Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
871
View
13
Reply

Kelebihan dan Kekurangan Sistem Operasi Windows 10

[Copy link]

Author: trunks       Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-5-2020 04:44 AM | Show all posts |Read mode
Edited by trunks at 24-5-2020 04:48 AM



Segala apa yang berada di atas muka bumi ini memiliki kelebihan dan kekurangannya masing-masing. Sistem operasi seperti Windows 10 yang terkini diperkenalkan oleh Microsoft pun tidak dapat lari dari hakikat ini.

Windows merupakan sistem operasi komputer paling popular di dunia yang dihasilkan oleh Microsoft. Berdasarkan laporan terkini, angka bilangan pengguna Windows 10 kini sudah mencecah lebih dari 800 juta pengguna.

Hal sebegini bukanlah sesuatu yang mengejutkan memandangkan sistem operasi ini telah pun disogokkan oleh Microsoft sejak pengenalannya Julai 2015 yang lalu kepada pengguna-pengguna Windows 7 dan Windows 8.


Oleh kerana ianya kini digunakan oleh lebih dari 800 juta pengguna di seluruh dunia, pastinya ia memiliki ciri-ciri kelebihannya yang tersendiri. Antaranya:



Kelebihan Sistem Operasi Windows 10
Waktu boot yang lebih singkat




Tidak dinafikan, waktu yang diambil untuk menghidupkan komputer Windows 10 adalah lebih pantas berbanding sistem operasi Windows versi yang terdahulu sungguhpun menggunakan pemacu tradisional. Cara Windows 10 memuatkan sistem-sistemnya jauh lebih cekap dan melalui penggunaan pemacu keadaan pepejal (solid state drive), anda tidak lagi perlu menunggu lama untuk mula menggunakan komputer anda.



Antaramuka yang lebih moden dan mesra pengguna

Antaramuka Windows 10 secara ringkasnya adalah jalan tengah di antara Windows 7 dan Windows 8. Ia menggabungkan ciri rekaan moden pada Windows 8 dengan paparan mesra pengguna Windows 7. Seterusnya mempermudahkan proses transisi pengguna-pengguna dari Windows 7 atau Windows 8.


Ciri keselamatan yang telah dipertingkatkan





Kekerapan menerima kemaskini serta Windows Defender yang kini telah dipertingkatkan mutunya menjadikan pertahanan Windows 10 adalah antara yang terampuh dikalangan sistem operasi. Hal ini jauh berbeza ketika era Windows XP yang mana pengguna kerap kali dilaporkan mengalami pelbagai ancaman-ancaman siber.


Lebih sesuai untuk permainan komputer

Dari sudut permainan komputer, Windows 10 turut dilengkapkan dengan DirectX 12. Justeru membolehkan sesebuah komputer berkenaan mampu menyediakan kadar bingkai yang lebih tinggi untuk permainan-permainan komputer yang lebih terkini.

Bagaimanapun, di dunia ini tiada apa yang sempurna kerana setiap sesuatu itu pasti memiliki kekurangannya. Windows 10 juga tidak terkecuali dalam hal ini.



Kekurangan Sistem Operasi Windows 10Kemaskini automatik secara paksaan

Perkara yang paling menjengkelkan pada Windows 10 adalah fungsi kemaskini automatiknya yang kadangkala menyebabkan sesebuah komputer restart secara tiba-tiba. Tiada siapa yang suka dipaksa untuk melakukan sesuatu, namun Microsoft kelihatan tidak mempedulikan tentang hal ini pada kemaskini Windows 10.

Microsoft hanya akan memperkenalkan ciri kawalan pengguna terhadap fungsi kemaskini pada kemaskininya yang akan datang, iaitu May 2019 Update. Itupun, pengguna hanya dibenarkan untuk menangguhkan pemasangan kemaskini sehingga 35 hari sahaja.

Punca mengapa kemaskini ini dipaksakan adalah kerana faktor keselamatan. Malware seperti WannaCry menjadi mudah merebak adalah disebabkan oleh sistem-sistem operasi sesebuah komputer yang tidak dikemaskini.

Kemaskini sebenarnya amat penting untuk keselamatan sesebuah komputer dan niat Microsoft berkenaan sebenarnya tidak ada salah pun sebenarnya. Masalahnya sekarang ini adalah cara kemaskini berkenaan disampaikan kepada pengguna itu yang menjadi kenapa sesetengah pengguna tidak menggemarinya.



