Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1611
View
82
Reply

[Tempatan] Projek High Tech 100 juta di Jerantut by Lembaga Getah

[Copy link]

Author: ResellerMaxis    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-5-2020 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by ResellerMaxis at 26-5-2020 06:31 PM



Jom kita sama sama karaoke lagu sejarah mungkin berulang untuk meraikan projek baru ini.



Pusat Teknologi Getah Wilayah Timur RM100 juta di Jerantut

Ahmad Nazlan menyampaikan sumbangan di Kampung Perian dan Jerantut Feri, Jerantut hari ini. - Foto NSTP / Roselan Ab Malek
JERANTUT: Lembaga Getah Malaysia (LGM) akan membina sebuah Pusat Teknologi Getah Wilayah Timur yang menelan kos kira kira RM100 juta di daerah Jerantut, tahun ini.

Pengerusi LGM, Datuk Ahmad Nazlan Idris, berkata pusat penyelidikan canggih itu juga akan menjadi produk pelancongan baharu di daerah itu yang turut dikenali sebagai Bandar Taman Negara.

Pusat Teknologi Getah Wilayah Timur RM100 juta di Jerantut
SABTU, 23 MEI 2020 @ 4:01 PM
https://www.bharian.com.my/berita/wilayah/2020/05/692222/pusat-teknologi-getah-wilayah-timur-rm100-juta-di-jerantut


Jawapan YB Kuna utk soalan najib projek socso di ipoh barat.


Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 25-5-2020 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Ex-minister Kok questions need for RM100 mil rubber technology centre
FMT Reporters - May 25, 2020 3:49 PM
598
Shares
facebook sharing button 529 twitter sharing button whatsapp sharing button sharethis sharing button

Former primary industries minister Teresa Kok says Malaysia already has fully operational rubber research centres locally and in England.
PETALING JAYA: Former primary industries minister Teresa Kok has raised concern over the decision by the Malaysian Rubber Board (MRB) to build a RM100 million rubber technology centre (RTC), which she said may turn into a white elephant, similar to a previous project by MRB.

Kok said the speed in which the RTC was announced raised questions as to whether proper studies had been done before they were approved by the board.

In a statement today, she said studies would take more than one year at least.

I am sure the board could not have done all the necessary studies to justify spending RM100 million for the RTC in such a short time, she said, asking whether fiduciary and finance ministry procedures had been followed.



Kok said MRB chairman Ahmad Nazlan Idris, who announced the project, was only appointed about a month ago but appeared to have worked at warp speed to have obtained the necessary approvals for the project in his parliamentary constituency, Jerantut.

She feared the RTC would end like a previous project announced by former MRB chairman Ahmad Hamzah in his constituency in Jasin, Melaka, which cost RM44 million and remained uncompleted.

Saying they were unwarranted and wasteful projects sanctioned under the guise of so-called model rubber technology, she urged Prime Minister Muhyiddin Yassin to explain if he was aware of the project, especially at a time when public funds should be prudently utilised.

Kok said Malaysia already had fully operational rubber technology and research centres in Sungai Buloh (formerly the Rubber Research Institute of Malaysia) and the Tun Abdul Razak Research Centre in England and in Kota Tinggi, Johor Bahru.

It will be better for Ahmad Nazlan to look into the need to upgrade the existing research facilities in Sungai Buloh and boost their manpower and expertise to advance new innovations.

The MRB owns huge tracts of land in Sungai Buloh and other parts of the Klang Valley to be able to achieve this. There is no need to build an RTC in Jerantut or anywhere for now C unless there is a clear political reason for its location C and there is little or no basis to justify its actual need, she added.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 05:50 PM | Show all posts
yg projek rugi kan rakyat patut di bongkar kan. good job
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Janii sokong abah.. halal lagi suci.. gajah putih pon gajah putih le
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 06:17 PM | Show all posts
ResellerMaxis replied at 25-5-2020 05:08 PM
Ex-minister Kok questions need for RM100 mil rubber technology centre
FMT Reporters - May 25, 2020  ...

betul ke RM100 juta untuk technology center tu je?

PETALING JAYA: Former primary industries minister Teresa Kok has raised concern over the decision by the Malaysian Rubber Board (MRB) to build a RM100 million rubber technology centre (RTC), which she said may turn into a white elephant, similar to a previous project by MRB.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2020 06:31 PM | Show all posts
kemaruk replied at 25-5-2020 06:17 PM
betul ke RM100 juta untuk technology center tu je?
Pusat Teknologi Getah Wilayah Timur RM100 juta di Jerantut

JERANTUT: Lembaga Getah Malaysia (LGM) akan membina sebuah Pusat Teknologi Getah Wilayah Timur yang menelan kos kira kira RM100 juta di daerah Jerantut, tahun ini.

Pengerusi LGM, Datuk Ahmad Nazlan Idris, berkata pusat penyelidikan canggih itu juga akan menjadi produk pelancongan baharu di daerah itu yang turut dikenali sebagai Bandar Taman Negara.



"Selain itu, kita juga akan membuka ladang getah yang baharu seluas 2,000 ekar sekali gus dapat menjana ekonomi penduduk setempat," katanya selepas menyampaikan sumbangan kepada anak yatim dan orang kelainan upaya ( OKU) di kampung Perian di sini, hari ini.

