapi membaca tak habis.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 18-5-2020 09:25 AM
Obersi uolss tp iols selalu ja beli ngn seller tu sblm ni biasa mmg dapat free la kos shipping lep ...

Shopee kedekut coin dah skrg. Beli barang apa? Melampau la harga shipping.. Biasanya dari china ke sini x sampai rm10 pun kos shipping
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 09:34 AM | Show all posts
tripleid replied at 18-5-2020 09:19 AM
sbb tu la org x persoal pun bonus 500 yg gomen bagi staff kjaan tu akan jana ekonomi..yg org dok per ...

Ni sorang lg pekeja gomen yg tak sedar diri lg psl rezeki masing2 Allah dah set siap2.

Kalau hg rasa bonus & gaji yg hg terima tu tak habis lagi, pass la kat org lain.
Takpun BERHENTI dari keja gomen dan bagi kat orang lain yang nak keja gomen DAN nak spend duit bonus tu demi kelangsungan ekonomi tempatan.


Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 09:39 AM | Show all posts
Rasa kos operasi tinggi ni, gaji top management aje msti puluh ribu. 1 gaji top man, boleh byr 30 gaji posmen.

Semoga bertabah abg2 posmen..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 09:45 AM | Show all posts
salahkan atuk la pasal ape dulu dia pegi swastakan pos malaysia.  usa pun ade gak USPS walaupun bersaing hebat ngan amazon
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 09:46 AM | Show all posts
aku pun heran gak ngape dulu atuk swastakan department yg bleh buat duit mcm lembaga letrik negara ,   jbtan perkhidmatan pos, pdhal ni aku rasa antara department yg boleh sumbang duit pd kerajaan kot.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list