Fungsi carian yang tidak konsisten

Mencari aplikasi atau sesuatu fail melalui kotak carian pada Start Menu kadangkala tidak menunjukkan hasil carian yang memuaskan. Kadang-kadang apa yang dicari langsung tidak ditunjukkan sungguhpun aplikasi atau fail berkenaan sememangnya wujud di dalam komputer berkenaan.

Fungsi ini mungkin perlu diberi lebih perhatian oleh pihak Microsoft di dalam kemaskini akan datang. Pengguna tentunya lebih mudah mendapatkan sesuatu aplikasi atau fail-fail terus melalui fungsi kotak carian tanpa perlu menyelongkar folder-folder di dalamnya.



Aplikasi Perisian Remeh (Bloatware) dan Tajaan (Sponsored)

Aplikasi perisian remeh atau bloatware pada kebiasaannya sering didapati pada telefon-telefon pintar Android bajet. Kini, Microsoft nampaknya cuba melakukan perkara yang sama pada Windows 10. Misalnya memasang permainan-permainan kasual seperti Candy Crush diluar pengetahuan penggunanya. Menyahpasangnya mungkin dapat menyelesaikan masalah ini untuk jangka masa singkat.

Namun, sesetengah pengguna mendapati beberapa aplikasi perisian remeh dipasang sendirinya selepas Windows 10 membuat kemaskini besar (major).



Isu privasi dan pengintipan

Berdasarkan Perjanjian Privasi dan Servis semasa pemasangan Windows 10 dijalankan, Microsoft menyatakan akan mendapatkan maklumat peribadi pengguna secara mendalam, untuk memaparkan iklan paling sesuai kepada pengguna. Bagaimanapun, terdapat kebimbangan di kalangan pengguna bahawa data ini akan disalahgunakan oleh pihak ketiga.


Masalah Registry

Registry di dalam Windows 10 kadangkala menjadi punca kenapa kadangkala komputer anda menghasilkan pepijat-pepijat yang diluar jangkaan anda. Salah satu puncanya adalah aplikasi-aplikasi yang sudah dinyahpasang masih lagi memenuhi ruang registry dan menambahkan entri.


Folder Pemasangan

Folder $USER Windows sememangnya diketahui ruangan yang serabut dengan segala macam fail pemasangan di dalamnya. Namun, di dalam Windows keadaan adalah lebih serabut. Sesetengah aplikasi menggunakan folder berkenaan seperti tapak pelupusan sampah awam dan terus kekal di dalamnya hinggakan pengguna tidak boleh memadamkannya tanpa menimbulkan masalah. Tambahan pula Windows tidak menetapkan hirarki menyebabkan pembangun-pembangun membina aplikasi tanpa keseragaman dengan aplikasi lain.


Bagaimanapun, aplikasi-aplikasi UWP (Universal Windows Platform) dari Windows Store tidak mempunyai masalah seperti ini. Salah satu tujuan UWP diwujudkan juga adalah bagi mengatasi masalah ini. Cuma, masalahnya tidak banyak aplikasi-aplikasi arus perdana desktop yang dibina menggunakan platform ini.

Menyahpasang sesuatu aplikasi Win32 atau .NET juga kadangkala menimbulkan beberapa masalah yang diluar jangka. Sesetengah aplikasi yang tidak berkaitan bergantung pada fail yang dipasang oleh aplikasi lain yang tidak ada kena mengena dengannya. Hal ini menyebabkan sesetengah masalah sukar dikenalpasti dan menyukarkan kerja-kerja pembaikan sistem komputer.


Kesimpulan

Sebagaimana syarikat-syarikat lain, keutamaan Microsoft adalah menerima maklumbalas dari penggunanya. Jika penerimaan maklumbalas gagal atau sukar diterima, pastinya ia memberi kesan jangka panjang terhadap pembangunan Microsoft.

Bagi pengguna biasa seperti kita, pastinya kita menerima baik terhadap sebarang penambahbaikan yang disediakan untuk kemudahan pengguna


sumber


Inilah Berbagai Kelebihan dan Kekurangan Windows 10


Windows adalah sistem operasi yang paling banyak digunakan oleh masyarakat di seluruh dunia. Sistem operasi besutan Microsoft ini selalu menghadirkan upgrade versi terbaru untuk memuaskan penggunanya. Sistem operasi yang paling mutakhir adalah Windows 10. Akan tetapi, masih banyak ragu untuk menginstall sistem operasi ini. Mengapa?

