Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3281
View
178
Reply

[Pelbagai] Persiapan Raya Tahun Ni

[Copy link]

Author: Xim       Show all posts   Read mode

Post time 19-5-2020 08:25 AM From the mobile phone | Show all posts
zaza201516 replied at 19-5-2020 07:29 AM
Tengah test2 nak buat ketupat daun palas untuk raya nanti. Tapi kenapa ek melekat2 pulut tu kat sa ...

Antara penyebab.

1. Pulut masa masak ayaq banyk
2. Santan kurang.
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 19-5-2020 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
matchstick replied at 18-5-2020 11:54 PM
Takde persediaan..Raya sorang2 dkt rumah di kl ni. Baju Raya ada kt kampung sbb tempah kt kampung. t ...

Merempan sajork.. Kurang2 kurang kesedihan tu
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

tahun lepas kita org tk beli kuih raya.  buat kuih raya lagi takla, mmg tak pandai n tk berusaha utk memandaikan diri.  pagi raya mkn nasi empit, rendang, kuah kacang, kuah lodeh yg dimsk sendiri.  bg kt jiran, pastu basuh periuk sbb habis licin.  baju raya baru semua.  brg rumah adalah tukar itu ini sikit -  eg:  throw cushions tu bertukarlah covernya, new indoor live plants n new fake plants.  

tahun ni beli kuih raya mcm nk jamu setaman.  jd byk membeli sbb nk support rakan2 yg berniaga.  anak akak pun ada jual kuih raya sebagai projek utk satu subjek ni kat U.  tu lagila kena support utk naikkan sales.  raya tahun ni semua anak2 ada kat rumah, jd takde masalah kuih tak habis, insya allah.  sedap2 pulak tu, berbaloi la beli.  to date, kuih2 raya dah habis 7-8 balang.  sejak ramadhan, dah reorder 2 kali.  pagi raya suami suruh buat kuzi tp tak taula mcm mana.  rempah cukup2 utk sekoq ayam je ni.  so kena ada back up plan la.  besar kemungkinan masak menu tambahan yg simple sbb jiran2 mesti nak tukar2 lauk mcm biasa.  as for baju n brg2 rumah, recycle je la, no hal pun.  nafsu nk beli baru tu ada, tp akak buat keputusan utk beli brg maintenance rumah je la spt window handles, wall paint, toilet seats....  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 09:56 AM | Show all posts
kuih raya dah order awal, nak cancel kesian pula kat seller. menung kejap la tgk kuih raya bnyk2 tu.. baju raya plan beli utk anak je..tapi eh terbeli sekali utk diri sendiri LOL!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Kuih raya hari tu dpt sebotol org sedekah . Alhamdulillah.. ingatkan xde budget nk order kuih bagai.. tapi alhamdulillah jugak dpt la beli sikit kat jusco baru2 ni.. harga okla. Baju raya kebetulan ada sale dari satu butik ni hujung tahun lepas harga dlm rm50+ je.. so pakai jela apa yg ada.. syukur. Ayam pulak baru2 ni penduduk sini ada sorg hamba Allah sediakan kuota 100 rumah utk bagi 2 ekor ayam.. nama dh ada org senaraikan awal2 so masih dlm kuota.. ada beberpa org xde rezeki sebab terlepas kuota. Alhamdulillah lagi, rezeki x disangka2 Allah kasi. Raya ni raya ke rumah mak ayah jela.. jalan kaki beberapa langkah.
Semoga semua urusan dipermudahkan.. xpela fikir positif biasa raya byk jiran xde balik kampung.. Raya kali ni manfaatkan bersilaturrahim dgn jiran2.. yg x pernah kenal dgn jiran waktu nila rebut peluang ok.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
I banyak beli kuih Raya sbb nak tolong peniaga kecil-kecilan... hujung2 Ramadhan ni Makin ramai peniaga kecil yg buka gerai makanan...kesian pula rasa kalau xbeli...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
1st time beraya diperantauan jauh dr family. Aku akan masak jgk la sikit2 nasi himpit, kuah kacang, rendang daging n fav aku cheesekut bg meraikan kemenangan kita melalui Ramadhan di musim covid ini. Rasanya, raya 2020 ini dalam sejarah. Duduk rumah je sambil layan netflix kot. Biskut raya memang xde. Maybe aku akan beli 2,3 jenis biskut raya letak kat pantry office utk officemate yg x meraikan. Biasa aku belanja satay, masak rendang etc utk diorg. This time tak gigih kot.

Harap kita semua happy meraikan aidilfitri di tahun 2020 covid ini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Bihungoreng at 19-5-2020 01:29 PM

Persiapan taun ni kemas rumah luarbiasa sikit sebab beraya di rumah sendiri walhal takde tetamu pon nak datang.. pastu malam raya nak masak2 untuk juadah raya.. itu jelah kot..

