Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3218
View
178
Reply

[Pelbagai] Persiapan Raya Tahun Ni

[Copy link]

Author: Xim    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 20-5-2020 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 20-5-2020 05:59 AM
Pakai santan pekatkan? Ayaq jangan banyak.. Sebab kita nak rebus lagi..

I guna santan kotak je, sbb susah itu je paling senang nak cari. Ok ke guna santan kotak?
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 20-5-2020 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
zaza201516 replied at 20-5-2020 11:09 AM
I guna santan kotak je, sbb susah itu je paling senang nak cari. Ok ke guna santan kotak?

Boleh.. Tapi kena lebih sikit.. Kalau guna santan kelapa sawit.. Pun sama.. Guna lebih.. Jadi kurangkan air..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 11:18 AM | Show all posts
Tahun ni takde apa sangat.. yang penting kena ada nasi impit, ketupat palas, lemang, rendang cili api dengan kuih raya Langsir tak tukar pun oh tapi takpe lah sebab baru lagi.. tikar getah dengan karpet baru beli.. tak sempat lah nak cat rumah.. lantak lah, janji ada juadah raya tu dah cukup hehe

p/s: oh ye, lagu raya jugak.. buat teman masa masak rendang nanti
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Xim replied at 19-5-2020 11:37 PM
First time dgr ketupat daun pisang....bdk2 kalau kat rmh hbsla kuih raya....mcm aiols dulu2 la.... ...

Daun palas malas nk beli... Nk masak pulut sikit je tak berbaloi nk beli daun palas sampai 5 kaki... Option lain kita guna daun pisang ala2 lemang gitu hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 11:58 AM | Show all posts
persiapan tahun ni biasa biasa je. baju melayu pun tak beli. Yelah kan solat hari raya takdok dkt masjid and surau. So saya beli baju tshirt biasa je boleh pakai utk g jalan jalan jugak huhu. Baju melayu pakai yang tahun lepas
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 12:02 PM | Show all posts
dewi_rina replied at 20-5-2020 11:18 AM
Tahun ni takde apa sangat.. yang penting kena ada nasi impit, ketupat palas, lemang, rendang cili ap ...

OMG rindunya juadah raya haha harap jiran aku buat makanan semua sedap sedap wkwkwkwk
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 12:04 PM | Show all posts
Missfadh replied at 20-5-2020 08:49 AM
Sepupu iols duduk area dekat2. Sbb tu x raya pun boleh jumpa. Yg jauh je lh tak dpt jumpa. Itu pun ...

bersyukur lah still boleh jumpa family semua en. Ni aku tgk berita semalam ramai org duk nak balik kampung bagai. Tak sayang mak bapak ke diorang ni? mana tahu terbawak balik sekali virus covid19 kan haha
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 12:11 PM | Show all posts
nasalo replied at 20-5-2020 12:02 PM
OMG rindunya juadah raya haha harap jiran aku buat makanan semua sedap sedap wkwkwkwk

raya tu jangan seronok sangat. Social distancing kena jaga jangan duk salam and peluk bagai haha bahaya time time ceni. Kita patut bersyukur kerajaan still kasi ziarah rumah jiran terdekat time first day raya nanti. tu pun dah cukup bagus
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 12:14 PM | Show all posts
nasalo replied at 20-5-2020 12:04 PM
bersyukur lah still boleh jumpa family semua en. Ni aku tgk berita semalam ramai org duk nak balik ...

Skrg ni kita fokus nak putuskan rantaian covid19 ni je... nak balik kampung nanti lah lepas dah settle kes semua baru cun cun. Aku tgk iklan raya from TM ni pun lain mcm tau tak mcm tahun sebelum ni. Semua benda berbeza skrg ni tapi makna dia tetap sama https://youtu.be/xeR997_I1xk
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 02:25 PM | Show all posts
thn ni bj raya i 4 pasang...semuanya dibeli b4 pkp lagi...ade yg dibeli dr thn lps lagi...sbb thn ni ry pertama je beraya tgh duk pk adekah daku akan tukar 4 psg bj pd ry pertama biasa thn2 lps 3/4 hari jugak kiteorg akan p jelajah rmh sdara mara tu yg dh terbiasa beli byk bj ry...

thn ni xberaya dikampung...walaupun kg kiteorg rentas daerah je tp ayah kami buat keputusan ry kt rmh kiteorg je...adik beradik i ok je sbb kiteorg mmg duk menetap didaerah yg sm je sepuluh2 beradik duk tempat sm je...rmh dekat2 plak tu..langsung xberkembang lagi pun dh lama xberaya kt rmh sendiri...dlu2 ms arwah mak ade ry pertama wajib ry kt rmh..ke dua br blk kg...tp mak tiri i lh moncong mulut sedih xdpt beraya dgn adik beradik die...awal2 dh bg tau ry sehari je ry kedua die tutup dapur die nk puasa

tp dh pakat2 dgn kakak2 i ry kedua die tempah laksa pineng...kiteorg akan beraya rmh kakak i plak
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
nasalo replied at 20-5-2020 12:04 PM
bersyukur lah still boleh jumpa family semua en. Ni aku tgk berita semalam ramai org duk nak balik ...