Banyak orang yang enggan untuk mengupgrade Windows 7 atau 8 ke Windows 10 karena berbagai macam alasan. Salah satunya adalah publik mempertanyakan mengapa Microsoft langsung meluncurkan Windows 10, dan bukannya Windows 9? Microsoft menuturkan bahwa Windows 10 adalah platform yang komprehensif sehingga kurang cocok jika dinamakan Windows 9.

Kegagalan Windows 8 juga menjadi salah satu penyebabnya, di mana Windows 8 dianggap lebih berat dan lebih rumit dibandingkan Windows 7. Selain itu, tidak semua aplikasi dan game juga akan langsung kompatibel dengan sistem operasi terbaru ini.

Nah, bagi Anda yang berencana untuk upgrade ke Windows 10, namun masih belum yakin, kali ini Carisinyal akan mengulas berbagai kelebihan dan kekurangan Windows 10 tersebut. Dengan mengetahui kelebihan dan kekurangannya, maka Anda dapat mempertimbangkan untuk menginstall-nya atau tidak.


Kelebihan Windows 10


Microsoft tampaknya ingin segera menebus kesalahan yang mereka buat di Windows 8. Beberapa fitur dari Windows 7 kembali dihadirkan di Windows 10 dengan tetap membawa tampilan khas Windows 8. Nah berikut adalah berbagai kelebihan yang bisa Anda temukan di Windows 10:

  • Kompatibel Di Semua Perangkat

Windows 10 tidak hanya kompatibel di komputer, notebook, dan netbook saja. Akan tetapi, sistem operasi terbaru ini juga bisa berjalan di smartphone atau tablet tertentu. Ini adalah terobosan baru dari Windows. Jadi, penggemar Windows tetap bisa mengandalkan sistem operasi ini di smartphone atau tablet yang mereka miliki.

  • Dilengkapi dengan Teknologi Virtual Dekstop

Ini adalah salah satu keunggulan dari Windows 10, karena teknologi yang satu ini belum dijumpai di sistem operasi lain. Virtual Dekstop adalah teknologi yang memampukan Anda untuk membuat beberapa dekstop dengan tema dan tujuan yang berbeda.
Lantas, apa keistimewaan yang bisa kita peroleh dari teknologi ini? Anda dapat berpindah desktop dengan cepat dan mudah. Di samping itu, teknologi ini juga memudahkan Anda untuk mencari file dengan sangat cepat dan akurat.

  • Start Menu yang Dinamis

Hingga saat ini keluhan seputar tombol start menu yang kurang efisien di Windows 8 masih santer terdengar. Banyak pengguna Windows 7 yang mengeluh karena Start Menu di Windows 8 sangat berbeda dengan versi pendahulunya.

Menanggapi keluhan dari penggunanya, Microsoft membesut tombol Start Menu pada Windows 10 menjadi lebih dinamis dan efisien. Sekilas tampilan Start Menu di Windows 10 nampak seperti kombinasi dari 2 versi sebelumnya, yakni Windows 7 dan 8. Yang paling penting, Start Menu di Windows 10 ini sangat mudah digunakan.

  • Tampilan Beberapa Aplikasi Dalam Satu Layar

Jika sebelumnya, Anda harus menutup satu aplikasi modern yang sedang dijalankan apabila Anda ingin membuka aplikasi modern  lainnya, dengan Windows 10 Anda tidak perlu melakukan hal tersebut. Sistem operasi ini memungkinkan Anda untuk membuka beberapa aplikasi dalam satu layar tanpa perlu menutup aplikasi sebelumnya. Jadi, Anda dapat memantau semua aplikasi secara lebih cepat dan optimal.

  • Penambahan Aplikasi Command

Satu lagi keunggulan dari Windows 10 adalah aplikasi command (perintah) yang sangat bermanfaat. Dengan aplikasi ini, Anda bisa melakukan interaksi dengan komputer. Melalui apliksai command, Anda juga dapat menyelesaikan masalah pada komputer, seperti ketika grafik user interface terserang virus. Aplikasi command dirancang bagi Anda yang ingin menjelajahi komputer secara online maupun offline.

Kekurangan Windows 10

Tak ada gading yang tak retak. Meskipun menawarkan berbagai macam kelebihan, namun tetap saja ada kekurangan yang dikeluhkan oleh penggunanya. Nah, berikut adalah berbagai kekurangan yang banyak dikeluhkan di Windows 10:

  • Tidak Easy-To-Use

Setiap orang tentu menginginkan sebuah sistem operasi yang mudah digunakan. Akan tetapi, hal tersebut belum bisa Anda temukan di Windows 10.


