Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
18986
View
211
Reply

Kisah Duit Raya, Fedtri Yahya Sindir Aeril Zafrel Ke Tu?

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-5-2020 09:31 AM | Show all posts |Read mode




Kecoh di media sosial mengenai trend meletakkan nombor akaun bank dengan harapan ada yang baik hati akan memasukkan duit raya.


Untuk itu, mereka yang mahir dalam agama telah meletakkan hadis mengenai tabiat tidak baik ini. Ianya turut dipersetujui pengacara, Fedtri Yahya dengan menyatakan ada juga insan yang meminta orang lain meletakkan nombor akaun mereka.


Secara kebetulan pula sehari sebelum raya, aktor Aeril Zafrel telah meminta pengikutnya meninggalkan nombor akaun untuk dimasukkan duit raya. Jadi, warganet berpendapat yang Fedtri telah menyindir Aeril. Betul ke?





Kredit foto:




Menurut Fedtri, bukan sahaja budaya meminta-minta harus dibanteras, tetapi budaya yang meminta warganet meninggalkan nombor akaun mereka turut perlu diambil tindakan. Jika tiada kedua-dua pihak, masakan isu ini berlaku?



Sementara itu, mengenali Aeril yang turut mesra dengan para pengikutnya telah menyumbangkan duit raya kepada mereka yang layak. Jumlah tersebut antara RM20 hingga RM200 setiap seorang.




Kredit foto : Twitter





Gambar kanak-kanak yang dikepilkan turut mendapat sumbangan daripada Aeril dan terus diberikan resit pembayaran tersebut. Setakat artikel ini ditulis, sudah RM420 disumbangkannya, tetapi nombor akaun bertambah hingga jumlah komen menghampiri 10,000 komen.




Kredit foto : Twitter



Kredit foto : Twitter




Dalam masa sama, apabila resit sumbangan itu dipaparkan, turut kelihatan jumlah baki simpanan Aeril sendiri yang berjumlah enam angka.





Kredit foto : Twitter


Kredit foto : IG





Biarpun Aeril sudah menghentikan sumbangannya, namun masih ramai yang meletakkan nombor akaun masing-masing semata-mata untuk mendapatkan duit raya daripada artis.





Kredit foto : Twitter



Hal ini lah yang dibimbangkan ramai ilmuan kerana seperti menjadi satu budaya pula meminta-minta duit raya. Malah, meminta orang meletakkan nombor akaun juga turut menjadi punca ianya berleluasa.





Kredit foto : IG





Dalam masa sama, mungkin Aeril sendiri tidak menjangkakan sambutan daripada warganet lain sangat mengalakkan hingga tidak mampu dilayan satu persatu. Jadi, betullah teguran secara umum Fedtri itu kan? - CARI



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 26-5-2020 09:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Show off much.. tutup la betul2 balance saving tu.. saja nk org bercakap kan.. mcm2 perangai retis x abis sekolah ni.. huhu
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2020 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Ni aku menuduh jer tau. Katakan bingai spent dalam RM3k utk duit Raya, pastu dia jual nombor akaun tu suma pada hackers dengan harga RM300k, siapa yang rugi? Hadap sangat dengan duit retis yang tak berkat (tu Zul Yahya cakap)
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2020 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
aku dr dulu mmg menyampah dgn mangkuk ni
sejenis suka mencapub
plg sadis ialah bini ko baru bersalin seminggu lps tu dh kene keje
ko sbg hasben mmg bodoh x bleh pikir ke bini ko tu kalo nk jugak keje,ko nasihat la suruh duk rumah je
nmpk sgt ko yg kerah tenaga bini ko
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2020 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Mangkuk ni LAPAR PERHATIAN
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2020 09:57 AM | Show all posts
Tujuan nk tunjuk baki je.
Barbie sgt.
Sanggup screenshot tamat urusniaga and bukak resit.
Kalau resit xde tulis baki la setannnnnn
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2020 09:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak pernah rasa si Aeril ni handsome. Ritu terserempak si laki bini ni kat Sephora, The Garden. Founder pakai mekap international, marhein pulak berlumba2 pakai mekap wawa timbang kilo konon nak cantek mcm wawa. lol
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2020 10:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Hmm aeril, jgn buat macam ni lagi tau.. jgn joget bollywod lagi eh?
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2020 10:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Suharel nikan misekin benau dulu, tu yg bila senang skit batak kemain
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2020 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Bengong. Mmg dia ni saje suka mencapub. MO sama je dgn carlos bellaammara berkubur di angin lalu dan tahfiz mahamad. Sejenis perah tenaga bini pastu perasan hensem pastu asyik nak up nama sendiri. Viral isu tah pape. Carlos tu nasib baik dah sendu gile takde org nak layan dah, tinggal 2 kapel ni lagi yg masih try hard acah plg kaya bini plg cantik
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2020 10:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Menayang duit dalam akaun ker
Baik ko berdoa ajer keriakkan ko tak dibalas dengan akaun kena hack
Btw.......duit banyak2 tu hasil dari maner
Produk timbang kilo gak ker??
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2020 10:09 AM | Show all posts


NI resit Maybank2u ye Aeril.
Ade tulis baki ke?
xde kan
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2020 10:11 AM | Show all posts
sial jugak la perangai
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2020 10:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Aduh!
Mcm ni pun ada
Perangai OKB2 mmg camni eh
Org kalau dah mmg kaya, lg nak sorok duit dia byk mana
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2020 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Beraninya masing2 tunjuk nombor akaun...
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2020 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Eksyennyerrrr
Cara mcm dia buat ni salah 1 nk umpan menaikkan followers dia.
Sbb tu dia suka buat lawak bodo dan reply komen pemenat.  
Dia retis lelaki yg tinggi followers kat ig.
Rajin mencapap, rajin meng up kan diri sendri, perasan pandai blakon dan perasan hensem
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2020 10:33 AM | Show all posts
Kurex replied at 26-5-2020 02:03 AM
Hmm aeril, jgn buat macam ni lagi tau.. jgn joget bollywod lagi eh?

eh awas yach! kalau artis tu sendu, buruk, sangkak memang harus la dicerca.. ni abang aeril hensem, wangi, & sedap, jangan la marah heols..
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2020 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Lama dah meluat tgk dia ni..mencapap ke hulu ke hilir
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2020 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 26-5-2020 09:43 AM
aku dr dulu mmg menyampah dgn mangkuk ni
sejenis suka mencapub
plg sadis ialah bini ko baru bersal ...

Tak silap bininya aktip di porum
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2020 10:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Biras aku semalam up resit dekat fb done tranafer duit raya norma baru..terkujat aku tau...amount yg dia bg banyak la jgk.. Tp up resit mcm tu mcm apoooo sgt...dkt mak dia..dkt adik2 dia.pastu dkt mil aku ngan adik ipar kami..rengsa plk aku sbb dia up conversation wasup adik ipar aku ckp tq tq tq...ada icon nanges lg sbb sgt terharu. Aku dh la xbg duit dkt adik ipar aku tu..dh 26 pun..ada masster tp keje memilih... Nak yg glamour je..skrg kemaruk nk follow jejak buat unit trust under ellybillionaire tu..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list