Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
2794
View
31
Reply

luahan perasaan - Isu Adik Ipar

[Copy link]

Author: puteri_malam       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-5-2020 05:10 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Sasha at 29-5-2020 11:27 AM

Lebih kurang 5 tahun lepas dia ngamok marah anak2 spai meraung anak lelaki dia, sebabnya cuma si abang pergi ambil adik kat rumah atok sebelah mak tu... ungkit segala..punca jadi macamtu anak no. 5 terlepas cakap, masa keluar ikut aku depa makan roti nan & macam2... maknya bole jerit kat anak tu "fikir perut kau jer..aku ni kebulur tak fikir" (dia tinggal kat rumah dia tak ikut keluar, pelek pulak nape kat rumah sendiri dia kebulur). Aku ni kakak suami dia... Berbulan jugalah tak berckp...tp akhirnya aku letak semua tu ke tepi sebab fikir anak2 buah yang 6 org tu, tak nak org ckp keluarga lelaki yang buruk melayan menantu/ipar... kami tak ramai...ada aku abg & adik tu jer la...so beralah bukan bermakna kalah..demi keharmonian keluarga....
2 thn lepas.. Dia buat perangai lagi...Adik (suami dia) bagi duit utk persiapan raya anak2... dlm 2k permulaan sebab dekat2 raya Adik balik cuti (depa PJJ) so mana yang tak cukup nanti boleh beli masa Adik ada... sampailah masa Adik cuti... persiapan anak2 sorang pun takder lagi.. anak2 dah mula berbisik2... Ayahnya pun ajak pergi mall... pilih2 baju anak2..time bayar maknya boleh kutip baju2 tu simpan... alasan nantilah beli baju kat Bazaar raya... balik tak beli apa2.. ari kedua pegi pulak bazaar raya... jalannnnnnn sampai penat, tak beli apa2.. balik... malam tu Adik pun tanyalah.. kenapa tak jadi beli persiapan raya anak2... masa bersemuka tu ada anak no. 1 & no. 2... Dia ckp duit dah takder... bagi mak dia nak gi beraya ke sarawak ikut kakak ipar dia... Adik speechless... menangis dia dgr... anak no. 2 ckp "kakak tak tahan bila tgk ayah nangis, kakak terus masuk bilik"... next day aku call Adik ajak gi cari baju anak2 dia.. tak tahu lagi apa kisah masa ni... dalam perancangan lepas beli persiapan raya budak2... terus balik umah mak kami... masa beli baju budak2... Adik dtg dekat & berbisiklah dia (wife dia ntah kat mana masa ni, pilih baju)..Aku tgk muka sedih Adik, tak tercakap apa... budak2 dah siap pilih baju masing2.. beraturlah bayar...balik.... masa ni cuma dapat baju anak2 lelaki 2 org tu & ayahnya, yg perempuan takder baju yang depa berkenan.... malam nak raya esoknya.... anak2 dia no. 2, 4 & 5 ..duduklah mengelilingi makcik depa ni... sorang2 bercerita kesedihan depa tertunggu2 persiapan raya.. yg no. 2 ckp "dlm group whastapp kwn2 sekolah, semua cerita pasal baju raya, kakak diam jer, sedih sebab kakak blom ada baju raya"... "masa birthday kakak, ayah ajak makan kat luar, mama marah2..mama ckp makan jer kat rumah apa yg ada, tak jadilah keluar" .. anak no. 4 menangis bila aku kluar beli brg persiapan makanan raya..sbb dia pk nak ikut beli baju raya... yg no. 4 mmg jenis diam sikit, memendam jer... kesemua kisah baju raya ni aku dgr jelas dah malam nak raya..so mmg takder masa nak cari baju raya...so berjanjilah aku nnt raya kedua kita gi mall cari baju.. raya 1st pakailah apa yg ada dulu...budak2 tu happy... 2nd day raya bawak yg perempuan semua gi beli baju raya... mak depa tak ikut.. aku bawak anak2 jer... balik tu maknya buat muka..marah2..ckp  jerit2... bentak2 anak2....mcm2 komen pasal baju anak2.... budak2 tu pilih sendiri...aku suruh diorg pilih sendiri... sebab dengan maknya memang diorg kena pakai apa mak tu pilih.... tragedi betul raya tu... si adik ipar aku ni fikir aku tak tahu apa yang terjadi.. masih dengan sombong dia... aku memang tak masuk campur diorg suami isteri... biar diorg selesaikan... cuma kesian ke Adik... ingatkan dia banyak-banyak bersabar dan selesaikanlah dgn elok2.... habis kisah tu kat situ... kami adik beradik tak pernah sebut sebab itu hal rumahtangga Adik...cuma kami support Adik sebab dia jer adik kami....

