Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
6318
View
151
Reply

"Saya Muslim, Tahu Jaga Iman" - Harith Iskander

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-7-2020 01:00 PM | Show all posts |Read mode
Pelawak Harith Iskander akhirnya membuka mulut berhubung isu menjaga dan merawat seekor anjing.




Kredit foto: IG




Katanya, dia tidak kisah dengan komen negatif yang dilemparkan terhadapnya dan isteri.

"Saya tidak akan memberi komen terhadap semua kecaman dan fitnah yang dilemparkan, tetapi saya berterima kasih kepada semua yang memberi sokongan.

"I'm a Muslim, my faith is in Islam and I believe in being humane," tulisnya.




  



  



Sebelum ini, tular kisah Harith dan isterinya membawa anjing bernama Marvella pulang hingga mencetuskan kecaman demi kecaman daripada warganet. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 3-7-2020 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols rs majoriti ummah melayu x tahu yg hukum pegang/bela anjing ni sebenarnya bergantung pd mazhab. Y boder y boder kekdahnya. Suke ati dia la nk ikut mazhab mana pong. Kecohhhhhhh. Dia bela anjing ada menyusahkan kau ke minta duit kau ke buat beli kibbles ke dasar meleis
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 01:09 PM | Show all posts
awww such a beautiful heart both of you Harith. Moga Allah berkati apa yang kamu usahakan. Marvella bukan anjing biasa yang dia pelihara tu. Moga boleh membuka mata masyarakat kita utk lebih sayangkan haiwan. syabas!!
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 01:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Siannya tgk Marvella. Sapelah yg buat dia cmtu. Kadang Kalau nmpk stray dogs kat tepi2 jln mesti fikir mcm2; sapelah yg bg dorg mkn, dorg tdo kat mana, etc.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan senang nak jaga binatang yang special needs macam ni, apatah lagi anjing. Huge respect for people yang sanggup nak jaga.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
#doglivesmatter.................gitew.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Iouls pun meleis....tapi selalunya acik acik gundu meleis atau pakcik meleis busung perut yang acah tao pasal ugama....senang nak chop orang sana sini...Chop orang tak berugama la...chop orang rasis la.

The gundus pecaya imam syafei la yg betul...imam hanafi...maliki dan yg lain lain semua tak betul.   Atau kalao melayu musti syafei.  Ambik ilmu malas!!....membaca ..kelaut!!   Tapi bab jatuhkan hukum dalam socmed...Mufti Menk Zimbabwe pun kalah.

Kesian the Gundus   
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Skuau replied at 3-7-2020 05:22 AM
#doglivesmatter.................gitew.

Every lives matter.. Manusia, haiwan, tumbuhan
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 02:00 PM | Show all posts
comelnya marvella..
kalau i dok sendiri rumah landed, nak je i bela satu..
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Ikut mazhan pulak... Kalau gitu kenapa tak bela babi? Kan ke ada mazhab yg kata boleh makan pegang babi, kenapa taknak ikut mazhab tu? Kenapa kena ikut mazhab yg boleh bela anjing?? Tak main la bela kucing, bela anjing barula nampak western walaupun muka berkerak..
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak per nak bela tapi jaga lah kesucian diri dan keluarga terutama bila nak solat. Tapi kalau dah peluk2 macam tu tak susah ke nak samak nanti?
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
'ikut hati ..mati,ikut rasa ...binasa....#ikutsukatikorangjerla........
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 03:05 PM | Show all posts
Orix replied at 3-7-2020 01:07 PM
Iols rs majoriti ummah melayu x tahu yg hukum pegang/bela anjing ni sebenarnya bergantung pd mazhab. ...

tapi kan sis, di negara ni majoriti mazhab syafie.

kalau nak mazhab lain, pegi negara lain yg bermazhab berbeza.

itu pun kalau betul harith ni mazhab lain.

islam amat menjaga keharmonian. elak fitnah.

Imam As-Syafie pernah jadi imam di satu tempat yg bermazhab lain, jadi, Syafie solat ikut mazhab tempat tersebut.

Adab, hormat tuan guru dan elak fitnah dan kontroversi.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh bela tapi bukan dlm rumah. Bela utk berburu atau jaga kebun. Si marvella ni OKU la pulak. Letak kat luar je la menyalak kat pagar kalo posmen dtg...
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 03:13 PM | Show all posts
labulaba replied at 3-7-2020 03:05 PM
tapi kan sis, di negara ni majoriti mazhab syafie.

kalau nak mazhab lain, pegi negara lain yg b ...

since when kalau nk mazhab lain kena pegi negara lain??? ada ke ajaran dalam Islam sebegitu ? kenapa x cakap agama lain pi duduk negara lain jah ? kesian otak berfikiran sebegini. cuba tanya malaikat yg catat dosa pahala kau, dia dah register utk marking based on skema permarkahan dosa pahala mengikut mazhab syafie belum ? yela, kot2 la malaikat hang pegang skema pemarkahan dosa pahala mazhab lain, kau pulak ikut mazhab lain, kang ko buat igt dpt pahala, sekali malaikat catit dpt dosa
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 03:13 PM | Show all posts
Kurex replied at 3-7-2020 02:00 PM
Ikut mazhan pulak... Kalau gitu kenapa tak bela babi? Kan ke ada mazhab yg kata boleh makan pegang b ...

mazhab mana boleh makan babi dekkkk. ko berguru ngn sapa dekkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 03:15 PM | Show all posts
Orix replied at 3-7-2020 03:13 PM
since when kalau nk mazhab lain kena pegi negara lain??? ada ke ajaran dalam Islam sebegitu ? kena ...

well y boder y boder?

macam tu senang la nak tukar2 mazhab ikut kesedapan lutut ye sis?
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 03:23 PM | Show all posts
labulaba replied at 3-7-2020 03:15 PM
well y boder y boder?

macam tu senang la nak tukar2 mazhab ikut kesedapan lutut ye sis?

dah dalam al-Quran dan hadis pun xde hukum yg jelas smpai ulamak sendiri pun berbeza pendapat, apetah lagi ummah yg bukan ulamak. y boder y boder. Hukum hakam halal haram dosa pahala Tuhan decide ke manusia (imam) yg decide. Lagipun xde menyusahkan / mendatangkan mudarat pd org lain pun dia bela anjing OKU. nk menyusahkan benda yg simple sampai nk suruh org dduk negara lain sbb lain mazhab. pigidah. selayaknya berperang x sudah2 puak2 islam yg merasakan dia plg betul
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 03:29 PM | Show all posts
PristineOne replied at 3-7-2020 01:35 PM
Iouls pun meleis....tapi selalunya acik acik gundu meleis atau pakcik meleis busung perut yang acah  ...

kan. extreme sungguh nak memback up imam masing2. smpi suruh org duduk negara lain kalau lain mazhab selain syafie kau mampooooooooo
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 03:34 PM | Show all posts
Dia bela anjing disebabkan ehsan pada binatang pada saya ok je. Yang penting dia ikut cara2 yang telah ditetapkan oleh syarak islam.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list