Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
7389
View
129
Reply

Dari pondok buruk ke rumah flat, To'ki tidak perlu bimbang mengenai bayaran sewa

[Copy link]

Author: Nahnukutu       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-7-2020 12:00 AM | Show all posts |Read mode
Dari pondok buruk ke rumah flat
MyMetro Utama

image.png
To'ki bersyukur ketika masuk ke rumah baru.

Ridzuan Abdul Rahman
mohamadridzuan@hmetro.com.my

"RASANYA seperti sudah ada di syurga. Saya tak terfikir sampai macam ini sekali orang mengambil berat terhadap saya.

"Insya-Allah, selagi hayat di kandung badan, saya akan buat apa yang disuruh dan meninggalkan apa yang dilarang."

Itu kata-kata penyanyi To'ki yang ditulis di laman Facebook PPZ-MAIWP selepas menerima kunci rumah flat tiga bilik di Taman Setapak Indah, di sini, semalam.

Ia diserahkan Ketua Pegawai Eksekutif, Pusat Pungutan Zakat - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP), Ustaz Ahmad Shukri Yusoff kepada penyanyi lagu popular Biasan dan Seni Berzaman itu.

To'ki, 53, atau nama sebenarnya Mohd Zaki Mansur hanya mampu meluahkan rasa syukur atas kediaman dan kemudahan yang diterima.

"Saya salah seorang model dalam usaha PPZ-MAIWP menghulurkan bantuan. Jangan ingat PPZ-MAIWP buat pungutan sahaja, sebaliknya mereka juga menggunakannya untuk membantu orang susah seperti saya.

"Saya berterima kasih kepada PPZ-MAIWP. Terima kasih memberikan saya sokongan untuk terus berkarya. Saya berjanji setiap mesej karya saya nanti meletakkan Allah SWT di hadapan," katanya.

image.png

Menurut Ustaz Ahmad Shukri, To'ki tidak perlu bimbang mengenai bayaran sewa bulanan selama setahun.

"Alhamdulillah, PPZ-MAIWP sudah menyerahkan kunci rumah kepada To'ki.

"Selepas melawat To'ki di Batu 12, Gombak, minggu lalu, kami menjanjikan tempat tinggal yang lebih selesa dari pondok yang didiami. Kami jumpa sebuah rumah flat di Taman Setapak Indah yang sesuai dengannya.

"PPZ-MAIWP menyediakan keperluan asas seperti perabot untuknya dan isteri yang kurang sihat akibat kemalangan jalan raya," katanya.

Kediaman berkenaan memuatkan katil yang bersesuaian untuk isteri To'ki, Sharifah Fairuz yang masih cedera dan menggunakan kerusi roda untuk bergerak.

PPZ-MAIWP turut menghulurkan beberapa bentuk bantuan seperti peralatan asas rumah, komputer riba dan kewangan.

"Diharapkan, bantuan diserahkan PPZ-MAIWP dapat membantu membangkitkan perjalanan hidup ke tahap lebih baik dan memberikan sinar baharu kepada To'ki untuk terus berkarya dan berjaya dalam kehidupan," katanya

Terdahulu, nasib To'ki dan isterinya, Sharifah Fairuz Syed Yusof, 48, yang tinggal di pondok kecil di pinggir hutan di Batu 12, Gombak mendapat perhatian apabila menjadi tular di media sosial.

image.png

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 11 Julai 2020 @ 10:41 PM


Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 12-7-2020 12:00 AM | Show all posts
Alhamdulillah...

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2020 12:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah murah rezeki

Dulu mentor iols gi karok dengan toki
Dia suh toki amik turn nyanyi
Toki kata orang bayar aku nyanyi. Ko nak suruh aku nyanyi free
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2020 12:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Untung lah
Alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2020 12:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Bukan bininya kata theyols tak miskin ?
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2020 01:35 AM | Show all posts
Orix replied at 12-7-2020 12:40 AM
Bukan bininya kata theyols tak miskin ?

