Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
7698
View
225
Reply

[#77 BAJU PELIK] LEEYANA RAHMAN: Penjelasan Pembatalan Order Last Minit

[Copy link]

Author: KIM.K       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-5-2020 09:41 PM | Show all posts |Read mode
Edited by KIM.K at 20-5-2020 11:50 PM

Harini ada nampak yana founder Leeyana Rahman buat penjelasan tentang sebahagian customer yang tak terima baju raya di pagi aidilfitri. Katanya production sangkut di North Korea akibat lockdown dan supplier oversea beri jaminan kargo jalan lepas lockdown ditamatkan serta dalam proses refund duit customer

LR ni antara butik yang iols suka tapi penjelasan founder dia macam sesuatu sikit. Betul ke time lockdown ni supplier minta 100% payment which is CASH TRANSACTION hampir RM700k (20%) bagi kos LR dan LR as buyer sanggup bayar

Ketika kita buka preorder untuk baju, boleh ke dari segi undang-undang kita mengaku barang readystock kat gudang KL padahal kita kumpul minimum order kilang nak ribu2 pieces. Bukan tuduh LR buat gitu, just tanya

Maaf takreti sorting screenshots ni. Rujuk penjelasan bernombor 2/10-10/10




IMG_20200518_214538_710.jpg
IMG_20200519_083449_562.jpg
IMG_20200519_083302_017.jpg
IMG_20200519_082754_891.jpg
IMG_20200519_083616_299.jpg
IMG_20200519_090105_560.jpg
IMG_20200519_083659_718.jpg
IMG_20200519_084008_698.jpg
IMG_20200519_084029_714.jpg
IMG_20200519_084055_321.jpg
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 19-5-2020 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts

KES SETADI

Edited by KIM.K at 19-5-2020 01:00 PM

Slide 2/10:
LR dah settle 100% payment kat supplier oversea on MEI 2020 (dekat RM3.5 juta). Agak lambat kilang siapkan baju. Ceritanya ada 20 design yang tak siap (Batch 4) means hampir 1/3 daripada unjuran sales dia gone. Kena refund

Slide 3/10:
29 APRIL 2020: LR belum habis bayar lagi kat supplier time ni. Baru 80% suruh kilang buat kerja. Supplier dia suruh bankin 20% lagi sebelum nak loading barang naik kapal terbang kargo. Kiranya baju Batch 4 dah siap, dah packing pun tinggal nak naik lori hantar perlabuhan

30 APRIL 2020: LR pun bayar baki 20% (RM711k). Total cost kira-kira RM3.6 juta TUNAI baju raya hantar Port Klang

1 MEI 2020: Dia tanya balik supplier dah hantar belum. Tetiba supplier kata sori, barang sangkut kat North Korea. Baju you tak siap lagi, pasal kita duk pasang beading jahit tangan kat sana (lebih dari sebulan lalu sebab NK dah lama lockdown)
So baju belum siap dah pasti duk menyulam di North Korea sebelum lockdown lagi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 10:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 19-5-2020 12:32 PM

Slide 4/10:
LR takdapat bagi kesahihan maklumat 1 Mei 2020. Takda screenshot, packing list yang beliau boleh tunjuk untuk backup. Jadi LR refund duit customer Batch 4 sejak khamis lalu 14 MEI 2020

Kalau ETA 14 hari dan barang naik 1 Mei tempohari, sepatutnya LR terima kargo minggu lepas 14 MEI 2020. Pekerja gudang akan loading, sorting dan pos dalam masa 1-2 minggu. Customer akan dapat baju lepas raya sebab courier agency jem banyak order

Slide 5/10:
Online sales team LR bertambah 2 kali ganda waktu PKP (2 bulan). Maknanya dia serap 3 orang pekerja butik duk e-commerce department. Time PKP ni kerja diorg main fon, laptop, cek order lazada

Sales LR biasanya 93% walk-in ke butik, bulk order, kontrak etc berbanding dapat 7% je dari e-commerce (PS dropshipping, socmed, website dan shopee etc)
Tapi during covid jadi terbalik, 80% sales dari e-commerce dan 20% butik. Bulk order dia settle online (customer conversion tinggi)

Bilangan pekerja di gudang maybe masih sama sebab dia tak sebut. So sales volume macam tahun-tahun lalu. Kalau dia sebut warehouse macam tongkang pecah..yess betul volume berlipat ganda tahun ni

Biasanya sorang e-commerce sales staf yang berpengalaman boleh buat RM100k sales sebulan untuk syarikat. Lima orang, setengah juta sales