Baju raya pakai yang lama2 tapi nampak baru.. sebab aritu rancang nak beli sekali pkp terus ditundaa sampai skang hahaha takpelah biar bersederhana janji sambut

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak dak Persiapan pun, Raya rumah tertutup. Bua biskut Dan kek sendiri ja, tak beli penangan Covid. Haha SEP suit ai tau
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak I before pkp lagi dah hantar baju dkt tailor. Sampai I sekali kena paksa sekali. Semangat sangat nak raya. Last2 tahun ni kena raya dkt rumah . Nak buat biskut tapi oven rosak, so kita beli lah 2-3 jenis kuih. Hari ni dah siap gubah bunga. Esok atau lusa nk tukar langsir pulak. Bagi ada mood raya sikit. Tahun ni kita sambut secara sederhana dgn family.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Order lemang dan rendang, lepas tu kuih bangkit, dodol dan rempeyek. Baju takdak. Kita makan jek #priorities

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Raya pkp tahun ni:
1. Satu famili recycle baju raya tahun lepas
2. Buat moist chocolate cake, chocolate chip & cornflakes cookies
3. Standby serunding kampung laut mkn dgn nasi impit
4. Plan nk beli lemang
5. Masak aglio olio
6. Sambung tgk netflix
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 19-5-2020 01:59 AM
Hahahaha....   kesitu pulak sis... Jangan risao nyahh....mak akan keluarkan sisi pondan mak m ...

Kalau pakcik dah insist..tak kuat juga nak menolaknye erm. Saya dah bersedia untuk bertemu tasty daddies, pakcik

Lepas raya ni bagi iols prepare sikit exercise balik kasi define sikit tulang bahu, asah gigi taring ngan kuku, koyak sikit kain, nak synthesis arsenic powder sikit kat lab..then we are good to tango ;)


Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Seperti raya2 yg lepas. Mmg raya kat rumah je. Kat greater KL. Baju raya grab apa yg ada je. Tak kisah pun in trend ke tak. Biasa lps2 raya baru beli baju raya. Meols pernah beli baju raya design dua tahun lps pun org puji merelip2. Bab balik kampung biasa 2-3 hari lps raya. Bagi peluang dekat pak sedara and mak sedara beraya anak beranak. Org akan ckp ralat lah tak jumpa sepupu. Tak raya pun boleh jumpa kan catchup session dgn sepupu. Meols balik kampung mmg nak jumpa mak and pak sedara. Bawa mak Abah jumpa adik beradik dan sepupu diorg. Meols mmg suka jumpa org tua. Borak dgn org tua. Tahun ni be safe. Meols tolong dari jauh je.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 03:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Seumur hidup ni first time beraya tak balik kampung
Dari kecik sampai skrg raya mesti balik kampung

Raya di perantauan la iolz
Plan sebelum raya tu nak masak lauk tradisi famili kami, masak cabai daging
Esok pagi raya baru buat nasi bukhari
Iols plan nak buat satay sendiri ni
Ketupat semua tu order je yg frozen

Baju raya pertama je sedondon 3 beranak
Untuk bergambar raya
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Kuih raya... Ada 5 balang saja.. Rasanya nak beli lagi utk support peniaga kecik
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 05:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedih lak bila baca uolls yg tak dpt beraya ngan family kat lain daerah.
Kat tmpt i tgh circuit breaker. Jd i pun tak dpt jumpa my mum n adik2.
Kuih raya i dah buat 6 macam. Kek lapis prune i dah tempah. Tinggal nk beli kek kukus buah2 dan kuih tart. I buat dah beli kuih2 ni pasal i nk anak2 i rasa kuih raya pasal kitorang tak bole ziarah mana2 pun.
Mlm raya i akan masak ayam masak merah, sambal goreng pengantin dan sambal goreng jawa. Kalau dpt daun ketupat, adalah ketupat. Kalau takde, i rebus jer ketupat adabi.
Pg raya, dah plan nk zoom atau google meet ngan my mak dan family members yg lain.
Baju tak beli tahun ni. Rasa nyesal pun ada. Mgkn nanti i cari online. Kesian jgk anak2 takde baju baru.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahun ni 1st time raya puasa di perantauan selalunya raya haji ja...
Tahun ni juga tak ada baju raya cuma beli tshirt dgn seluar je utk anak... Mak pak pakai je mn yg ada.. Kuih raya dah habis 3 balang...nmpk gayanya kena beli lagi esok lusa ni...
Time raya mcm biasa masak serunding, buat ketupat.. Daun palas tak dak kita balut dgn daun pisang ja la....
Raya pertama ingt nk masak laksa, buat nasi minyak ka daging ka... Tu je la kot dlm perancangan..
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 06:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Memula takmo,last2 buat jugak persiapan,1st time anak berpuasa penuh,eksaited iol...sekian lama berharap tiap kali puasa biarla jatuh pada cuti sekola akhirnya trmakbul hajat huhu

pastu plan nak masak rendang sama2...baju raya lama dah beli sebelum new year lagi,beli biskut raya bagi2 kat rider,duit raya tak tukar pun,bagi apa yang ada je
Langsir tak pernah tukar,cuci n pasang balik je
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 06:46 PM | Show all posts
tahun ni raya as usual..tetap siapkan preparation baju tuk anak.
still ada biskut raya...
lagipun anak2 tahun ni puasa penuh..
masak cam biasa pagi raya..
nasi impit..ayam kicap..rendang daging..kuah lodeh..
ada lah cat rumah skit..yg mana perlu ditukar..tukar lah..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list