Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
10819
View
238
Reply

[#77 BAJU PELIK] LEEYANA RAHMAN: Penjelasan Pembatalan Order Last Minit

[Copy link]

Author: KIM.K    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 19-5-2020 09:59 AM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 18-5-2020 10:31 PM
production dr North Korea???
to be real, NK???? u mean kim jong un si gomok komunis tu??????

patutlah baju tak siap..ke NK perginya
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 19-5-2020 10:04 AM | Show all posts
Banyak sebut nama Allah ni sesuatu sangat
Main2 lah nama Allah
Dah tahu tengah pandemic, pergi open order
Kilang pulak dekat tempat yang terjejas teruk
Sape yang silap sekarang ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 10:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 19-5-2020 12:32 PM

Slide 4/10:
LR takdapat bagi kesahihan maklumat 1 Mei 2020. Takda screenshot, packing list yang beliau boleh tunjuk untuk backup. Jadi LR refund duit customer Batch 4 sejak khamis lalu 14 MEI 2020

Kalau ETA 14 hari dan barang naik 1 Mei tempohari, sepatutnya LR terima kargo minggu lepas 14 MEI 2020. Pekerja gudang akan loading, sorting dan pos dalam masa 1-2 minggu. Customer akan dapat baju lepas raya sebab courier agency jem banyak order

Slide 5/10:
Online sales team LR bertambah 2 kali ganda waktu PKP (2 bulan). Maknanya dia serap 3 orang pekerja butik duk e-commerce department. Time PKP ni kerja diorg main fon, laptop, cek order lazada

Sales LR biasanya 93% walk-in ke butik, bulk order, kontrak etc berbanding dapat 7% je dari e-commerce (PS dropshipping, socmed, website dan shopee etc)
Tapi during covid jadi terbalik, 80% sales dari e-commerce dan 20% butik. Bulk order dia settle online (customer conversion tinggi)

Bilangan pekerja di gudang maybe masih sama sebab dia tak sebut. So sales volume macam tahun-tahun lalu. Kalau dia sebut warehouse macam tongkang pecah..yess betul volume berlipat ganda tahun ni

Biasanya sorang e-commerce sales staf yang berpengalaman boleh buat RM100k sales sebulan untuk syarikat. Lima orang, setengah juta sales

Statement yana tentang refund tu 100% betul. Refund takdapat buat cepat-cepat. Kena semak 2-3 kali. Nak contact customer lagi. Kalau record keeping tak bagus, time ni susah. Account dep. yang akan buat dan wajib bisnes macam LR ada acc. dep
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 10:36 AM | Show all posts
wow.. sampai 60 design tu.. hehehehe.. tamak haloba..  dah la exclusively made in NK.. tudia...  kalau dah bayar supplier since october, at least supplier kena siapkan few designs bagi lengkap dulu.. covid start on dec-january, time tu LR should think of contingency plan dah.. maybe reduce design or minta depa siapkan mana yang dah jalan, ship dulu yang tu..and sell yang tu ja.. design lain simpan raya tahun depan.. bukan ikut trend sgt pun design dia.. biasa ja. that is why, as entrepreneur kena aware dgn isu2 begini... jgn sibuk nk tayang kereta ja,,
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 19-5-2020 12:34 PM

Slide 6/10:
Diorg suruh isi borang refund mungkin sebab record keeping diorg teruk. Dia taktahu siapa nak refund. Sebabtu ada orang belum dapat duit balik

Kalau isi borang tu, kepilkan sekali bukti pembelian/screenshot. Tarikh, masa, jumlah tu penting sebab diorang nak double triple check

Bila volume order individual terlalu banyak, kadang diorang tak tersemak pun dalam akaun sama ada payment tu betul2 clear. Wajib semak bukti pembelian dalam akaun bank syarikat, untuk pastikan sahih dah bayar

Mungkin orang yang bertanggung jawab handle akaun syarikat dont bother to check. Main pos je. Takda akauntan syarikat sebabtu takda rekod each payment dah clear ke belom
Bila nak refund menggagau cari

Diorang bukan makan duit haram, cuma mungkin duit subahah. Pasal dia mungkin ada buat money laundering situ. Bisnes apparel ni ada due date macam assignment. Due date diorg raya, cny, festivals. Kalau tak sampai memang sensitif dan makan makian berbakul-bakul
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 10:44 AM | Show all posts
Tak dapat baju di pagi raya? Ini cerita tahun bila ni? Kalau cerita tahun ni, dah lepas ke raya? Aku tertido ke, bangun2 dah habis raya ke ni?
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 10:46 AM | Show all posts
bukanke setiap tahun mmg ade prob LR ni.......... sape suruh order......... nasib la......
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada sehelai je baju dari LR.. cantik2 design dia.. tapi mampu sehelai je nak merasa..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 19-5-2020 12:51 PM

Slide 7/10:
Penjelasan ni macam sesuatu sikit. Kalau LR takpernah amik deposit dari PS, kenapa PS amik deposit dari customer masa prebook
PS biasa suruh dump deposit RM50 kalau nak book sesuatu desain ngan saiz. Kalau benda readystock kat gudang..kita bayar deposit ke? Tak. Kita just order di website 3 hari sampai. Bukan tunggu 2 minggu kena booking senarai preorder