tak susah dan cukup makan katanya kira dia nak bagitahu ada orang lagi susah la kot dari deorang
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2020 01:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada asnaf laki dia stroke try minta bantuan sewa rumah dari zakat pun tak dapat tau...ditambah lagi perabot laptop semua....hanya dapat rm300 dan beras jer.
Kalau la toki ni masa sihat duk nak ambil ilham nak berkarya sambil menghisap......hmmm saja la kepada asnaf yang berhak sepatutnye. Ni bini nye sakit bukan Toki yang sakit. Sorry la part ni i nak cakap zakat tak adil. Nak kecam kecam la....
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2020 02:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Ok la, rezeki kau la. Harap ko berenti menagih la. Dan tak pi sewakan ka jual rumah tu kat orang laen. Akak skeptikal dengan ko neh.
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2020 02:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Masa dia tengah top mencanak dulu dia ambik berat pasal org lain tak?
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2020 02:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Kan bini toki kata ada rmh lain selain rmh pondok tu..asal tak ddk rmh tu je...
Rmbut toki tu kaler apa
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2020 03:50 AM | Show all posts
Orix replied at 12-7-2020 12:40 AM
Bukan bininya kata theyols tak miskin ?

tu lah terkejut masa baca tajuk nih.... aritu bini dia ckp happy tinggal pondok.. hidup xsusah cukup mkn segala... walau pondok tetap pandangan bagai tinggal di syurga bla bla bla

tp dh rezeki... jgn di tolak... mesin basuh baru tuuuu
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2020 03:56 AM | Show all posts
slavehunter replied at 12-7-2020 01:54 AM
Ada asnaf laki dia stroke try minta bantuan sewa rumah dari zakat pun tak dapat tau...ditambah lagi  ...

aritu ada wakil zakat dtg & kebetulan ada wartawan.. janji mcm2 tuh yg kene tunaikan...

taktik ade wartawan2 ni yg dpt bantuan.... yg betul2 miskin perlukan bantuan kalo perasan ada wartawan mcm kt dlm bersamamu haaaa dpt laa bantuan.. xde wartawan kene lah turun naik ofis zakat smpi lunyai mulut merayu bantuan...  


Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2020 07:13 AM From the mobile phone | Show all posts
slavehunter replied at 12-7-2020 01:54 AM
Ada asnaf laki dia stroke try minta bantuan sewa rumah dari zakat pun tak dapat tau...ditambah lagi  ...

Ye la.kurang adil.cmtu kena viralkan problem tu.melaju la diorang bagi bantuan.yg setakat isi borang ni mmg hampa.tunggu tkde jwpn!pdhl iols rs mmg layak dpt
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2020 07:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Ko jgn menagih pulak pasni  tooki..
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2020 07:19 AM From the mobile phone | Show all posts
binipopeye replied at 12-7-2020 03:56 AM
aritu ada wakil zakat dtg & kebetulan ada wartawan.. janji mcm2 tuh yg kene tunaikan...

taktik  ...


Toi tu..klo wat keje dgn toki ..masuk news hangpa baca..baaaaaguih jabatan agama

Klo.depa tolong..tadak sapa tau..tadak masuk socmed...hangpa dok.kutukkkk gaji buta..duit beratus juta zakat buat apa haaa

Rezki tok ki..dia tk mintak publisiti..wartawan mai dia cite

Tu power jadi journos niiii...mende kecikkkk je bleh besor..mende sojuk leh jadi panass...huduh leh nmpk cantik..ketot leh nmpk tinggi..the power of perception yg di reka journo..make believe gitu..mata kibod lagi tajammmm dari piso tok mudim!!! Haaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2020 07:21 AM From the mobile phone | Show all posts
One thing Toki........ rambut tu tolong lah potong. Aku cukup meluat tengok lelaki dah berumur berambut panjang. Rockers band2 Mat Salih...... elok je berambut pendek ....... atau sisir rambut elok2 dan ikat....... bila dah berumur. Contoh vocalist Bad Co dan Deep Purple
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2020 07:37 AM | Show all posts
untung jd artis.asal viral hidup susah je kemain cepat dpt bantuan
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2020 07:51 AM | Show all posts
pyropura replied at 11-7-2020 06:10 PM
Masa dia tengah top mencanak dulu dia ambik berat pasal org lain tak?

tak pun cyst.. anak-anak pun dibiarkan macam tu jek.. dah tua-tua, sibuk canang duk pondok buruk..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-7-2020 08:04 AM From the mobile phone | Show all posts
ajinomotonosuga replied at 12-7-2020 07:19 AM
Toi tu..klo wat keje dgn toki ..masuk news hangpa baca..baaaaaguih jabatan agama

Klo.depa tol ...

Power of journalism

Moga xda orang twist statement ko aji macam jadi kat aku.

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2020 08:29 AM | Show all posts
JEJANS KEPAM BUSOK MUKA TAK MALU
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list