---------------------------
buat masa ini dari dulu hingga kini,saya masih kekal dengan windwos
dah try linux dulu2 la,macam masuk dunia asing gitu, hehe
Mac os? agak sedap, cuma dah try,masih tak boleh nak masuk
system dia takla sucks,tapi,nanti dulula,akan datang try lagi hehe




Rate

3

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 24-5-2020 05:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Lama gila rasanya tak sentuh laptop/pc.. Tak tau la skill it ni masih ada lagi ka tak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2020 05:59 AM | Show all posts
sarah82 replied at 24-5-2020 05:50 AM
Lama gila rasanya tak sentuh laptop/pc.. Tak tau la skill it ni masih ada lagi ka tak.

kalau dah biasa dengan smartphone. buka PC dah tak sedap lagi dah haha
sebab screen dia besar,lambat nak scroll kebawah ,tak macam
smartphone hehe
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2020 06:30 AM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 24-5-2020 05:59 AM
kalau dah biasa dengan smartphone. buka PC dah tak sedap lagi dah haha
sebab screen dia besar,lam ...

Hahaha.. Tu la smod.. Tapi kena juga beli laptop.. Senang nak buat apa2..phone canggih mcm mana pun tetap ada limit dia.
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2020 07:26 PM | Show all posts
windows 10 ni ok ajer.
senang.
yg tak best susah nak access save mode ajer
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2020 07:31 PM | Show all posts
Edited by trunks at 26-5-2020 11:15 AM
aziz79 replied at 24-5-2020 07:26 PM
windows 10 ni ok ajer.
senang.
yg tak best susah nak access save mode ajer

kan..control panel pun tak display macam windows lama mudah nak cari hehe
tapi,aku tak guna sangat.sekarang takat setting mudah2 search saja dalam
box kat start tu..




Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2020 10:24 PM | Show all posts
trunks replied at 24-5-2020 06:31 PM
kan..control panel pun tak display macam windows lama mudah nak cari hehe
tapi,aku tak guna sanga ...

Senang    guna  control panel n button  search   lagi    dari  setting
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-5-2020 03:55 AM | Show all posts
mahathirGX replied at 27-5-2020 10:24 PM
Senang    guna  control panel n button  search   lagi    dari  setting

kan hehe..cuma setting yang mudah2 kot jumpa.
tapi,memang mudah sebab takla nak setting apa2
sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2020 03:32 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 28-5-2020 02:55 AM
kan hehe..cuma setting yang mudah2 kot jumpa.
tapi,memang mudah sebab takla nak setting apa2
san ...

Pencipta Windows 10 pun biol... Nape wat dwi function control panel n setting tu... Sepatutnya paksa pengguna guna setting terus ler
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2020 05:06 PM | Show all posts
mahathirGX replied at 28-5-2020 03:32 PM
Pencipta Windows 10 pun biol... Nape wat dwi function control panel n setting tu... Sepatutnya pak ...

aha,betul sangat tu..yang nyampah sikit tu,kalau upgrade apa2
mesti ada yang ubah sana sini hehe.tapi ada 1 yang sedap windows
terkini ni tak macam windows 7,,kita tak payah susah2 cari CD windows
usb bootable pelbagai sangat,sebab dah ada built in dalam dia.format
lebih mudah gitu
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2020 02:58 PM | Show all posts
window auto update
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-6-2020 06:25 PM | Show all posts

saya selalu disable aje ni windows update.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Esmiria at 4-7-2020 10:54 PM
trunks replied at 24-5-2020 05:59 AM
kalau dah biasa dengan smartphone. buka PC dah tak sedap lagi dah haha
sebab screen dia besar,lam ...


Tpi aku lagi feel pc(ada lappy tpi rosak)

.... besar..fon ada limit..aku pki fon pun psl xdak duit nk bli pc..lgi satu smartfon klo leka blh tersilp sentuh pahtu dh beralih ke app lain..fon xdak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2020 11:33 PM | Show all posts

klo leka blh tersilp sentuh pahtu dh beralih ke app lain..
itu kalau handphone Android, terlalu sensitif screen dia, beralihlah pada ios hehe.. gurau aje.saya guna dua2 Laptop dan smartphone ni.
yelah,kalau kita keluar nak buat kerja pula tu,susah nak bawa laptop.
lagipun,sekarang banyak laptop terpakai murah2 ada 500rm pun ada.
sejujurnya.saya tak akan masuk forum ni kalau guna phone.tak selesa.

awak boleh pula? syabas betty hehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list