tahun lepas diorg balik raya malam raya..tak kisahlah... sebab masing2 ada rumahtangga dan keluarga... so kira aman la raya takder tragedi.. anak2 jer bising penat asyik pergi rumah sedara mara belah mak depa...bazir minyak jer... org2 tua borak-borak, kami budak2 bukan boleh buat apa..bosan... penat... baik duduk rumah... balik kampung Ayah bole ikut takbir rumah ke rumah lagi best.

raya 2020...ermmmmm... kesabaran aku dah semakin menipis... tak pun hati aku ni yang jahat & kotor sangat gamaknya... banyak sgt yang tak berkenan dimata and hati.... Dia bole menghadap laptop & phone tengok drama korea/china... dahlah bangun pukul 1 tghari al maklum masih puasa... siap2 mandi terus melepek tgk korea/china... spai waktu nak berbuka.... hidang makanan berbuka hari last puasa tu pun kena panggil, dah 6.45pm mak aku ckp bila nak hidang bebuka... Dia jawab "lambat lagi nak bebuka" sambil tgk korea/china ... makanan semua aku dah beli... aku baru balik beli makanan... dari pagi sampai aku dah siap masak rendang, dah siapkan bahan2 nak masak kuah laksa, kuah kacang, tinggal nak masak, Dia langsung tak tolong.. alasan cara masak tak sama... tp kejap2 datang dapo, minta anak arwah kakak aku betulkan ntah apa dalam telefon dia, mengganggu dia nak tgk korea/china.. budak tu tgh sibuk tlg aku... anak-anak perempuan dia ada 3 yang sepatutnya bole diharap...tapi semua dok ikut rentak maknya... tak bole disuruh buat kerja.. mula maknya menjerit2 panggil....

selesai raya pertama...aku tengok jer perangai masing2... dengan mak dengan anak... makan minum semua tolak jer pinggang cawan....anak arwah kakak aku kutip...aku sekali mcm maid depa..basuh kemas dapo...dgn anak yang no. 6 umur 6thn..mandi, kencing, berak, makan minum segala nak aku yg buatkan ( tak kisah la sbb anak2 buah aku pun, tu tak jd issue) macam aku lak yang beranak pinak..tapi tak apa pengalaman, dah  al maklum aku tak beranak... 6-6 anak dia pun dari dlm perut, aku ambil bahagian berbelanja dan menjaga depa... sekali lagi diulang al maklum aku tak beranak...

raya kedua... aku amok semua... Dia & anak2... mak aku mengaji lepas solat asar kat bilik.. Dia & 2 anak perempuan dia bole on laptop lagu2 sambil karaoke sekuat tekak, lagi kuat mak aku ngaji, lagi kuat dia berkaraoke kat dapo sambil masak...siap dengan video call bagai... yang lelaki no.3 lak main games terjerit2 mcm org gila bercakap sorang dah bnyk ari dia buat kerja gitu, aku diam lg...tapi petang raya kedua tu memang dah habis limit dah kesabaran aku... Adik aku tak baik raya disebebkan PKPB ni, bila Adik aku video call dia anak beranak bukan main berlakon... sepanjang2 bulan puasa dibiarkan anak2 bangun lepas zohor... tak peduli solat... sebab dia ralit layan drama korea/china... Dia baru nak tahu tengak korea/china... bukan salah tgk tapi berpada2lah...waktu-waktu yg patut masak & urus anak-anak uruslah... ni semua dia lepas tangan.. anak no. 2 tu masak & tengokkan adik-adik..anak lelaki 2 org tu dibiarkan nak bangun petang... sepanjang malam tak tido main games tu yang no. 3.... siang tido tak kenal waktu solat bagai... lepas aku amok... Dia jerit ke anak-anak and angkut kain baju masuk kereta.. balik umah depa.. daerah jer kami berbeza masih satu negeri tu takder masalah pergerakan....

