Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3407
View
171
Reply

Jom kongsi resepi menu istimewa di Pagi raya.

[Copy link]

Author: sarah82    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 25-5-2020 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 25-5-2020 09:00 AM
aah..byk lgi kuah kacang dan kuah lodeh. terbaikk!

Kalau anak tok yg butterworth tu balik raya.. Mmg dia akan bawa kuah lodeh utk sy.. Tahun ni dah semua raya di negeri sendiri.. X dpt la.. Hahaha
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 25-5-2020 04:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku teringin nasi minyak..dah lama tak gi kenduri kawen..
Ritu pun kami buat majlis hi tea reception jah..buat kecik2..
Hihi
_20200525_110041.JPG
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2020 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
ellez replied at 25-5-2020 04:42 PM
Aku teringin nasi minyak..dah lama tak gi kenduri kawen..
Ritu pun kami buat majlis hi tea receptio ...

Sedapnya ayam masak merah..
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 05:10 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 25-5-2020 04:50 PM
Sedapnya ayam masak merah..

Smlm lps zohor pegi umah mertua..sbb belah pagi turn k.ipar(masa dia pegi umah mil,singgah umah aku jap tapi kt bwh je sbb amik kuzi,ketupat dan rendang aku bwk pegi umah mil)
Tgk penuh meja lauk pauk..
Hihi
My sis masak nasi dagang & nasi kerabu..
Ini mmg faveret my man..
K.ipar aku buat opor daging dgn dendeng..
Adek ipar ppuan bwk rendang campur dan rendang udang..
Adek ipar bongsu plak wife dia masak laksa asam..
Blm jamah pn mata dah kenyang..
Hihi




Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Tegang kaki tak berapa nk hilang lagi ni..
Ni baru masak sikit2..
Sudahnya malam.raya n malam tadi aku kroh2 awal..
Huhu

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2020 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
ellez replied at 25-5-2020 05:10 PM
Smlm lps zohor pegi umah mertua..sbb belah pagi turn k.ipar(masa dia pegi umah mil,singgah umah ak ...

Fuh.. Meriah juadah.. Hari ni aku makcik dan pak tuan makan marrybrown saja.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 25-5-2020 05:41 PM
Fuh.. Meriah juadah.. Hari ni aku makcik dan pak tuan makan marrybrown saja.

Hihi..klu ada lauk pauk berlebih tu biasa driver pil bwk balik atau maid2 diorg habiskan..
Tapi rasanya mlm td habis jugak tu..aku dtg smlm,cuma tggl adek ipar ppuan je blm dtg sbb turn dia sefamili belah ptg..
Adek ipar bongsu mmg laki bini duk ngan pil.

Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dpt berkumpul semua skli.mesti meriah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2020 06:08 PM From the mobile phone | Show all posts
ellez replied at 25-5-2020 05:51 PM
Hihi..klu ada lauk pauk berlebih tu biasa driver pil bwk balik atau maid2 diorg habiskan..
Tapi r ...

Senang mcm tu.. Tak la membazir..
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2020 02:32 AM | Show all posts

Errr...

ellez replied at 25-5-2020 04:42 PM
Aku teringin nasi minyak..dah lama tak gi kenduri kawen..
Ritu pun kami buat majlis hi tea receptio ...



Mana nasik minyaknya...?


Jizzz... Klong! Klong!

Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2020 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
AceHand replied at 27-5-2020 02:32 AM
Mana nasik minyaknya...?



Iols tgh majuks..mohon sendukkan sdri di dapur..iols penat masak udah demam urat sehari dua ni..
Haishh
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 02:21 AM From the mobile phone | Show all posts
I orang Terengganu and I love nasi kerabu... menu wajib di hari kedua or ketiga raya... lauk sampingan boleh di variety kan mcm grilled lamb, daging bakar, ikan goreng, ayam goreng berempah... OMG i love nasi kerabu...
IMG_20200528_130246_857.jpg
IMG_20200528_204845_824.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2020 02:35 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 29-5-2020 02:21 AM
I orang Terengganu and I love nasi kerabu... menu wajib di hari kedua or ketiga raya... lauk samping ...

