Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3701
View
101
Reply

[Tempatan] DAP cakap mahadir punca ph tumbang..hahaha

[Copy link]

Author: harizs    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 26-5-2020 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
dess402 replied at 24-5-2020 08:25 AM
Salam ..  Selamat raya AL mubarak .

dalam hal ni saya rasa depa , cina2 ni bukan ma ...

Pertama sekali SEILAMAT HALI LAYA. Please baca perlembagaan dan hak2 melayu yg dah termaktub. Dan cari apa kerajaan perlaksanaan kerajaan PH yg buat org melayu marah.
Uitm dibina dan mmg dah diperuntukkan utk melayu dari zaman dulu kala. Kalau nak ubah, kenapa non malay tak bising harga air yg murah ke singapore? Sbb singapore negara dikuasai cina kan?  So kenapa bising lagi tentang nak masuk uitm? Sedangkan ckp melayu pun taknak. Dgn alasan bahasa yg tak penting. Belajar Jawi 3 muka surat pun dah melenting?
Cuba ko explain ttg kes yg disebutkan oleh org lain : uec, ltte, graduan terlolong atas pentas di um, kenapa dipelihara oleh DAP?
ASB mmg dari dulu khas utk melayu kenapa nak pertikai? Sdgkn amanah saham yg lain masih ada? Sejak bila malaysia menghadkan pemilikan saham bukan melayu?

Perkhidmatan awam, ramai melayu sbb ramai polis , tentera, guru. Berapa ramai cina india yg apply kerja tu? Kebanyakan jawatan dlm pejabat pun penuh kerani. Brp ramai bukan melayu yg apply jawatan tu? Sbb gaji tak banyak kan?  Lepas tu bising tentera kerja makan tidur, bangsa lain ditindas sbb tak dapat jawatan dlm kerajaan.

You should follow the majority. Wherever you are. Kalau duduk australia pandai force diri utk bahasa inggeris. Kalau duduk di malaysia pun bergaul lah dgn melayu ckp melayu. Kenapa nak force bangsa majority belajar bahasa korang? FYI ramai je org melayu can speak mandarin and understand tamil. Tak perlu nak kutuk org melayu shallow minded sedangkan kalau kat luar negara korang dilihat shallow.

Melayu digelar rasis oleh cina india kat malaysia ni. Semua pelancong & international student Dah ditanam slogan melayu rasis , cina india ditindas di malaysia oleh driver taxi non malay. Aku tahu sbb most international student mengadu benda yg sama dkt aku. Sooo kalau korang rasa dianiaya tggl kat malaysia, pergi lah balik ke tempat asal.
Korg yg create the rasis problem, not us.
Wasalam
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 26-5-2020 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dess402 at 26-5-2020 11:16 PM
vender replied at 26-5-2020 10:38 PM
Pertama sekali SEILAMAT HALI LAYA. Please baca perlembagaan dan hak2 melayu yg dah termaktub. Dan  ...


Salam ..  ai tak kesah pun pasal hak istimewa org melayu nii .  pasal bagi ai ini semua mengarut saja . pasal since ai beranak dan membesar dalam kolumpo ..  ai tak nampak pun apa gunanya umno tu atau nak kata ada termakan budi baik depa tu jauh sekali . dan ai pun bukannya kakitangan gov , ai dibidang swasta jadinya kami dah terbiasa dengan dunia persaingan bukannya budaya curi tulang . Cuma kalau bidang pendidikan ataupun access utk mendapat kesenangan tu  , ai tak pasti kenapa perlu ada double standard . pasal ai tak nampak pulak melayu ini bangsa oku yg sentiasa perlukan tongkat . Lagipun tak elok pasal bila dah betah bertongkat , kita tak mampu lagi berjalan seperti orang biasa , sentiasa mengharapkan pertolongan .
Kedua ..  persepsi orang cina orang india itu kaya . Tak jugak ..  betol depa lebih kaya sebab depa mahu berusaha tapi dalam itu juga ada saja yg juga miskin . Jadi mereka ini juga perlu diberi sokongan . Sama juga jika kita lihat tatacara didalam Islam , ia tidak membahagi mengikut bangsa ..  tidak . Inilah yg menjadikan ia satu tarikan hinggakan di china sendiri pun kedapatan beratus  juta ummah muslim .pasalnya konsepnya Islam itu untuk semua . Itu sebenarnya yg menjadikan ia satu kekuatan . Usah ditiru perangai yahudi yg ada kelas pertama kelas kedua .
Dan yg ke 3 ..  jika mahu di sebut ASB , perlu dipaham bahawasanya didalam pasasan saham , yg amat penting dikatakan adalah pasaran modal nya . Betol ..  mungkin cina india lebih kaya ..  depa lebih dengan pasaran terbuka . Tetapi jika ditiru dari kaedah tabong haji ..  konsep menabung tak dinafikan memang berjaya . Itu dari sudut teorinya , tapi dari sudut praktikal nya jika kalangan melayu cina india ini yg berkeadaan biasa2 ini  ,  disatukan dalam bentuk modalnya ..  bayangkan betapa banyak kebaikan yg ada . Sekurang2 nya kita tidak perlu harapkan modal dari luar yg jelas bukannya ada rasa setia melainkan hanya faktor utk mendapat untung , dapat memberi keseimbangan pada pasaran , dan paling penting ini adalah pasaran kita milik orang kita . Dan soal dividen yg mungkin makin berkurang seperti di utarakan oleh macai2 ..  ini sebenarnya kelemahan memahami pasaran saham .
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list