Statement yana tentang refund tu 100% betul. Refund takdapat buat cepat-cepat. Kena semak 2-3 kali. Nak contact customer lagi. Kalau record keeping tak bagus, time ni susah. Account dep. yang akan buat dan wajib bisnes macam LR ada acc. dep
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 19-5-2020 12:34 PM

Slide 6/10:
Diorg suruh isi borang refund mungkin sebab record keeping diorg teruk. Dia taktahu siapa nak refund. Sebabtu ada orang belum dapat duit balik

Kalau isi borang tu, kepilkan sekali bukti pembelian/screenshot. Tarikh, masa, jumlah tu penting sebab diorang nak double triple check

Bila volume order individual terlalu banyak, kadang diorang tak tersemak pun dalam akaun sama ada payment tu betul2 clear. Wajib semak bukti pembelian dalam akaun bank syarikat, untuk pastikan sahih dah bayar

Mungkin orang yang bertanggung jawab handle akaun syarikat dont bother to check. Main pos je. Takda akauntan syarikat sebabtu takda rekod each payment dah clear ke belom
Bila nak refund menggagau cari

Diorang bukan makan duit haram, cuma mungkin duit subahah. Pasal dia mungkin ada buat money laundering situ. Bisnes apparel ni ada due date macam assignment. Due date diorg raya, cny, festivals. Kalau tak sampai memang sensitif dan makan makian berbakul-bakul
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 19-5-2020 12:51 PM

Slide 7/10:
Penjelasan ni macam sesuatu sikit. Kalau LR takpernah amik deposit dari PS, kenapa PS amik deposit dari customer masa prebook
PS biasa suruh dump deposit RM50 kalau nak book sesuatu desain ngan saiz. Kalau benda readystock kat gudang..kita bayar deposit ke? Tak. Kita just order di website 3 hari sampai. Bukan tunggu 2 minggu kena booking senarai preorder

Prebooking ni biasanya syarikat takde modal dan barang lagi. Nak borong kat kilang mesti ambil minimum order ribu2 unit. Peniaga takda duit nak bayar jadi collect deposit seperti yang kilang minta. Material, bahan mentah mungkin dah ready cuma belum jahit

Slide 8/10:
Mengikut penjelasan yana, kilang dah siapkan baju sebelum diorang buka order. Dah ada stock tapi belum ready nak pos..pasal barang belum berlayar. Duit deposit tu untuk book baju yang siap nilah. Sampai je diorg pos

Jadi sales order LR ni keep coming, diorg buat ikut batch..batch 1, batch 2, batch 3 dan 4. Yang sangkut last batch mungkin pasal terlambat
Biasanya profit batch 1 kita pusing utk batch 2 dan seterusnya. Purata kos satu batch ialah RM0.9 juta LR bayar kilang. Peratus diorang buat untung taktahu. Kalau apparel biasa 30% maka diorg buat profit dekat RM1 juta

Mungkinkah kos satu baju ialah RM50 jadi tiap2 batch tu LR dah langsai cash kat kilang. Untung bersih bila customer bankin full payment
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 19-5-2020 12:54 PM

Slide 9/10:
Masa peak hour memang biasa gudang baju kerja 15 jam. Dah menggelupur nak pos masa ni. Anyway OT berapa jam?

Personal shopper ni dropshipping. Sape jadi agen masa ni memang hazab nak hadap customer

Hebat diorang buat profit sejuta dengan zero marketing. Takyah masuk sok kabar, iklan socmed. Takde interview pun macam Lil  Pump, main kuasa viral je. Semata-mata  jual muka founder anak beranak, dropshipping (personal shoppers) pastu kempen di ig/website sendiri

Slide 10/10:
Oo..now baru aku paham kenapa LR shooting atas pokok patahkan ranting milik Datuk Bandar. ZERO MARKETING
Diorang nak push viral factor dengan amik risiko sikit buat benda luar jangkaan. Confirm viral

Maka penutup bagi sales diorang bulan ramadhan ni dia ALL OUT

Sedikit teguran bagi LR, tak boleh isyatihar kat socmed pekerja anda bekerja melebihi had yang dibenarkan dalam Akta Kerja 1955. Statement 'pagi ke pagi' tu bahaya

Fyi, masyuk jugalah komisyen 5 orang sales team tu. Biasa komisyen dalam 2-3%. Kalau sales LR RM10 juta, 2% ialah RM200k bahagi 5 orang, RM40k sorang. Sebab bonus raya bagus, staf sanggup stay pagi ke pagi
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Fishy..teringat kes Elle Zada beberapa tahun yg lepas
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Booo LR!!!
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Saban tahun ada kes yang sama tapi ummah melayu masih x serik2 nak pre-order baju raya dengan online seller macam ni
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Mahai sgt.. Ai mampu tengok katalog jah..
Lagi pun set2 saiz kerengga ja lawo design LR ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2020 10:04 PM | Show all posts
Covid19 replied at 18-5-2020 09:47 PM
Fishy..teringat kes Elle Zada beberapa tahun yg lepas

Samtilla baju tak siap tu. Customer berkampung kat butik
Iols pernah keje butik belakang tabir. Butik kalau baju sangkut time raya, cny ke memang jadi makian customer. Kadang sangkut kat courier lembap
Butik international untung, no refund lambat pun customer kena telan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2020 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
cari3lah replied at 18-5-2020 09:54 PM
Booo LR!!!