Nasi kerabu.. Lama x makan.. Sedap.. Suka daging bakar
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 08:57 AM From the mobile phone | Show all posts
ya makan tradisi org ganu..sedappp!

nsi kerabu daging goreng kunyit..nasi tk nmpk dek lauk bertimbun..pastu seken time buat ayam percik..sedapnya la nasi kerabu..tpi leceh jugak nk buat kan? buat lagi tu sebab sambal tumis dan sambal kelapa ada lgi. kalau saj saja buat lagi penatnya.
telo masin tu karos buat sdri

harini tak tau nak prepare apalgi utk makan
penat la hari hari nk pikir masak apa..asik order je kopak la
IMG_20200516_055408.JPG
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2020 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 29-5-2020 08:57 AM
ya makan tradisi org ganu..sedappp!

nsi kerabu daging goreng kunyit..nasi tk nmpk dek lauk berti ...

Daging goreng kunyit tu peberat sy.. Hari ni nak buat tauhu bergedil.. Makcik anak tok request masa raya tapi bahan tak cukup.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 09:09 AM | Show all posts
sarah82 replied at 29-5-2020 08:59 AM
Daging goreng kunyit tu peberat sy.. Hari ni nak buat tauhu bergedil.. Makcik anak tok request mas ...

samalah karos ..daging goreng kunyit makan gitu saja dgn nasik

ada satu lagi respi daging karos suka..simple dan sedap
daging potong nipis bersih dan tos..perap dgn kunyit garam kicap pekat serbuk cili madu bwg putih dan halia tumbuk halus gaul smua dan perap dlm 10 min.
bakar atas pan (pan utk buat burger tu) taruk minyak sikit je..dh masak dan garing angkat
tumbuk cili api bwg putih dan halia..gula garam..taruk sos cili sos ikan (namla) dan air sikit perah limau.
tuangkan sos atas daging tadi siap utk makan. kalau ada daun ketumbar potong halus tabur juga..fuhhh dapnya




Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 09:14 AM | Show all posts
sarah82 replied at 29-5-2020 08:59 AM
Daging goreng kunyit tu peberat sy.. Hari ni nak buat tauhu bergedil.. Makcik anak tok request mas ...

rajinnya masak..anak tok un bole request ke? jgn nanti bertambah pulak keja sarah..jaga tok saja dlm scope keja kan?
buat berdegil karos folo respi surabaya..ayam direbus bersama kentang kemudian digoreng sebentar
dimesin bersama dgn bawg putih goreng. taruk lada putih daun bwg gula garam. sumbat ke dlm tauhu dan gorengkan dgn telur +tepung jagung
angkat. hidangkan dgn sambal kacang tumbuk
respi kacang tumbuk pun lain ...hirisan timun utk hiasan.


Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 29-5-2020 09:24 AM
rospinki replied at 29-5-2020 08:57 AM
ya makan tradisi org ganu..sedappp!

nsi kerabu daging goreng kunyit..nasi tk nmpk dek lauk berti ...


leceh sgt2 kan.. so biasa sambal ikan dengan kuah tumis budu tu i buat banyak2 and frozen kan.. taruk dalam pack kecik2 banyak2 kira pack siap2 untuk sekali makan... biasa boleh laa dalam 8-10 serving nasi kerabu utk family i frozenkan everytime masak.... senang gini... bila nak makan je, i just tanak nasi biru (bunga telang kat kebun tepi dapur je).. hiris ulam (sama, bunga kantan, kesum, kacang panjang pun kutip kebun).. sambal lada i mmg buat stok dlm tupperware simpan peti... any lauk sampingan je la i masak on the day nak makan

Nasi kerabu ni i lately kerap buat sbb anak request... selang sehari pun ada... hahahhha sibb baik senang je request nya
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 09:30 AM | Show all posts
green~tea replied at 29-5-2020 09:18 AM
leceh sgt2 kan.. so biasa sambal ikan dengan kuah tumis budu tu i buat banyak2 and frozen kan.. ta ...

kan..memang lecehla..unless utk berniaga berbaloi rasa. utk makan cukupla dua round.
kalau rajin lagi nanti buat byk byk mcm chuols letak dlm plastik je sumbat dlm petais..kalau terjumpa balik iols masakla..kihkihkhi


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2020 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 29-5-2020 09:14 AM
rajinnya masak..anak tok un bole request ke? jgn nanti bertambah pulak keja sarah..jaga tok saja d ...

Sy suka juga masak2..jadi tak rasa terbeban.. Ikutkan jaga tok saja skop kerja sy
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list