Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3455
View
171
Reply

Jom kongsi resepi menu istimewa di Pagi raya.

[Copy link]

Author: sarah82    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 20-5-2020 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 20-5-2020 07:58 PM
Tqqq.. Nanti boleh cuba

Alah..ketupat utara pun dah ok beb..
Cuma yg aku tau ketupat kelantan je buat..
Rasa lbh kurg sama je..
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 20-5-2020 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Rendang Tok Mat Gebu.


BAHAN-BAHANNYANY :-)
2 kg daging lembu pejal, dipotong kiub, cuci dan toskan
2 kuntum bunga kunyit, hiris halus'
2 helai daun kunyit, hiris halus
5 helai daun limau purut
2 liter santan (dari 3 biji kelapa)
Air panas secukupnya
5 camca besar penuh kerisik
4 camca besar rempah kari daging Baba's
1 senduk nasi cili kisar
3 keping asam gelugor
2 camca besar hirisan gula melaka
Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
2 biji bawang besar, saiz sederhana
18 biji bawang merah
7 ulas bawang putih
10 biji buah keras
1/2 inci belacan
2 inci kunyit hidup
30 biji cili padi
12 batang serai, hiris halus

BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
8 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
5 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus

CARA MEMBUATNYA :-)
Satukan bahan kisar halus bersama rempah kari, kacau rata hingga sebati. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing. Masukan rempah kari + bahan kisar halus tadi dan masak hingga terbit minyak dan rempah garing, guna api sederhana dan kacau selalu.
Masukkan daging dan kacau rata. Masak hingga daging kecut. Tuang santan, kacau dan biar mendidih hingga pekat. Masukkan garam (sedikit dahulu), kerisik,  asam gelugor dan daun limau purut. Kacau rata dan terus memasak hingga sedikit kering. Kalau masa ini daging masih agak keras, tuang sedikit air panas dan sambung masak, guna api kecil.
Masukkan gula melaka dan sedikit lagi garam. Kacau rata dan masak hingga rendang kering tapi masih lembap. Masuk hirisan bunga dan daun kunyit, gaul rata dan masak lagi.  Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama ketupat, lemang, nasi dan sebagainya..

Sumber dari blog : https://www.tiffinbiru.com/2012/10/rendang-daging-klasik.html?m=1

Aku buat resepi mat gebu.. Mudah. Tapi aku tukar guna ayam.. Dan sebab aku x makan ayam yg tak digoreng..

Aku goreng separuh masak ayam tu.

@Dwdrum resepi rendang yg aku selalu masak.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
ellez replied at 20-5-2020 08:02 PM
Alah..ketupat utara pun dah ok beb..
Cuma yg aku tau ketupat kelantan je buat..
Rasa lbh kurg sa ...

Kelantan lebih manis kalau tak salah... Tak pernah cuba lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku nk share resipi pn tak ada..sbb main agak2 je kuantiti..dok dlm kepala..pastu campak2 je..
Huhu
Boleh google utk resepi..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 20-5-2020 08:06 PM
Kelantan lebih manis kalau tak salah... Tak pernah cuba lagi.

Ya..sbb letak gula..
Klu xletak pun xpe..jadila mcm lemang..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
ellez replied at 20-5-2020 08:08 PM
Aku nk share resipi pn tak ada..sbb main agak2 je kuantiti..dok dlm kepala..pastu campak2 je..
Huhu ...

Hahaha.. Ang mcm makcik.. Semua pamai agak2
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 08:10 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 20-5-2020 04:05 AM
Rendang Tok Mat Gebu.



Bunga kunyit ada jual kah Sarah? Aku baru pokok kunyit ada bunga ..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebab aku tgk je org2 tua masak..
Hihi
Igt bhn2 je..
Tp terhad utk resipi masakan lauk pauk je..
Klu dessert,kek biskut tu kena ikut sukat lah..nti xjd..hihi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 20-5-2020 08:10 PM
Bunga kunyit ada jual kah Sarah? Aku baru pokok kunyit ada bunga ..

Aku x pernah jumpa.. Yg tak ada aku x boh.. Aku guna kunyit muda...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
ellez replied at 20-5-2020 08:11 PM
Sebab aku tgk je org2 tua masak..
Hihi
Igt bhn2 je..