Pusat penyelidikan itu akan membuat pelbagai kajian mengenai getah termasuk klon terbaru getah, produk hiliran getah, dan pelbagai lagi potensi getah termasuk dalam bidang makanan.

Ahmad Nazlan berkata, pihaknya sudah mengadakan perbincangan dengan Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail baru-baru ini mengenai projek itu selain untuk mendapat tanah yang sesuai dan berharap ia dapat direalisasikan.

Ahmad Nazlan yang juga Ahli Parlimen Jerantut berkata pada dasarnya kerajaan negeri sudah bersetuju untuk membangunkan projek berkenaan di daerah ini dan bersetuju menyediakan tapak yang sesuai.

Projek ini akan dibina di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tahan sejajar rancangan untuk menjadikan pusat teknologi getah itu sebagai produk agro pelancongan.


https://www.bharian.com.my/berita/wilayah/2020/05/692222/pusat-teknologi-getah-wilayah-timur-rm100-juta-di-jerantut

Kalau bangkem ada info lain bolehlah kongsikan.



Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 06:32 PM | Show all posts
ResellerMaxis replied at 25-5-2020 06:31 PM
Kalau bangkem ada info lain bolehlah kongsikan.

bangkem takde info sebab tu tanye
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Belum ape2 dh white elephant. Projek ni bwah lembaga getah malaysia aper. Bukan bagi syarikat kroni. Kene bagi dana kat sekolah persendirian cina juta2 baru senyap puak2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 08:10 PM | Show all posts
ada yg jd xmen mutant x nanti?

prffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffght
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2020 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
ang_bess replied at 25-5-2020 07:37 PM
Belum ape2 dh white elephant. Projek ni bwah lembaga getah malaysia aper. Bukan bagi syarikat kroni. ...

Dia sebut white elephant sebab dah jadi pada 2010. Under lgm juga n bina di jasin. Sehingga 2014 masih xsiap dan hingga kini tidak menyumbangkan hasil sebagaimana yang dikehendaki.

100 juta tu memang duit lgm. Yg akan dapat kontrak tu nanti sudah tentu bukan lgm sendiri sebaliknya kontraktor lah. Kontraktor tu kroni ke bukan wallah hu alam. Open tender ke direct nego belum diketahui.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2020 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Cable replied at 25-5-2020 08:10 PM
ada yg jd xmen mutant x nanti?

prffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffght

Sekor gajah putih x cukup ke lgm ni?

Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 08:27 PM | Show all posts
ResellerMaxis replied at 25-5-2020 12:25 PM
Sekor gajah putih x cukup ke lgm ni?

gajah putih tu mutant ke?
prfffffffffffffffffffffffffffght
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 08:46 PM | Show all posts
Harap tak ada bini sesiapa mintak rasuah dari kontraktor projek ini.....

Maideen~Dah balik asal balik.......... Takbirrrrrrrrrrrrrrrr.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 09:00 PM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 25-5-2020 08:17 PM
Dia sebut white elephant sebab dah jadi pada 2010. Under lgm juga n bina di jasin. Sehingga 2014 m ...

Tunggu jelah nanti..pelaburan ni untuk boost ekonomi..ada lah tu kajian dan penyelidikan di buat sebelum umum projek
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 09:23 PM | Show all posts
ang_bess replied at 25-5-2020 09:00 PM
Tunggu jelah nanti..pelaburan ni untuk boost ekonomi..ada lah tu kajian dan penyelidikan di buat s ...

ni aku quote dari yg atas nun:. Mungkin dah ada kajian, mungkin tak, ontahlah pakcikkk:

In a statement today, she said studies would take more than one year at least.

I am sure the board could not have done all the necessary studies to justify spending RM100 million for the RTC in such a short time, she said, asking whether fiduciary and finance ministry procedures had been followed.



Kok said MRB chairman Ahmad Nazlan Idris, who announced the project, was only appointed about a month ago but appeared to have worked at warp speed to have obtained the necessary approvals for the project in his parliamentary constituency, Jerantut.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
atira replied at 25-5-2020 05:57 PM
Janii sokong abah.. halal lagi suci.. gajah putih pon gajah putih le

Sokong jgn menonong je..dah tahun 2020..mana yg tak betul Kita takkan sokong..itulah Malaysian alaf baru
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Patutnya perkasakan Kedah produce beras utk tampung demand org Malaysia yg makan nasi dua - tiga kali sehari..Kedah pernah dpt jolokan negeri jelapang padika..combined dgn Perlis..
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 09:34 PM | Show all posts
atira replied at 25-5-2020 05:57 PM
Janii sokong abah.. halal lagi suci.. gajah putih pon gajah putih le

Mentang mentang lah abah pandai baca doa.........Prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrpffffftght

Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pun dok tunggu juga la hasil kajian terowong laut guan eng tak banyak MYR305 JUTA juga la.. Dah 6 tahun tak siap2 lagi.. Tapi guan eng bayar duit dah.. Pelik.

Ohhh.. Bangsa dravidian ka? Baik aku percaya pada ulaq dari dravidian yg terkenal dgn putaq belit.
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2020 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Aliaskotonggo replied at 25-5-2020 09:23 PM
ni aku quote dari yg atas nun:. Mungkin dah ada kajian, mungkin tak, ontahlah pakcikkk:

In a st ...

Tunggu jer lgm punye official statement. Teresa kok ni bukan boleh buat kira..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list