so salah ke aku amok belaka... aku busuk hati ke? dengki dia nak tengok korea/china? aku ni dah spai ke China & Korea gara-gara drama.. masih nak dengki ke? hati aku yang jahat sangat ke semua nampak tak betul? aku yang saja nak membebel and amok depa? sedih rasa hati... lagi sedih sebab teringat Adik yg jauh tu bekerja, bukan dia bersuka ria tak balik dah 2 bln... bukan saja-saja dia tak nak balik... dah dapat cuti sebelum raya..tiba-tiba company dia bekukan... kena tunggu spai 9/6.. penilaian prestasi akan dibuat..berkemungkinan ada yg akan dibuang kerja..tu sebab dia bertahan..company dia kata kalau cuti, cuti terus..gaji separuh... kalau kerja gaji penuh & jaminan tak dibuang kerja tu ada... bukan Adik tak jelaskan pada anak isteri dia... tapi perangai semua macam lebih suka ayah/suami tu tak balik langsung gamaknya...

sekian...

maaf andai ada tersalah eja atau tak mampu dia fahami oleh warga forum... ni kisah kekesalan & kekecewaan seorang kakak ipar... tu sorang jer yg ada.. kalau ramai tak tau la mcmana....


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 27-5-2020 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku mmg blur baca kisah panjang2. ....jd kena baca 10 kali baru aku faham....hehe ampon. ...nanti dah faham baru aku komen....
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2020 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
orang pesen tak jaga solat tu mmg hidup tunggang langgang serabut dan klu marah kita pon tak sanggup dengar.
bukan solat cukup 5 waktu ya tapi pesen tak jaga betol2 solatnya..
sekian tazkirah raya.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2020 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku rase ipar kau ni sbnrnye mental sbb kne jage anak sorg2 yg 5 org tu..kte xtau ape yg dia alami smpai die jd gtu..pttnye ko slow talk dlu ape2 yg ko xberkenan sblm ko amok kn dorg..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2020 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia xkerja ke ipar kau kak??
Macam nak hidup bagai org muda lagaknya..aku yg lelaki ni masa raya pun rasa cam nak pitam.
Mengemas rumah tolong potong2 bahan...lap kipas..lap tingkap..nak beraya kan..anak2 aku yang kecik tu aku arah2 kan juga buat kerja senang2..

Tu rumah sendiri ..kalau balik beraya umah org apa tah lagi..rasa malu even umah mak sndiri..mesti ada bnda nak buat juga..maklumla org tua..toilet pn mesti berbulan xcuci..so biasanya aku la tukang simbah clorox dlm bilik air..

Ada gakla makhluk yang rileks ek..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2020 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Sound je kak..kalau aku pun sound je..nasib nak rasa ke x...sebab kalau kat kampung..anak sedara aku buat2 malas aku sound..

Nasibla kalau mak ayah dgr ...aku sound biasanya secara general..
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2020 06:30 PM From the mobile phone | Show all posts
awaynepian replied at 27-5-2020 06:17 PM
Dia xkerja ke ipar kau kak??
Macam nak hidup bagai org muda lagaknya..aku yg lelaki ni masa raya pu ...

Ya Allah mati2 kak ingat away ni perempuan
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2020 07:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Mula2 baca tak faham tapi dah panjang sikit cerita baru faham...
Kiranya masa budak2 tu kecik2 lagi bukan main helok perangai pandai mengadu nasib kat TT..
Tapi bila dah membesar, menurut pulak perangai maknya kat budak2 tu..

Baguslah ngamuk kat depa sampai pandai balik rumah sendri...
Orang2 macam tu mmg helok duduk rumah sendiri, pandai2 la jaga makan minum anak beranak sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2020 07:47 PM | Show all posts
macam baca novel harry potter kisah harry potter di buang keluarga angkat sampai masuk sekolah hunrey gurney belajar ilmu magic
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2020 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Sis dah cukup baik sis.
Luah aje apa yg sis rasa. Klu boleh cakap dengan your brother, citer hal sebenar kat dia.
Suami Ketua keluarga, klu isteri tak hormat, ank2 pun takkan hormat ayah diaorg. Adik you kena mainkn peranan walaupun diaorg pjj.
I mengaku dulu I tak berapa baik dgn pil.
Tapi my hubby tunjuk kan contoh yg baik pada I, dia layan my family dgn baik, so I malu sendiri.
Bila kita dah buka hati untuk berubah, automatically family bonding n hubungan dgn Allah akn lebih terjaga.
Wish good luck for your brother.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2020 01:10 AM | Show all posts
i rasa dia stress jaga anak 6 orang pastu laki jauh..
berhenti la jadi provider untuk mereka anak-beranak..
kesian kat adik?
dia patut lebih tau bini dan anak dia..
mereka tu tanggungjawab adik awak..
so pedulikan kan je la..
bagus la awak berani amuk..
tapi kalau dah amuk dorang masih begitu, bukan salah awak..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2020 08:52 AM | Show all posts
mmg xpatut awak mengamuk
jahatnya awak

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2020 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 27-5-2020 05:28 PM
Aku mmg blur baca kisah panjang2. ....jd kena baca 10 kali baru aku faham....hehe ampon. ...nanti da ...

