Halooo mi amor .. Aku tak la pandai masak.. Tapi setakat nak bg perut kenyang tu boleh la.. Lagipun lagi bbrp hari saja kita nak sambut raya.. Walaupun kita beraya dlm PKPB tahun ni.. Yg mana angpa boleh turunkan citer kat anak cucu angpa nanti...
Tapi raya tetap raya.. Tak semestinya kena saudara ramai datangkan... Jadi berbalik pada tajuk thread.. Jom kongsi resepi juadah istimewa yg angpa semua akan masa hari raya.
Sat lagi aku boh resepi ketupat daun palas yg biasa aku buat.
SMOD : Sy buka thread kat sini sebab senang sikit.
NOTA : angpa nak sembang OT pun aku tak kisah sebab memang aku suka berOT pun
Aku boh gambar dulu.. Nak join tido berjemaah dgn tom sat.. Hahahaah.
Utk resepi Ketupat Daun Palas
Bahan :
1 kg beras pulut
1/2 kg santan pekat
Air pakai agak2 (biasanya dlm 1 @ 2 cawan saja)
Garam secukup rasa
Daun pandan
Daun palas (1 kg pulut biasanya dlm 5 kaki daun palas)
Cara penyediaan :
1. Basuh pulut bagi bersih dan toskan.
2. Panaskan periuk, masak santan dan sedikit ayaq sampai mendidih dan masukkan pulut, boh garam dan kacau rata dan jangan lupa boh daun pandan utk wangi.
3. Pulut tu kena sentiasa kacau sampai kering santan + ayaq tadi..bila dah separuh masak.. Tutup api..
4. Biarkan sejuk.. Baru boleh balut guna daun palas yg dah siap dibuka dan dicuci.
5. Ikat bagi kemah yg bawah dia.. Guntung lebihan daun palas.
6. Daun palas yg angpa gunting jangan buang.. Tapi jadikan sebagai pelapik ketupat periuk yg angpa nak guna utk rebus ketupat. Masukkan ketupat dan air bagi cover ketupat.. Rebus sampai la bunyi meletup kecik atau ayaq dah habis maksudnya.
Tips arwah tok aku.. Daun palas cari yg panjang kalau yg baru belajar nak buat.. Cuba elakkan beli daun palas yg jenis payung.. Besar atas.. Tirus ke bawah.. Susah nak balut kecuali angpa taraf otai balut sambil tutup mata
Tips kedua arwah tok aku.. Buka daun palas 1-2 hari lebih awal.. Kemudian rendam daun palas yg dah dibuka tadi dlm ayaq bersih. Dan kmdn jemurkan.. Jadi daun palas tu bersih dari sebarang habuk.
Ni gambar daun palas yg dah dibuka.
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
respi karos mudah je
sotong kembang jenis kecik sekilo dipotong dan bersih dan toskan
blend bwg besar dan bwg putih ckup semangkuk besar
cili blend semangkuk jua
bwg besar potong 2 biji
belacan air asam jawa gula garam megi ckup rasa gula nisey 1 keping
cara masak:
tumis bwg smpi pecah minyal masukkan cili kacau hingga pecah minyak , api jgn kuat naa..+belacan +airasam kacau lgi
msukkan sotong tmbh air gula garam perasa biarkan sepruh kering masukkan bwg potong. kacau kejap angkat.
Post time 20-5-2020 01:54 PMFrom the mobile phone|Show all posts
sarah82 replied at 20-5-2020 12:53 PM
Ubat dia nak cari kat mana? Tak pernah masak sotong kering.. Sbb tak konfiden.. Hahaha
ubat rendam tu ada jenis air dan serupa sektul garam besar. cari kt pasar or kedai jual makanan kering seafood. tnya mcmana nk buat kt kedai tu. sambal sotong biasa tk sama dgn yg jenis kering ni.
Post time 20-5-2020 06:25 PMFrom the mobile phone|Show all posts
ala x pandai masak
semua ikut youtube je .. antaranya icookasia, buatorang lapo dgn chenom..
sorry ek.. kita tgk resipi org jela kat sini.. mana sedap kita cuba .. thanks bukak thread kak Sarah
Post time 20-5-2020 06:55 PMFrom the mobile phone|Show all posts
Edited by Lavender85 at 20-5-2020 06:57 PM
sarah82 replied at 20-5-2020 06:38 PM
Share la resepinyg penah cuba dan sedap.
tak tau mcm mana nak letak tapi saya cuba k.. selalu tiap tahun buat sayur lodeh je.. belajar dari sini.. pastu bahan2 sayur ikut2 sikit resipi utuber lain
kan.. masa kecik2 dulu raya rumah jiran 2 kali depan rumah dia saji lodeh.. first time makan rasa sedap sgt..teringat smpai tekad satu hari nanti nk belajar buat.. first time buat ikut buku x faham byk bende .. mcm mayam ke apa tah.. pastu main masuk je bahan2 dlm blender sampai terus blender rosak pecah.. kecewa jugakla.. tahun berikutnya buat lagi kali ni ikut resipi sini.. rupanya2 kena potong halus2 baru masuk blender.. dulu buang kulit je semua campak dlm blender patutlah blender pecah rosak haha. ikut resipi sini terus jadi sampai yg dtg mkn pun kata sedap.. happy rasa
Post time 20-5-2020 07:55 PMFrom the mobile phone|Show all posts
Ketupat Palas Lemak Kelantan
1 Kg Beras Pulut Susu
1 kg Santan Pekat daripada sebiji kelapa atau perah santan spi dpt 1 liter
Garam Gula
Daun Palas seikat dua(tgklah penjual jual mcmmna kuantiti seikat tu)
Rendam beras pulut 2,3 jam..
Kukus sekejap dlm 1/2 jam..
Alihkan kedalam besen dan arun santan(gaul dgn garam gula) bersama pulut yg panas2 tadi(santan lebihan buanglah)..
Alih balik ke pengukus dan kukus lagi sampai 3/4 masak..
Balut pulut tadi dgn daun palas..
Kukus ketupat sampai masak..
*Semasa kukus pulut,lapik kukusan tadi dgn jaring halus atau boleh guna guni bawang yg kaler merah tu(utk cover lubang kukusan yg bulat2 besar tu supaya pulut tak jerlus ke bawah)
Kukus pulut spt kukus nasi dagang