Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3745
View
109
Reply

[Dunia] Huntonglah... Penduduk HK boleh pindah ke UK

[Copy link]

Author: Nahnukutu       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-7-2020 11:58 AM | Show all posts |Read mode
Penduduk HK boleh pindah ke UK
MyMetro Global

image.png
TUNJUK perasaan di Hong Kong membantah penguatkuasaan akta keselamatan baharu. FOTO

AFP

London: United Kingdom (UK) menawarkan kewarganegaraan kepada penduduk Hong Kong (HK) sebagai reaksi tindakan China menguatkuasakan akta keselamatan baharunya.

Perdana Menterinya, Boris Johnson berkata, pengumuman itu adalah maklum balas langsung berhubung undang-undang penuh kontroversi itu.

Ia dibuat ketika London mengkaji mula hubungan dua hala kedua negara termasuk cadangan China membangunkan jaringan liputan data 5G di UK.

"Kita berpegang kepada peraturan dan kewajipan," katanya kepada Parlimen Britain beberapa jam selepas China melakukan penahanan pertama di bawah undang-undang baharu itu.

Johnson berkata, akta berkenaan jelas melanggar Deklarasi Bersama Sino-British ketika penyerahan HK kepada China.

Beliau berkata, pihaknya sudah memberi amaran kepada Beijing bahawa akan memperkenalkan kaedah bagi pemegang penduduk HK yang menjadi pemegang pasport British National Overseas (BNO) untuk berpindah ke UK

"Itu akan kita lakukan sekarang," katanya.

Terdapat kira-kira 300,000 penduduk HK adalah pemegang pasport BNO dan 2.6 juta orang lagi layak untuk mengemukakan permohonan.

HK ditadbir oleh UK sehingga diserahkan semula kepada China pada 1997 dengan jaminan bahawa Beijing akan melindungi autonomi wilayah khas itu sehingga tempoh 50 tahun.

Bagaimanapun, China menguatkuasakan akta keselamatan baharu yang dianggap melanggar jaminan berkenaan.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 2 Julai 2020 @ 10:30 AM


Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 2-7-2020 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Seperti too much UK mahu bagi bno kepada honkies
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2020 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Lantak korg la, negata korg...sok ni dah naik kepala pijak korg jgn masa tu baru nk menyosal...jdkan kes rohingya kt msia ni sebagai cth ye BJ
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2020 12:30 PM | Show all posts
lantak la UK.... jangan menyesal dikemudian hari
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2020 12:31 PM | Show all posts
hindraf msti jeles

aritu ngadu kt queen Elizabeth.. pe cite karang ni?
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2020 12:33 PM | Show all posts
demographic engineering at propotional scale
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2020 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Honkies ni prasan dorang mat saleh kot.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2020 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by batu kikir at 2-7-2020 12:45 PM

Patutnya........ asal HK tu memang Cina punya
British cuma pegang secara lease 99 tahun...... habis 99tahun....... otomatik balik ke Cina.
No isu pun. British ni mengada-ngada betul. Perjanjian la apa la...... WTF la Britain.

P/s Buat apalah pergi Britain......zaman Great Britain dah over. Britain jadi macai US je. Orang miskin dan orang sakit Eropah. Dont waste time studying in UK....... pergi China..... learn from them disegi teknologi, ekonomi but not politics
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2020 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
For me, imo, China > UK... Bezanya China too strict but still kadg2 yg strict tu la yg bagus utk kita.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2020 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
UK tak nak tawarkan pada anak cucu warga negara lain yang mereka bawa ke sini dulu2 ke? Yang asyik tak puas hati dengan peraturan negara ini, mesti mereka suka.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-7-2020 01:01 PM | Show all posts
batu kikir replied at 2-7-2020 12:42 PM
Patutnya........ asal HK tu memang Cina punya
British cuma pegang secara lease 99 tahun...... habis ...

why not politics? entah2 sistem PRC lebih ngam untuk mentaliti melayu. itu yang lebih ditakuti sebenarnya.


Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2020 01:07 PM | Show all posts
Untung ler dah dapat invitation tapi semesti yang dapat terdiri dari golongan professional dan berduit bukan biasa2 je.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2020 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
jgn terpedaya. ni mcm student malaysian terpengaruh nk koyakkan pasport msia, utk commoneealth pasport, hujung2 jd worker 3D sector uk je. pastu merentan utk kerakyatan malaysia balik.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2020 02:33 PM | Show all posts
telan air liur chinkies malaya

pegi la ikut tuan besar korang di UK sana.
lagi pun datang malaysia ni pun British yang bawak,
orang melayu takde jemput ke sini pun

diskriminasi konon.
aman2 saja 10 orang terkaya malaysia,
9 dari nya semua keturunan pendatang.

kuil bersepah,
sekolah vernakular sarang racist pun bebas operasi.






Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2020 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts


Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2020 04:20 PM From the mobile phone | Show all posts


Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2020 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts


Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2020 04:29 PM From the mobile phone | Show all posts
boleh la tuntut buat sekolah cina berasaskan sistem pembelajaran Taiwan Kat uk
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2020 04:32 PM | Show all posts
sepet penang ngan melaka mesti meleleh air liur kalo dpt offer mcm nie......dolu siap koyakkan passport lagi
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2020 04:35 PM | Show all posts
Brambuslah nobody needs YOU, Biotch!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list