Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1745
View
45
Reply

[Tempatan] Minyak RON 95 masih bawah 3 amas: mintak pencerahan puak myvi/saga/city kenapa korang isi ron 97

[Copy link]

Author: baghal_bortuqal    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 23-5-2020 07:00 AM | Show all posts
ada org kata...kalau isi ron 97...perfomance enjin jadi lain...
hari tu aku bawak la c70 aku try isi ron 97...lepas isi tu rasa mcm bawak ysuku la laju nyer....

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 23-5-2020 07:01 AM From the mobile phone | Show all posts
bungarose replied at 23-5-2020 04:36 AM
Mmg best 100
Driving lebih smooth dan petrol lebih tahan dr 97

I tak pernah guna petron 100,  tapi i guna shell v power racing .. sama tahap ron dgn petron 100. Dari zaman harga rm3.49 per liter sampai la skrg rn2.30 .. memang performance sgt best.. enjin running pun smooth, lebih km berbanding masa guna ron 95 & 97.. lagi best kalau long distance.

Kete i dah 16 tahun so, penjagaan yg terbaik boleh bagi kete bergerak dgn efficient dan tahan lebih lama. Peduli apa org nak kutuk pakai kete buruk, yg penting buruk2 kete i pun dia minum shell v power racing, sekali isi full tank. Takde la pakai kete canggih pastu isi minyak kuning budget sekali pam rm20-30 je.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 07:50 AM | Show all posts
najib888 replied at 23-5-2020 02:09 AM
Depa tak paham sistem enjin berkerja la tu.. Patut ikut recommendation pengeluar.. Tak silapa aku, b ...

Ko dah berapa tahun pakai kereta nie, zaman dulu ada ron 92 dan 97 dan 99
Kereta buruuk aku dulu tu guna ron97 sebelum ron95 perkenalkan
Sampai sekrang kereta buruk tu hidup lagi

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 08:24 AM From the mobile phone | Show all posts
aliazulaikha replied at 23-5-2020 03:57 AM
I ok je dorang nak isi Ron berapa pun. Yang tak ok nya bila mana Ko dah tau ko isi Ron 95 Tapi ko pe ...


I pun selalu sakit hati dengan orang mcm ni... Dah kau isi petrol kenapa mesti nak pergi pam yang ada diesel juga? Dah la biasanya diesel euro 5 tak banyak kat pam minyak..
Lepas tu, prihatin pulak dia bagi bahasa isyarat bg tau kita kat sana ada pam kosong, pergi la sana... Jangan tunggu belakang kereta saya..

Ehh... I senyum aje dari dalam kereta, dalam hati kata sabar...
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 08:34 AM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 23-5-2020 08:24 AM
I pun selalu sakit hati dengan orang mcm ni... Dah kau isi petrol kenapa mesti nak pergi pam yan ...

Kdg2 org mcm ni penting diri sendiri. Tak fikir org lain
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 08:38 AM From the mobile phone | Show all posts
aliazulaikha replied at 23-5-2020 08:34 AM
Kdg2 org mcm ni penting diri sendiri. Tak fikir org lain

Ataupun dia org tak sedar perbezaan pam tu... Jenis tak fikir dulu atau jenis kalau berforum baca tajuk je, isi tak... Hihi
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
vespa_oren replied at 23-5-2020 07:50 AM
Ko dah berapa tahun pakai kereta nie, zaman dulu ada ron 92 dan 97 dan 99
Kereta buruuk aku dulu  ...

That's why i said.. it's all depend on manufacturer.. bukan kira kereta baru atau lama.. tapi bergantung pada recommendation pengeluar.. RON97 bukan minyak baru pun..aiyaaa
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 23-5-2020 06:20 AM
Ohhhhh tq pencerahan. ..kalau vios boleh tak guna 97?

Boleh je guna.. even kalau terdesak, letak alcohol pun still bleh jalan..janji, bila piston compress, spark plug boleh bakar bahan api.. tapi lebih baik follow je pengeluar kereta..
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
najib888 replied at 23-5-2020 10:48 AM
Boleh je guna.. even kalau terdesak, letak alcohol pun still bleh jalan..janji, bila piston compre ...

Patutla laki akak bebel. ..hari tu dia guna kereta akak tukar 95 akak tegur. .dia kata kereta ni mmg untuk minyak 95 kenapa nak pakai 97. ..tq pencerahan walau akak masih x faham pasal minyak dan kereta ni...
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
najib888 replied at 23-5-2020 10:48 AM
Boleh je guna.. even kalau terdesak, letak alcohol pun still bleh jalan..janji, bila piston compre ...

Piston pun akak x faham apa bendanya. .hehe
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Dia punya pasal la nk isi ron bape pun..ini pun jadi masalah..adehhh
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Kereta biasa2 pakai 95 je. Takde beza pun kalau pakai ron 97. Kalau kereta high performance dan ada turbo oklah nak pakai 97. Mitos je 97 tu lagi baik untuk semua. Dah ada kajian dibuat. Mitos tu digembar gembur supaya syarikat minyak untung lebih. Dulu aku pakai ron 88, relaks je. Siap meletup2 bunyi ekzos motor.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2020 11:54 AM | Show all posts
ctaz replied at 23-5-2020 07:00 AM
ada org kata...kalau isi ron 97...perfomance enjin jadi lain...
hari tu aku bawak la c70 aku try is ...

ingatkan isi ron97 c70 perform mcm cbr
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 11:57 AM | Show all posts
Abam pun isi minyak ijau tuk Alza abam nih


Terasa pickup power enjin berdenyut denyut gitew


Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 12:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Covid19 replied at 23-5-2020 01:05 AM
Ada je org t20 naik myvi..so mereka mampu la tu kekdahnya ...i isi kuning je

T20 yg uols maksudkan ni kategori mana ye? Sebab jurang T20 ni sgt ler besarrrr, yer ler kan beza income ratus2 ribu, puluh2 ribu dan belas2 ribu. Kalau T20 gaji belas2 ribu hidup kat Klang Valley, pakai myvi, ok ler tu berjimat cermat. Tapi ada je golongan T20 gaji puluh2 ribu, bawak kereta myvi je pergi kerja tapi still ada sebijik luxury car kat rumah, sekali sekala je bawak pegi ofis
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 12:46 PM | Show all posts
Lantaklah, duit diorang, suka hati dialah nak belanja.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
mgkin sbb dah terlalu lama ngidam minum pepsi setalah 10 tahun minum teh tarik

rinddduuuuzamanlatok
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
VespaSilbe replied at 23-5-2020 01:37 AM
Pakai Ron 97 bawak geta sedap sket
Lancar jek
Ron 95 ada henjut

kete bhenjut kemain bkira
time dihenjut laki/bini xbkira plk
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
3 amas.. so kelate arkaik
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 23-5-2020 01:17 AM
diorg ckp petron RON 100 tu lg ringan jisimnya and mmg super power
aku takut keter aku tetibe kan ...

haha. tp mmg best lenjan kete klao isi ron100. sy dulu ada gak isi blaze 100.mmg best. enjin mmg senyap even tekan pedal max. hahhaha.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list