Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
10111
View
334
Reply

[Tempatan] Wanita Hamil pulang ke kampung positif COVID-19

[Copy link]

Author: safriehalim    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 24-5-2020 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by meow_tompok at 24-5-2020 10:07 PM
Peterpan17 replied at 24-5-2020 03:55 PM
Yg suka drama TV3 tu, silakan dgn skrip anak derhaka, nanti mati tak sempat minta maap, tak halalk ...


aku ada dengar ceramah ustaz azhar idrus, takde istilah 'halal susu ibu'. walaupun susu tu dari susu badan ibu, tapi susu badan  takkan mengalir kalau pompuan tu tak melahirkan. yg buatkan perempuan tu melahirkan ialah lelaki, yakni si bapa. si bapa yg berhak. kiranya lembu punya susu sapi dpt nama gitew. kata2 'halal susu ibu' tu tak valid ianya hanyalah budaya melayu hindu. sudah menjadi kewajipan seorang ibu memberi makan dan minum (susu) pada bayi yg dilahirkan, tapi adakah setelah itu dpt mengharamkan sesuatu yg telah menjadi kewajipan keatas dirinya.
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 24-5-2020 10:13 PM | Show all posts
meow_tompok replied at 24-5-2020 10:05 PM
aku ada dengar ceramah ustaz azhar idrus, takde istilah 'halal susu ibu'. walaupun susu tu dari  ...

itu semua cerita nak emotionally blackmail anak anak. Pastu skrip nanti mak mati tak sempat minta maap pun skrip emotionally blackmail anak2. Seolah olah hari raya adalah khas utk hari minta maaf saja. Sedangkan kita blh minta maaf  bila bila masa saja. Aku setiap kali selepas ckp kat mak ditelefon aku mesti minta maaf dgn dia. Kita tak tau lepas letak telefon dia meninggal. So sebaiknya amalkan meminta maaf dr mak pak kita selalu. aku msh ingat lg, terakhir kali aku jumpa aruah pak aku, aku minta maaf dulu sebelum balik. Dia kata ko takde salah apa apa dgn bapa. Ko dah cukup byk bantu bapa selama ni. Bapa tak minta apa apa dari ko. Semuanya cukup apa yg ko beri selama ni. tup tup dia meninggal seminggu lepas aku blk KL.  tak haru biru ke kita klu org tua tu meninggal kita tak sempat minta maaf. Abang aku yg paling byk menyesal dlm hidup dia sebab dia tak pernah minta maaf dgn aruah pak aku. Kata kata terakhir keluar dr mulut aruah bapa aku kpd abang aku,ko ni betul betul anak tak guna. Sungguh megecewakan. Baik ko jgn dtg lg sini. Klu ko tak ikhlas nak jaga bapa, jgn dtg. hah!! mcm mana tu?
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 06:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Peterpan17 replied at 21-5-2020 08:31 AM
Laki dia pun positif tp ward kat KL. Katanya sharing is caring so marilah kita sama sama beraya di ...

Dpt rasa kepuasan hati abam.bila hayati kmen ni btul2.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 06:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Sskjp pedih sakit hti bca komen kevam kt sini.. perghhhhh.. nasib aku org phg.ngeee..
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 07:01 AM From the mobile phone | Show all posts
matjerk replied at 23-5-2020 10:41 PM
Harus lah berdrama...  Buat cakap selow selow lanjut lanjut sskjp..  "sayo keno kelik klate gak... ...

Klu dah memang tak boleh jaga diri sendiri time pantang, kenapa mak dia aje tak turun Kl. Kurang risiko sebab maknya dr zon hijau. Ni memang nak balik beraya.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 08:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Family wanita mengandung ni include nenek dia semua negatif. Pompuan ni pun katanya lepas swab ke 2,3 result negatif jugak.

Iols saspek ada ralat bacaan masa test kali pertama. Sebab encik suami iols kerja hospital, heols ada je tgk yg 1st test positif, lepas 2 hari test 2 dan 3 negatif. Takkan la virus tu boleh hilang dri tubuh dlm masa 2 hari. Kita batuk biasa pun berminggu2.

Kalau betullah ralat, kesian pompuan tu dh kena mkn sumpah seranah org 1 msia.

Btw, iols x sokong sheols berjalan sana sini. Patut dpt balik beranak n pantang kampung, duduk rmh diam2
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
meow_tompok replied at 24-5-2020 10:05 PM
aku ada dengar ceramah ustaz azhar idrus, takde istilah 'halal susu ibu'. walaupun susu tu dari  ...

