Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
765
View
15
Reply

MAKANAN PALING POPULAR DI DUNIA

[Copy link]

Author: zasrfikri       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-6-2020 07:42 PM | Show all posts |Read mode
Edited by zasrfikri at 13-6-2020 07:44 PM

GALAKSI VIRAL - Makanan apakah paling popular dan sangat digemari di dunia ? Adakah nasi ? Adakah sushi atau ramen ? Pasti ada banyak pilihan bukan ? Lazimnya makanan sesebuah negara itu bergantung kepada pelbagai faktor seperti gaya hidup, ekonomi, sosial, iklim dan juga budaya. Oleh itu, hasil daripada beberapa sumber rujukan berkaitan makanan di dunia ini, maka terhasillah Carta 10 Makanan Paling Popular di Dunia. Jom kita baca untuk info selanjutnya.



10
MAKANAN
PALING POPULAR DI DUNIA

1. PIZZA
Negara Asal : Itali
Catatan :
Pizza ialah sejenis makanan berasaskan roti dan diatasnya boleh diletak pelbagai topping. Sudah beberapa tahun Pizza menduduki tangga pertama sebagai makanan paling popular di dunia. Makanan Itali ini sudah menjadi makanan kegemaran di seluruh dunia kerana ianya mudah dibuat dan resipinya tidak terlalu rumit. Antara pizza yang paling popular di dunia ialah Pizza Napolita. Menariknya, di Malaysia juga pernah wujud pizza perisa tempatan iaitu Pizza Satay.
illustration-pizza-wallpaper-preview.jpg


2. PASTA
Negara Asal : Itali
Di mana ada Pizza, di situ pastinya ada Pasta. Pasta ialah merupakan sejenis mi dan merupakan makanan ruji untuk masakan tradisional orang Itali. Oleh itu, boleh dikatakan mo paling popular di dunia ialah pasta. Manakala, jenis pasta paling popular di dunia ialah Spagetti dan Macaroni.


3. HAMBURGER
Negara Asal : Jerman
Hamburger atau nama ringkasnya Burger ialah sejenis hidangan sandwich yang terdiri daripada daging burger yang dimasak samaada digoreng, dikukus, dipanggang, atau disalai, serta selalu dihidangkan dengan pelbagai topping di dalam roti burger yang dibelah dua. Di negara kita sahaja, bukan setakat ada dijual di restoran makanan segera, malah ianya turut dijual di pasar malam dan gerai-gerai di tepi jalan. Mungkin ramai masih ingat yang Singapura pernah memperkenalkan Burger Nasi Lemak di Festival Makanan Singapura pada tahun 2017. Burger paling popular di dunia ialah Burger Keju.


Untuk info lanjut, boleh rujuk sumber rujukan di sini >>> MAKANAN PALING POPULAR DI DUNIA




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 13-6-2020 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Nasi lemak pun popular kan . Tapi kalau di berikan pilihan i vote masakan korea such as kimchi.. Sayuran tu,  masakan thai., vietnam. Yg banyak guna sayur and masakan ala china yang berkhasiat.  Kalau in term baik utk dalaman badan cari masakan india yang banyak Guna rempah.  Kalau nak cepat gemuk,  naik badan,  tinggi kolesterol  mkn lah mknan barat.. Pizza,  burger,  steak... Kalau tak cholesterol  darah tinggi.. Gout pasti datang.  
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2020 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Nasik goreng !!   Sepinggan nasik ... potong bawang kecik sebijik....cili padi 4 ulas dan ketuk....telur 2 bijik.   Taruk minyak dan goreng semua sekali....beserta telur....dalam 40 saat masukkan nasi putih yg sepinggan tuh..... kacao. Taruk garam ngan aji... Goreng sampai rasa garing..Siap

Nasik Goreng Bodoh !!

Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2020 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Burger daging special, mayonis dan sos lebih...pasar malam punya..sedap je


Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2020 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan kek ke
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2020 10:46 PM | Show all posts
ayam goreng.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2020 11:24 PM | Show all posts
Semua makanan yang disenaraikan adalah kegemaran saya
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2020 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 13-6-2020 09:14 PM
Nasik goreng !!   Sepinggan nasik ... potong bawang kecik sebijik....cili padi 4 ulas dan ketuk....t ...

Errrr perlu letak aji ke..
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 12:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku rsa klu kt Malaysia antara 3 tu.. burger kot no 1.. sbb merata2 kot org juai. Buat dia pon lg senang n cepat
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts
caca_eric replied at 13-6-2020 11:29 PM
Errrr perlu letak aji ke..

Perencah maggi perasa ikan bilis pun bley...
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 01:20 AM From the mobile phone | Show all posts
marla69 replied at 13-6-2020 08:36 PM
Nasi lemak pun popular kan . Tapi kalau di berikan pilihan i vote masakan korea such as kimchi.. Say ...

Masakan india tu rasa memulas pulak perut.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 06:59 AM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 14-6-2020 01:20 AM
Masakan india tu rasa memulas pulak perut.

Saya kurabg mkn mknan indian.  First time mkn nasi kandar saya cherry berry. Tobat tak nak mkn tapi kena akui mknan india yg berempah buat bdn panas.. Urat urat dlman pun mengecut dari kembang.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 11:42 AM | Show all posts
Mee Segera lah yg paling popular
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 06:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy suka tomyam,sup2...jenis berkuah..bila sejuk pun sedap dimakan..cuaca panas pn ok..sup sayur ke..tomyam sayur..anything berkuah..yummehhhhhhhh~

Lagi satu,deep fried..kepci mmg jd pilihan utama..so far,susah nk jmpe ayam y betul2 coating dia krupkrap mcm kepci pny..ayam singgit ada krupkrap tp xde rasa herbal mcm kepci..kepci di hatiku gitu..cewahhhhhhh~
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2020 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Eh lama nya tak makan pizza.. On my list for the next cheat day.. Hehe
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2020 12:26 PM | Show all posts
Sedapnya la makanan2 semua.. Tapi aku tgok skang ramai yg cuba nk naikkan balik business diorang.. Lagi2 yg niaga pasar malam ke..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list