Mmg org tua2 dulu. Semua pakai agak saja.. Tapi sedap
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 08:21 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 20-5-2020 04:11 AM
Aku x pernah jumpa.. Yg tak ada aku x boh.. Aku guna kunyit muda...

Boleh ganti kan ayam kan? .. Aku suka rendang ayam yang goreng half cook ... Sebab mak aku selalu post kepada aku ayam rendang tidak rotten kuah kering .
Resepi banyak ingredients mesti sedap..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 20-5-2020 08:21 PM
Boleh ganti kan ayam kan? .. Aku suka rendang ayam yang goreng half cook ... Sebab mak aku selalu  ...

Boleh.. Aku goreng dulu ayam tu separuh masak.. Lepas tu baru aku masukkan ayam dlm rendang tu...
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 09:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Kuih raya:
Tart nenas (resepi malas, jam beli je)
Coco crunch salut choc beryls
Coklat chips cookies
Blueberry cheesecake
Tempeyek (dah tinggal 3/4 plastik harap sempat la sampai raya)

Juadah lain:
Ketupat adabi je
Nasi impit
Kuah kacang
Rendang daging
Ayam masak merah
Nasi minyak
Sayur- tak decide lagi acar timun carrot atau buncis goreng. Asal ada sayur.

Actually takde sapa yg nak dtg rumah pun. Tapi sebab nak rasa mood raya. Masak je la serba sikit. Tak habis masuk freezer. Berminggu tak payah masak

Resepi mmg takde. Nak masak nanti baru google

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
misc replied at 20-5-2020 09:00 PM
Kuih raya:
Tart nenas (resepi malas, jam beli je)
Coco crunch salut choc beryls

Hahahaa.. Sama.. Masak lepas masuk freezer.. Boleh makan 3-4 bulan.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 20-5-2020 09:02 PM
Hahahaa.. Sama.. Masak lepas masuk freezer.. Boleh makan 3-4 bulan.

Hahaha kannn. Kita jgn membazir. Nasi pun masuk freezer. Nak makan kukus balik. Jadi mcm nasik baru.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni Biskut Makmur Susu Tanpa Bakar..
Kira senang buat xpyh bakar..
Iols dah try sblm ni mmg jadik..

Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan planta
1/2 cawan minyak sapi
1 cawan susu tepung

Penyediaan:
1)Sangai tepung(goreng tanpa minyak)sehingga  tepung masak dan kekuningan kemudian masukkan gula..
Kacau sebati dan ketepikan.
2)Cairkan minyak sapi & planta dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi..gaulkan sehingga jadi seperti doh..
3)Bulatkan2 dan salut dengan susu tepung..
4)Boleh dihidangkan..
sketch-1589979072711~2.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
misc replied at 20-5-2020 09:05 PM
Hahaha kannn. Kita jgn membazir. Nasi pun masuk freezer. Nak makan kukus balik. Jadi mcm nasik bar ...

Yezaa.. Betul... Ni selalu arwah tok buat.. Simpan kat freezer.. Lps tu kukus.. Sedap
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Wahhhh topik best ni. Walaupun beraya masa PKPB tapi mestilah nak makan jugak kan? Iols biasanya tanpa gagal akan masak Daging Dendeng untuk raya. Takde santan so tahan lama juga walaupun tak letak dalam fridge. Sarah nak resepi ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
nefnefnef replied at 20-5-2020 09:22 PM
Wahhhh topik best ni. Walaupun beraya masa PKPB tapi mestilah nak makan jugak kan? Iols biasanya tan ...

Nakkk.. Boleh cuba nanti
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 10:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 20-5-2020 06:38 AM
sarah82 replied at 20-5-2020 04:36 AM
Boleh.. Aku goreng dulu ayam tu separuh masak.. Lepas tu baru aku masukkan ayam dlm rendang tu...


OK aku mahu try aku masak juga hari jumaat .. Sebab aku suka reheat .. Rendang baru masak kurang suka ... Daging aku mahu guna sirloin .. Melt bila makan ...
Awal pagi nanti aku post recipe dessert ..chocolate dan vanilla pudding .. Dan chocolate mousse..
Thanks Sarah ..selamat hari raya.
maaf zahir
.aku keji hang di awal forum ... Aku minta maaf ...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list