Lagi satu cikgu...  Selalu dgr murid kata "minta halal ilmunyg diberikan"
Aku jd konfius...  Bukan kah itu kewajiban guru tersebut.   Dia dpt gaji utk itu.   Mmg tgjwb dia mencurahkan ilmu. Amanah yg harus dipikul. Bukannya masuk kelas main wasap.  Masa pkp.. Guna bahan2 YouTube buat media pengajaran.  Soalan google form pun ambik cikgu2 lain punya... Gaji dpt penuh mcm biasa.  Lagi satu mindset.  Cikgu x leh ditegur...walau terangan sgt sikap jengkel cikgu2 itu.. X leh tegur.  Nanti ilmu x berkat. Hmmmm okaaaaayyyyy
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
rosli_nurizzati replied at 23-5-2020 10:51 PM
sejenis drama queen.. buat ayat ayat bodoh bagi anak2 rasa bersalah and spoil mood semua orang , b ...

Mmg ada parents yg jenis suka buat anak menantu serba salah...  Lagi rasa serba salah anak menantu...  Lagi hati dia happy.   Klu dpt anak menantu tu bergaduh laki bini..  Lagi lah dia bertambah tambah hepi.... Klu blik kg...  N nak balik ke bandar balik..  Mula lah buat drama air mata...  Sedih anak2 nk tggalkan dia....  Jadi berat plak hati anak menantu nk pegi.. Padahal balik bandar tu sbb nak kerja....  Utk dapat gaji.. gaji tu kang nak bagi dia gak...  X bagi kang maki hamun hidup x berkat sbb x bg dia duit....
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Peterpan17 replied at 23-5-2020 11:01 PM
makcik,pakcik,sepupu sepapat,cucu semua tu pun kita tak tau ada yg carrier virus. tengoklah kes ke ...

Bagus mak hang...  Walau dah 80 tp pemikiran sgt rasional...  X mcm sesetengah mak...  Yg jenis suka buat anak menantu serba salah... N bagus gak hang berpeluang bagi sedas kat muka mil hang tu...  X mcm sesetengah org yg klu kecik hati mertua dia...  Drama jadi makin besar... Habih anak beranak mertua tu serang.. Maki hamun... Buat musuh sbb dah buat mak depa terguris hati.. Tak cukup anak beranak dia..  Habis serata sedara mara.. Sserata org kg dia sebar fitnah yg hang tu menantu derhaka.. Menantu hantu..  Silap2 cerai berai hang laki bini...  Yg jenis mertua lagu ni.. Mmg hang x kan dpt bagi sedas walau dia x betol.. Sbb impact drama dia tu besaq yg akan musnahkan hidup hang...  Anak2 dia x kan sedar mak dia tu x betol sbb dah dibesarkan berpuluh tahun dgn ajaran mak dia.  
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 02:04 PM | Show all posts
intercurrent replied at 21-5-2020 11:18 PM
Jgn la marah die.. suami die frontliner jgk tu.. kalo x.. xde la rakyat dpt beronok2 main tenet 24 ...

klu ikut logik bodo ni pekerja yg jaga stesyen pam taik IWK tu pun lagi frontliner dari laki makcik pregnant ni woi
kalau tak tak boleh la korang beronok2 berak  tak kira time
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 02:16 PM From the mobile phone | Show all posts
nenekglamer replied at 23-5-2020 11:04 PM
Uih.. parents drama queen@King ni mmg boleh buat org stress. Hidup xberkat lah.  Xhalal susu lah.  ...

Sbb tu penceramah2 agama kena byk kan topic MERTUA DERHAKA.  sbb mertua derhaka tu wujud.  N kena jelaskan juga psl duit ringgit dan keberkatan.. Adakah memang saling berkait??  Aku pnh tgk mak yg sanjung tinggi anak menantu yg kaya.. Bg duit ribu2 kat dia...  Dan dlm masa yg sama merendahkan anak menantu yg miskin.. X de duit nak bg bulan2... Konon yg miskin tu hidup x berkat sbb x bg dia duit...  Padahal bila dia sakit demam...  Anak menantu yg miskin tu lah yg bawak dia ulang alik hospital..  Sbb yg tu je tggal kt kg... Bila musim perayaaan..  Anak menantu miskin tu lah yg bertungkus lumus kat dapur buat keje.. Terlari sana sini p cari bahan masak..  Yg kaya tu.. Dtg masa makanan terhidang je..  Lps makan,  mak tu pesan..x pyh basuh la..letak sinki je...  Nanti yg miskin tu lah kena bersihkan.... Aku mmg benci ibu yg mcm ni.. X sedar anak menantu kaya tu.. Sbb menantu tu educated..parents htr study oversea..  keje bagus.. Rezeki kau, jodoh dgn anak kau yg asal miskin tu.   Yg anak menantu miskin plak..  Laki tu anak dia...  Mmg sekolah x tggi.. Sbb ko x kisahkan pelajaran dia.. Dpt result bagus, dpt uni pun.. Tp x masuk.. Sbb kau suruh keje.. Buat apa belajar tggi kata kau.. Perabih duit kau kata.  Maka keje lah kg...dpt keje ofis pun.. Dgn kelulusan spm je... Kawen pun dgn pompuan2 sama circle..  So camne nak kaya kan ko???
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
RoselIa replied at 24-5-2020 12:20 AM
Org aje yg momokkan mcm tu. Pdhl diorg sm je dgn negeri lain. Ada yg ok ada yg x. Mcm negeri lain  ...

