Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1083
View
28
Reply

Taktik Licik Peniaga - Lagi Mewah Kereta, Lagi 'Yahudi' Harga Durian

[Copy link]

Author: rikuren       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-7-2020 02:13 PM | Show all posts |Read mode




Apabila tiba musimnya, banyak durian dijual peniaga ditepi jalan membuatkan pembeli kini mempunyai banyak pilihan dalam menikmati raja buah ini.


Namun, disebabkan permintaan tinggi terhadap raja buah ini, maka pelanggan terpaksa berhadapan dengan harganya yang kadangkala tidak masuk akal.


Selain harga durian yang agak mahal, ada pula peniaga tidak meletakkan tanda harga.




Kredit Foto - Salam - Buzzkini



Malah, mereka akan meletakkan harga berdasarkan kereta pelanggan. Semakin mewah kereta yang singgah, semakin mahal harga ditetapkan. Begitu juga sebaliknya. Licik betul!






Kredit foto - Malaysiakini



Tapi, jangan risau. Bagi mengelakkan perkara ini daripada terus berlaku, anda boleh membuat laporan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) sekiranya peniaga tidak mempamerkan tanda harga atau disyaki menggunakan penimbang yang tidak ditentusah.


Kompaun RM1,000 mengikut Perintah 3 (1), Perintah Kawalan Harga (Penandaan Harga Oleh Penjual Runcit) 1993 akan dikenakan, sekiranya peniaga gagal mempamerkan tanda harga.


Kalau peniaga menggunakan alat timbang tidak ditentusah pula, kompaun RM1,000 bagi perseorangan dan perkongsian serta RM2,000 untuk syarikat dan perbadanan boleh dikenakan mengikut Seksyen 14(6) Akta Timbang dan Sukat 1973.

Kepada peniaga, berniagalah dengan jujur. Pasti gerai anda jadi tumpuan pelanggan kelak. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 6-7-2020 02:19 PM | Show all posts
Boleh plak camtu ea?
Tk patut btul.licik sgguh
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
sunggohhhhhh...  {:run
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Naik motor kapcai la kalau mcm tu..tp risau takut peniaga durian jeling je kita pastu pandang atas bawah sbb ingt kita tak mampu nk beli durian mahal
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
So yg datang naik bas, kena charge ikut harga bas ke mcm mana.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 02:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Mana bukti yahudi jual mahal? Setau aku Yahudi yg mulakan konsep low price nih contoh 99cents stores yg bercambah di Usa di awal 2000an. Discount hypermart macam.Costco, Tesco, Home Depot, Staples, BestBuy semua tu dari yahudi. Sendiri yg jual rega mahal tudoh yahudi. Jahat tul mlayu nih
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 6-7-2020 02:34 PM
Mana bukti yahudi jual mahal? Setau aku Yahudi yg mulakan konsep low price nih contoh 99cents stores ...

Tapi memang betul pun, yahudi la yang paling pandai niaga jual barang murah2. Sampai orang tak boleh challenge. Yang istilah harga yahudi tu rasanya deorang maksudkan berlian atau barang kemas kot. Kan yahudi popular sebagai goldsmith dulu2 siap ada keturunan goldsmith. Jual berlian harga ribu riban sedangkan berlian tu tidaklah rare mahupun nilai mahal. Itu yang timbul istilah ni kot.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 02:41 PM | Show all posts
Harga durian tetap mahal walaupun yang datang cuma jalan kaki je.....
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 02:48 PM | Show all posts
tak pernah la rase murah tiap kali musim durian..zaman dulu jual longgok..skarang by kg pulak..yg selalu cakap murah tu berapa ?
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 04:42 PM From the mobile phone | Show all posts
dudaberhias replied at 6-7-2020 02:38 PM
Tapi memang betul pun, yahudi la yang paling pandai niaga jual barang murah2. Sampai orang tak bol ...

bukan tapi sebab yahudi disinonimkan dengan menindas. harga yahudi = harga menindas
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 05:09 PM | Show all posts
xpernah lagi dpt harga mahal
sbb kete mewah aku simpan dlm showroom
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 06:51 PM | Show all posts
meols beli kat aeon smlm, XO sale 50% jadi rm32.50 , sumpah tak sedap, naseb murah...

nk pi makan kat ss2 la pulak.. sana seller tak sempat nak tengok keta n keta merc bmw pun bersepah, so takde hal kut

ada sesapa mkn deyan kat ss2? betul2 murah ke acaner?
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
mdhelmi replied at 6-7-2020 05:09 PM
xpernah lagi dpt harga mahal
sbb kete mewah aku simpan dlm showroom

Jom detim bangmi
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 07:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebenarnya tak pernah beli durian kat gerai yg xde tanda harga..
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
misc: So yg datang naik bas, kena charge ikut harga bas ke mcm mana.

Tgk bas kalau bas mcm didi and friend mahal sikit sebab ada lagu dan aircond
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 09:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Pakat boikot satu season turun la harga derian tu .. melampau-lampau aihh
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
pyropura: Mana bukti yahudi jual mahal? Setau aku Yahudi yg mulakan konsep low price nih contoh 99cents stores yg bercambah di Usa di awal 2000an. Discount hype ...


Betul tu..... padahal harga utk pegi umrah pegi haji tu la yg mahal melampau2 dikenakan dek puak ereb junjungan ummah.. patutnya kena cakap mn brg2 yg mahal ni harga ereb saudi {:smile
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2020 04:04 AM From the mobile phone | Show all posts
dudaberhias replied at 6-7-2020 02:38 PM
Tapi memang betul pun, yahudi la yang paling pandai niaga jual barang murah2. Sampai orang tak bol ...

Oh gitu ke. Tapi kan kalu bisnes diamond emas semua tu, bangsa apa pun.yg jual akan letak rega mahal, luxury item ka. Again knapa Yahudi je yg ditudoh jual diamond emas mahal??
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2020 04:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 6-7-2020 06:51 PM
meols beli kat aeon smlm, XO sale 50% jadi rm32.50 , sumpah tak sedap, naseb murah...

nk pi ma ...

XO bukan utk tekak Melayu lah sebab liqourish. Golden Phoenix pun sama. Begitu juga macam beberapa jenis durian hutan Ulu Langat tuh, Cina je yg banyak beli
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2020 04:09 AM From the mobile phone | Show all posts
bakingsoda replied at 6-7-2020 04:42 PM
bukan tapi sebab yahudi disinonimkan dengan menindas. harga yahudi = harga menindas

Ni melayu pun terbukti letak harga menindas, in future boleh tak kita tukar istilah pada REGA MELAYU?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list