No wonder si robin tuh kata hang nee bodoh noor....

noty kan dia????

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2020 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 28-5-2020 09:32 AM
No wonder si robin tuh kata hang nee bodoh noor....

noty kan dia????

Hey. .....Assalamualaikum dan selamat pagi manak. ....hehe. ....hidup mesti ceria ..happy. .jangan gadoh2. ....


ampon tt. ..nanti akak baca lagi. ....dan bg komen. ...

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2020 10:41 AM | Show all posts
Put... ni kisah adik yu yang keje kat Genting tu kan?

Ipar yu tu dah sedap serba serbi yu tanggung.. kalau anak tak makan yu bg makan.. anak nak kepsi yu tlg order delivery.. so dia dah naik lemak... anak berak taik dah keras kat bontot apede hal.... ade mak sedara baik hati budi pekerti blh jadi bibik tlg setel

Dia balik umah bonda yu pun sbb malas nak urus anak... dah bertahun preparation raya yu masuk campur tlg setelkan (sebab kenangkan anak buah sendiri kan) so kalini pun dia lepas tangan jugaklah macam selalu....

Mana anak arwah kakak lg yu nak amik amanah tlg jaga.. anak adik yang belum arwah lg pun yu nak kena urus gak mmg melampaulah. Nasiblah beriparkan yu... kalau kena kat ai mmg dah lama kena pijak perut. Jgn gatal bijik nak kawen atau beranak kalau hidup nak syok sendiri!

Bonda mengaji dia blh melalak kat luar?? Mana rasa hormat ko? kalau dgn ai dah lama laptop / henpon dia anak beranak terbang atas bumbung umah! Ko boleh kuang ajar dgn aku tp jgn biadap dgn mak aku... Mmg makan guna straw ai buat!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2020 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 28-5-2020 09:35 AM
Hey. .....Assalamualaikum dan selamat pagi manak. ....hehe. ....hidup mesti ceria ..happy. .jangan ...

salam....

hang nee antara makhluk dlm board nee yg pantang kena jentik lelagi oleh sesama jenis hang ...sawan datang mengalahkan hilang anak...kan????atau hang memang dah mellow pasca ramadhon???atau memang dah kena porridge kangkang robin???? which one????

sorry TT...nee manak nak tanya...can you concise kan kemerepekan hang dlm 3 ayat??? tak larat nak baca bungaan hang yg berjela....
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2020 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 28-5-2020 11:09 AM
salam....

hang nee antara makhluk dlm board nee yg pantang kena jentik lelagi oleh sesama jenis ...

Sabar manak. ....jgn rosakkan thread tt...ok lah aku nak masak. ...
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2020 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Sabar banyak2 tt,..lepas pkp ni nasihatkan adik tt bawak pemili beliau sewa rumah lain,kepala tt pun tak pening
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 04:38 AM From the mobile phone | Show all posts
You did the right thing
A big lesson to the in laws and the children
As for your brother, play the role better

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 10:51 AM | Show all posts
first of all sebagai prempuan, aku faham nape jadi gitu..Hidup pjj, anak ramai..tak cukup kasih sayang dari suami...lame kan pjj nye.kasih sayang ni bukan kt bilik je..peneman berborak, anak2 berderet nak kena tengok..mungkin anak sekarang da besar tapi kite tak tau yg tahun2 sebelum ni disimpan2 jadi la perangai lantak tak amik kisah anak nak tunggang  langgang.. and tak ada org beri perhatian pada dia.. atleast kalau ade laki depan mate, dia rase ade fungsi. nk kena layan laki etc..kak ipar kamu tu ibarat macam kawin tapi realiti mcm single parent je. PJJ tak mudah..kalau bole janganlah pjj lame2. nasihat adik kamu play his role..Bila bekeluarga biarlah bersama2. perasaan yg berlarutan ni lame2 disimpan kemudian jadilah memberontak pelik2..bagi aku, lelaki tetap ketua keluarga, jadi mainkan peranan utk kemudi keluarga..jgn dibiar perempuan sorang2 terkapai2...bukan bujang..dah kawin...tanggungjawab tu bukan sekadar hulur duit

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list