Habis LR klau terpalit kes ni
Sensitip kot raya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2020 10:16 PM From the mobile phone | Show all posts
LoveSungmin replied at 18-5-2020 10:02 PM
Saban tahun ada kes yang sama tapi ummah melayu masih x serik2 nak pre-order baju raya dengan online ...

Tiap2 tahun mesti ada seller minta maaf barang tak sampai
Sib baik barang iols chemicals boleh bust promo raya tapi pos raya minggu ke-2. Selamat dari kes pampasan kerosakan. Customer pun tak anxious tunggu


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2020 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
iminidin replied at 18-5-2020 10:04 PM
Mahai sgt.. Ai mampu tengok katalog jah..
Lagi pun set2 saiz kerengga ja lawo design LR ni..
:lov ...

Ya kerengga macam founder lawa la
Mai kat badan kita dia highlight berkilat tang lemak pinggang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2020 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau meniaga takda barang readystock tapi kutip cash ribu2 pieces ni semua orang boleh buat butik. Cukup MO tempah kilang tapi risikonya kalau operation down memang takda barang
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 10:31 PM From the mobile phone | Show all posts
production dr North Korea???
to be real, NK???? u mean kim jong un si gomok komunis tu??????
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 18-5-2020 10:21 PM
Ya kerengga macam founder lawa la
Mai kat badan kita dia highlight berkilat tang lemak pinggang

Ghehehehe iols tergelak part ni Kim. Pastu tengok perut sendiri huhu
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 10:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Production dkt NK. Hmmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa yang dia tempah sampai north korea.nun?
Sulaman ka?
Awat? North korea tu..
Biaq btoi?
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Order baju kalis nuklear ke sis sampai ke NK.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2020 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 18-5-2020 11:10 PM
cmf_premierleag replied at 18-5-2020 10:31 PM
production dr North Korea???
to be real, NK???? u mean kim jong un si gomok komunis tu??????


Iye sis..dia kata supplier dia hantar ke NK kim joong un buat beading stuck situ sebab lockdown. Most likely supplier LR china la sebab dekat NK. Ramai NK defectors tu seludup ke china sebab jarak dekat

NK mmg lockdown tapi betul ke barang dia pegi NK. China tu bukan ke semurah2 labour, lagi nak pegi NK

iols rasa baju yg terkandas tu low demands tak cukup min.order. Yang high demands awal2 dia dah tempah supplier sbb cukup MO. Bila lambat sangat order, kilang tengah high volume pastu order dia kena Q, takdapat hantar sebelum raya

Most probably time covid ni dia buat sendiri tak hantar mana2. Pasal 1.5 bulan pkp kapal takleh jalan






Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
syadq replied at 18-5-2020 10:53 PM
Order baju kalis nuklear ke sis sampai ke NK.

barangkali juga
maybe LR ingin ketengahkan ada unsur2  Uranium,plotinum,sinaran atom gamma dlm rekaan fashiun terkini di musim covid syawal ini
baju ini semestinya kebal persis keter kebal NK dr serangan kutukan makcik2 bawang yg slalu menghencap andertu bila nak kawen bila nak kawen dan pasangan yg dh lama kawen tapi masih belum ada anak
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 18-5-2020 11:08 PM
Iye sis..dia kata supplier dia hantar ke NK kim joong un buat beading stuck situ sebab lockdown. ...

lojik gak.sbb mmg NK border dgn china.
tapi takkan dia tak fikir psl risk management if supplier dia ada bau2 kentut sama NK sana
mesti la production halt ms musim2 cobid ni kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2020 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
nefnefnef replied at 18-5-2020 10:35 PM
Ghehehehe iols tergelak part ni Kim. Pastu tengok perut sendiri huhu

mana taknya brocade tu keredot kat lemak terbonjol tu nampaklah ketara bahagian tu hehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2020 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 18-5-2020 10:46 PM
Apa yang dia tempah sampai north korea.nun?
Sulaman ka?
Awat? North korea tu..

Hehe dia kata sulaman
Supplier china outsource ke kilang NK. Possible ke NK yang buat sulaman EL ARE
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list