Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
645
View
7
Reply

[Dunia] China menuntut 90% daripada Laut China Selatan yang kaya tenaga itu, namun Brunei, Malaysia, Filipina, Taiwan, dan Vietnam turut menuntut sebahagian daripadanya.

[Copy link]

Author: FOTHER-MUCKER       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-7-2020 07:02 PM | Show all posts |Read mode
AS bidas China gugat kestabilan di Laut China SelatanReuters -

July 3, 2020 2:49 PM


Kapal perang dan pesawat tempur China semasa latihan ketenteraan di Laut China Selatan. (Gambar Reuters)
WASHINGTON: Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat khuatir tindakan China menjalankan latihan ketenteraan di Laut China Selatan akan menggugat kestabilan di perairan yang menjadi pertikaian itu.
Melakukan latihan ketenteraan di wilayah yang dipertikaikan di Laut China Selatan bertentangan dengan usaha untuk meredakan ketegangan dan menjaga kestabilan, kata jabatan itu dalam kenyataan pada Khamis.
Minggu lalu, China mengumumkan mereka akan menjalankan latihan selama 5 hari bermula 1 Julai berhampiran Kepulauan Paracel yang menjadi pertikaian antara Vietnam dan negara Tembok Besar itu.
Latihan ketenteraan itu yang terbaru dalam rangkaian tindakan China untuk menegaskan tuntutannya dan melemahkan negara jirannya di Asia Tenggara di Laut China Selatan, kata kenyataan itu.
AS menuduh China menjalankan menenterakan Laut China Selatan dan cuba menakut-nakutkan negara jiran yang mungkin ingin mengeksploitasi simpanan minyak dan gas.
China menuntut 90% daripada Laut China Selatan yang kaya tenaga itu, namun Brunei, Malaysia, Filipina, Taiwan, dan Vietnam turut menuntut sebahagian daripadanya.


Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 4-7-2020 02:31 AM | Show all posts
Selat Melaka, Selat Singapura dan Laut China Selatan adalah laluan perkapalan yang membawa masuk sejumlah besar dagangan bahan api fosil seperti petroleum dan arang batu sejak China mula mengalami pertumbuhan ekonomi dan industri yang sangat pesat di awal dekad lalu.

Dan laluan perkapalan ini jugalah yang membawa keluar jutaan tan komoditi eksport China ke Amerika Syarikat melalu Lautan Pasifik, dan kemudian membawa pulang komoditi import seperti mineral dan bahan galian lain kembali ke China.

Tetapi perlu diingat, selain China, negara-negara Asia Tenggara dan Asia Timur seperti Jepun dan Korea Selatan juga menggunakan laluan perdagangan yang sama seperti China.

https://malaysiamilitarypower.bl ... atly-dan-grand.html]https://malaysiamilitarypower.bl ... atly-dan-grand.html

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 02:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku blum kwen lgi.perang dh nk dekat. @sarah82
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 02:56 AM | Show all posts
Esmiria replied at 4-7-2020 02:49 AM
Aku blum kwen lgi.perang dh nk dekat. @sarah82

cuba korg bayangkan kalau mat sabu masih lgi menjadi menteri pertahanan? jadi bahan lawak seantero dunia je..hahaha




Baru-baru ini, video ceramah Menteri Pertahanan Muhammad Sabu di Persidangan Dialogue IISS Shangri-La Singapura jadi bualan buat netizenIni ekoran netizen mempersoal kemahiran dan kelancaran Muhammad Sabu di pentas dialog antarabangsa untuk menjawab soalan dengan baik dalam Bahasa Inggeris. Namun ada juga yang berkata, Mat Sabu sememangnya berkemahiran berbahasa Inggeris yang asas dan sengaja tidak berkemahiran supaya rahsia ketenteraan tidak diketahui peserta persidangan.


Ada juga beberapa netizen yang memuatnaik video ceramah di majlis yang sama pada tahun 2014 oleh Bekas Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishamuddin Hussain untuk membanding kedua menteri terbabit"Pandangan ini bakal menjadi tumpuan utama pada masa akan datang kerana ia menimbulkan cabaran besar. Jenayah maritim, keganasan dan keselamatan siber adalah cabaran utama yang perlu ditangani dengan sewajarnya," kata beliau ketika berkongsi perspektifnya mengenai tajuk Asias Evolving Security Order and Its Challenges pada sesi pleno Dialog Shangrila-la IISS ke-18 2019


Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 03:53 AM From the mobile phone | Show all posts
salamon replied at 4-7-2020 02:56 AM
cuba korg bayangkan kalau mat sabu masih lgi menjadi menteri pertahanan? jadi bahan lawak seantero ...

Tapi malaysia kini dipandang sbb brjya handle coviddddd
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 03:56 AM | Show all posts
laut pun ko nak claim... teringat lagu...
you think you own whatever land you land on... lagu pocahontas...

btw perang untuk laut tidak kot macam tak berbaloi je.. takat ada minyak jah pun... minyak dah la bakalan habis... baik la china pergi upgrade keta elektrik banyak2
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 05:31 AM From the mobile phone | Show all posts
dan selat melaka menjdi rebutan amerika dan china. amerika nak halang china, china lak nk pastikan laluan kapal dia.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 05:40 AM From the mobile phone | Show all posts
TuntungReturn replied at 3-7-2020 01:31 PM
dan selat melaka menjdi rebutan amerika dan china. amerika nak halang china, china lak nk pastikan l ...

Tiada America mahu ambil SCS ..America mahu keluar Dari Philippine tapi duterte panggil balik..Malaysia pun boleh halau America I pun suka ..no war  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list