Itu lah pasal. Terpaksa berkorban sikit lah tahun ni.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 07:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Persiapan tahun ni biasa2 sahaja. Dah beli 3 jenis biskut..dahlia, tart nenas dan bangkit cheese. Lemang dah order. Bahan2 nak masak rendang dah beli. Daging dapat pagi sabtu. Nak buat rendang pedas perak.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 11:08 AM | Show all posts
Tahun ni meols beraya bertiga je la dgn mak ayah meols kalau rentas daerah tak dibenarkan.. Harap2 lepas la kakak meols yg sorang tu nak rentas daerah.. yg sorang lagi terpaksa beraya di KL.. Baju raya meols xbeli pun.. Patut la sbelum pkp aritu meols xde mood nak beli baju raya.. Nasib la da 2pasang baju yg xpakai lg.. meols pakai yg tu je..

Kuih raya meols buat buat rempeyek jee.. bahulu dgn dodol meols beli smlm.. Tahun ni buat biasa2 je, makan utk fmily.. rendang ayam dan daging wajib.. daun palas pun dah beli..

Hari ni last meols kerja sbelum cuti raya.. Sebab gilir2 kerja kan.. minggu depan meols kerja ari khamis je..

Ape pun Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2020 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Husna replied at 21-5-2020 11:08 AM
Tahun ni meols beraya bertiga je la dgn mak ayah meols kalau rentas daerah tak dibenarkan.. Harap2 l ...

Nsb baik ade baju yg x pakai lg....x yah ssh nk pegi beli....

Kuih rempeyek dap nyeeee dpt plak ade berketul2 ikan bilis....fuhh sambil lyn tv....

Aiols mggu dpn keje rabu je....rase mcm errr peliknye tgh2 mggu tu plak keje....nsb baik wfh je....

Selamat hari raya Aidilfitri jugak ye Husna....stay safe ok....
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Langsir baru dah siap baju blom cari x sempat InsyaAllah hari ni settle semua barang nak cari so jgn sedih2 ye sabarlah ada rahmat diatas semua yg jadi ni..InsyaAllah sabarkan hati
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 06:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Xim replied at 21-5-2020 12:19 PM
Nsb baik ade baju yg x pakai lg....x yah ssh nk pegi beli....

Kuih rempeyek dap nyeeee dpt plak ...

Sama la meols pun kerja ari khamis je.. Raya tahun ni berbeza mcm sebelum ni..
Semoga cepatlah negara kita pulih dr covid 19.. Meols xseronk kerja sebab xsma jadual dgn bff meols

Selamat hari raya aidilfitri jugak utk tt
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 05:30 PM | Show all posts
Baru siap masak ...daging masak prune .. fav family .. ketupat pun dah siap dah ..

kek buat satu jer tahun ni ... tu pun kek kemestian family FC tiap tahun...

rendang nanti .. letih .. tarik nafas berporum dulu

The best Raya tahun ni untuk orang macam FC yang jarang nak jenjalan ke rumah kengkawan atau sedara mara


tiap tahun jadi tukang jahit ... tukang masak .. tahun ni yeayyy relax skit sebab semua pakat pakai baju lama dan tak banyak masak lauk... yang fav ja mesti ada..



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2020 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 23-5-2020 05:30 PM
Baru siap masak ...daging masak prune .. fav family .. ketupat pun dah siap dah ..

kek buat satu  ...

Hrp2 dah sempat menjamah n masak rendang time2 cmni....hihihi....

Hopefully thn ni fmly FC happy wpun keadaan PKP yg kdg agak mmbosankan dgn pergerakan yg terhad....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2020 05:29 PM From the mobile phone | Show all posts
rainbowrainz replied at 21-5-2020 01:34 PM
Langsir baru dah siap baju blom cari x sempat InsyaAllah hari ni settle semua barang nak cari so jgn ...

Harap2 sempat beli baju raya thn ni wpun dh hari Khamis reply thread ni....maklumlah selalu last min preparation ni ramai sgt2 org...

InsyAllah....sama2 la kt muhasabah diri dgn keadaan raya thn ni....moga ade hikmah disebaliknye...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2020 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Lengkong replied at 21-5-2020 07:03 AM
Persiapan tahun ni biasa2 sahaja. Dah beli 3 jenis biskut..dahlia, tart nenas dan bangkit cheese. Le ...

Terliur bace daging pedas perak....tringt jugak rendang tok....slmt hari raya lengkong....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list