Prebooking ni biasanya syarikat takde modal dan barang lagi. Nak borong kat kilang mesti ambil minimum order ribu2 unit. Peniaga takda duit nak bayar jadi collect deposit seperti yang kilang minta. Material, bahan mentah mungkin dah ready cuma belum jahit

Slide 8/10:
Mengikut penjelasan yana, kilang dah siapkan baju sebelum diorang buka order. Dah ada stock tapi belum ready nak pos..pasal barang belum berlayar. Duit deposit tu untuk book baju yang siap nilah. Sampai je diorg pos

Jadi sales order LR ni keep coming, diorg buat ikut batch..batch 1, batch 2, batch 3 dan 4. Yang sangkut last batch mungkin pasal terlambat
Biasanya profit batch 1 kita pusing utk batch 2 dan seterusnya. Purata kos satu batch ialah RM0.9 juta LR bayar kilang. Peratus diorang buat untung taktahu. Kalau apparel biasa 30% maka diorg buat profit dekat RM1 juta

Mungkinkah kos satu baju ialah RM50 jadi tiap2 batch tu LR dah langsai cash kat kilang. Untung bersih bila customer bankin full payment
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 18-5-2020 10:31 PM
production dr North Korea???
to be real, NK???? u mean kim jong un si gomok komunis tu??????

haah.. meols pn repeat baca.. North Korea????
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 11:03 AM | Show all posts
production sangkut di North Korea?? biar betikkk

hebat tul boleh deal ngan NK. mengalahkan govt. hahahahhaa
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 11:04 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 18-5-2020 11:13 PM
barangkali juga
maybe LR ingin ketengahkan ada unsur2  Uranium,plotinum,sinaran atom gamma  ...

kah kah kah.. ngekek meolls... mungkin kalo tahap stress, ada butang leh pecut  g atas cam roket kot
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 19-5-2020 12:54 PM

Slide 9/10:
Masa peak hour memang biasa gudang baju kerja 15 jam. Dah menggelupur nak pos masa ni. Anyway OT berapa jam?

Personal shopper ni dropshipping. Sape jadi agen masa ni memang hazab nak hadap customer

Hebat diorang buat profit sejuta dengan zero marketing. Takyah masuk sok kabar, iklan socmed. Takde interview pun macam Lil  Pump, main kuasa viral je. Semata-mata  jual muka founder anak beranak, dropshipping (personal shoppers) pastu kempen di ig/website sendiri

Slide 10/10:
Oo..now baru aku paham kenapa LR shooting atas pokok patahkan ranting milik Datuk Bandar. ZERO MARKETING
Diorang nak push viral factor dengan amik risiko sikit buat benda luar jangkaan. Confirm viral

Maka penutup bagi sales diorang bulan ramadhan ni dia ALL OUT

Sedikit teguran bagi LR, tak boleh isyatihar kat socmed pekerja anda bekerja melebihi had yang dibenarkan dalam Akta Kerja 1955. Statement 'pagi ke pagi' tu bahaya

Fyi, masyuk jugalah komisyen 5 orang sales team tu. Biasa komisyen dalam 2-3%. Kalau sales LR RM10 juta, 2% ialah RM200k bahagi 5 orang, RM40k sorang. Sebab bonus raya bagus, staf sanggup stay pagi ke pagi
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 11:23 AM | Show all posts
time2 covid nie betterla limitkan sales channel. lagi bagus guna lazada / shopee yg sah2 refund process semua senang. takyah tamak sgt semua cara nak balun nk increase sales pastu takleh manage.

dah ada precedented case. tapi berulang lagi sampai 4thn berturut lak tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Lavender85 replied at 19-5-2020 10:48 AM
Ada sehelai je baju dari LR.. cantik2 design dia.. tapi mampu sehelai je nak merasa..

Samalah. Bukannya berkenan semua
Iols beli avrielle in champange tahun lepas
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 18-5-2020 11:08 PM
Iye sis..dia kata supplier dia hantar ke NK kim joong un buat beading stuck situ sebab lockdown. ...

Tapi kan adal kalau kita order brg dr shoppee china okay je smpai ea.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 11:47 AM | Show all posts
Edited by Boomibulat at 19-5-2020 11:48 AM

Huduhnya baju..

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
diiyanazakaria replied at 19-5-2020 03:41 AM
Kilang buat..sbb a few years ago diorg ade isu dgn asyallie sbb diorg ckp asyallie tiru design dio ...

Kan. Mcm xlogik boleh reka design more than 40.hebat dr designer2 yg mmg ngetop ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 19-5-2020 10:44 AM
Slide 6/10:
Diorg suruh isi borang refund mungkin sebab record keeping diorg teruk. Dia taktahu sia ...

Pelik22. Sebessr2 company. Jd lah mcm zalora weyh semua by system. Mintk refund paling lmbt semgu .cept 2 3 hri dh dpt dah lah tgh2 mlm pon reply je email ils
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Cpt nya uols berpaling tadah. Yg uols tempah dah dpt belum?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list