Nak tanya.. U dah lama ke kawen dgn husband kelantan u?
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
matjerk replied at 25-5-2020 02:16 PM
Sbb tu penceramah2 agama kena byk kan topic MERTUA DERHAKA.  sbb mertua derhaka tu wujud.  N kena  ...

Clearly mak materialistik tuh tapi guna religion card utk justify pemikiran sampah dia tuh. Minta di jauhkan lah.

Mak yg baik n beragama tak pandang harta n xpilih bulu. Sayang anak menantu sama rata. N...tak kekwat acah2 pemegang kunci pintu syurga.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
matjerk replied at 25-5-2020 01:52 PM
Lagi satu cikgu...  Selalu dgr murid kata "minta halal ilmunyg diberikan"
Aku jd konfius...  Buka ...

Mereka dapat gaji dan sudah jadi tggjwb yg perlu dilaksanakan.anak murid mmng patut hormat guru tapi utk guru nak halalkan ilmu diajar pelik plk.bukan ajar percuma kot
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Peterpan17 replied at 24-5-2020 03:55 PM
Yg suka drama TV3 tu, silakan dgn skrip anak derhaka, nanti mati tak sempat minta maap, tak halalk ...

Aku pun benci citer2 mcm tu
Mak pak pun sama klau anak2 tak dengar ckp dos kan hidup anak2 tak berkat.
My sister ajar anak2 dia pun mcm tu.klau tengok drama pembalasan anak2 sbb menderhaka dia akan ckp...hah...tengok.kakak dan abang nak mcm tu?anak2 dia akan nangis2 cakap tak mak umi.mcm dah brainwash. Dgn kita org klau sister aku izinkan baru dtg bersalam dan bercakap.
Masa kecik2 aku selalu bwk depa berjln tapi bila dah besar sister aku x suka so anak2 buah aku pun mesej pun tak.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
intercurrent replied at 22-5-2020 05:11 AM
kita kena faham kenapa ibu mengandung ni nak baliksebab dia pun hdup bertiga je dibandar ampang  ...

Nurses akan datang le buat home visit.
Dah kalau ada masalah mereka akan cepat2 rujuk ke hospital
Sila jangan bagi alasan yg tak cerdik
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 21-5-2020 11:18 PM
Mau jadi perang saudara dlm kampung kalau ada kematian dari kluster dia... Tak pasal putus saudara ...

Mak akak raya sorg2 je kat kampung walaupun mata kurang nampak
Kami risau jgk sbb dia ada kencing manis dan drah tinggi ingatkan nak bwk dia ke KL
Tapi dia x nak.siap pesan jangan balik
Time raya adik beradik vc.dia ok je
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
monsterwife replied at 25-5-2020 08:02 PM
Mak akak raya sorg2 je kat kampung walaupun mata kurang nampak
Kami risau jgk sbb dia ada kencing ...

Makcik anak tok sekeluarga balik sini...pagi raya kelmarin tok happy betul.. Dah 2 bulan x tengok anak2 dia.

Anak2 jauh buat vc... Tu sy cadangkan depa semua.. Raya haji ini insyaallah semua ok.. Balik semua beraya serentak dgn tok..
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan ke kuala krai dulu baru machang kalau dari KL
Maksudnya bukan dia singgah berbuka puasa kat rmh nenek laki tu di Machang tapi memang mereka saja PERGI bukan SINGGAH.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 08:54 PM From the mobile phone | Show all posts
matjerk replied at 25-5-2020 01:57 PM
Mmg ada parents yg jenis suka buat anak menantu serba salah...  Lagi rasa serba salah anak menantu ...

itulah cycle yang depa dok repeat.. toxic sungguh cara ni..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list